HRIŇOVSKÁ STOVKA

ÚVODOM

Hriňovská stovka bola v roku 2019 novinkou na slovenskej ultra scéne. Nadväzuje na dlhoročnú tradíciu, ktorú v tomto regióne majú diaľkové turistické akcie. V minulosti to bola najmä Utekáčska horská stovka, ktorá pretrvala dve desaťročia a zanikla v 90. rokoch. Utekáčska horská stovka (UHS 100), bol 24-hodinový diaľkový pochod, ktorý začínal vždy v prvú októbrovú sobotu v Utekáči pri pamätníku SNP.

Pochod zaradený do celoštátneho kalendára podujatí turistov v Československu bol najvýznamnejšou akciou pre turistov z Utekáča. Za dvadsať rokov existencie Utekáčskej horskej stovky si z nej zážitky odnieslo viac ako tisíc turistov. V súčasnosti je to Podkrivánska šesťdesiatka organizovaná Klubom slovenských turistov Slovan Podkriváň, ktorá má za sebou 37 ročníkov.

PRVÝ ROČNÍK

Poďme ale už k Hriňovskej stovke. Horský ultramaratón a diaľkový pochod, ktorého trasa vedie Veporskými a Stolickými vrchmi, mal svoju premiéru v júni 2019 s účasťou 90 bežcov a diaľkoplazov. Podujatie je od samotného začiatku organizované o.z. SLOVAK ULTRA TRAIL, pričom pri jeho príprave a realizácii spolupracuje s bežcami a turistami z Lučenca, Banskej Bystrice, Zvolena, Utekáča a Kokavy nad Rimavicou. Práve Vlado Jakubec, ktorého mnohí poznáte z ultra pretekov na Slovensku, a jeho myšlienka obnovenia stovky po zániku tej Utekáčskej, boli na začiatku príprav Hriňovskej stovky v roku 2018.

Prvý ročník mal trasu 124 km s celkovým stúpaním 5200 metrov, čím patril k najnáročnejším stovkám na Slovensku. V slnečnom letnom počasí sa do cieľa v areáli základnej školy v Hriňovej dostalo v rámci časového limitu 50 bežcov a diaľkoplazov. Najrýchlejšie si s trasou poradil Miki Kéri, neskorší víťaz Slovenskej Ultratrailovej Ligy, ktorý ju zvládol za 15:26:30. Za ním dobehli René Mráz  (16:51:21) a Peter Matej (17:17:05). Na štart prvého ročníka sa postavilo 8 žien - z víťazstva sa tešila Lucia Dobrucká (19:30:49), za ňou na spoločnom druhom mieste dobehli Monika Domovcová a Michaela Pandulová (22:59:05). Výsledky 1. ročníke Hriňovskej stovky nájdete TU.

HRIŇOVSKÁ STOVKA 2020

20.-21. júna 2020 na premiéru nadviaže druhý ročník Hriňovskej stovky s mierne upravenou trasou v podobe okruhu s dĺžkou 114 km a celkovým stúpaním 4800 metrov. Medzi sochou fujaristu na Podpolianskom námestí v Hriňovej a cieľom v tom istom meste je dlhá cesta, ktorá prevedie účastníkov malebnou krajinou s množstvom širokých výhľadov, lazov a prírodných zaujímavostí.

Hriňovská stovka je súčasťou Slovenskej Ultratrailovej Ligy. Jej trasa je certifikovaná ITRA za 5 bodov a zaradená aj medzi kvalifikačné preteky pre UTMB.

TRASA HRIŇOVSKEJ STOVKY

Po rannom štarte (06:00 hod.) z Podpolianskeho námestia trasa smeruje ulicami Hriňovej k lyžiarskemu stredisku Košútka. Po zahrievacom behu po rovine nasleduje zahrievacie stúpanie rovno do lyžiarskeho svahu popod vlek. Na Košútke sa sklon vyrovná a trasa vedie po zelenej značke na Vrchdobroč s lazmi a ďalej na rázcestie Táňovo, zvňčša otvorenou krajinou. Za Smolnom nasleduje malé prekvapenie, z lesnej cesty sa odbáča strmo do doliny potoka Smolná a po jeho prekonaní či už po kameňoch alebo brodením treba strmo vyšliapať do protiľahlého svahu.

Pred Chocholnou trasa uhne z turistickej značky (dôvodom je stav chodníka pred Bykovom) a smeruje k Látkam, ešte pred nimi sa však po krátkom cestnom úseku napojí na modrú zančku. Tá vás už po krátkom stúpaní dovedoe na občerstvovačku v malebnej Bratkovici. Peknými lesnými úsekmi sa trasa pripojí znova k červenej značke a okolo prameňa Ipľa sa dostane na lúky v okolí Čierťaže. Práve lúky sú pre trasu Hriňovskej stovky charakteristické.

 

Najbližším výrazným vrcholom je Drahová, ktorá s 118 metrami je zároveň najvyššie položeným bodom trasy. Pri rozcestníku na jej vrchole trasa prechádza na miestne turistické značenie a popri pasienku, cez hustý les a lazy v okolí Jaseninky a pod Beračkou schádza na do Havrilova, kde na vás budú čakať turisti z Utekáča s osviežením v podobe nápojov, ale aj potoka :-) Tento úsek je so 17,5 km najdlhšou vzdialenosťou medzi občerstvovačkami na trase Hriňovskej stovky.

Ďalší úsek trasy je náročnejší. Po tiahlom stúpaní do sedla Pereš po modrej sa trasa stočí doprava a po zelenej značke sa dostane strmším stúpaním na Cisársku hoľu, krásne miesto s výhľadmi. Hrebeň vedúci cez Cisárske sedlo vás dovedie pod Pasiečky, ďalší výživný stupák do 921 metrov. Výhľady tu síce nie sú, ale zato sa môžete pohojdať na miestnej hojdačke visiacej zo stromu :-) trasa potom klesne na lúky a zanedlho už je na dohľad drevená rozhľadňa Slopovo. Trasa od nej po novom schádza 400-metrovým klesaním priamo do Kokavy nad Rimavicou. Občerstvovacia stanica U Táni s bohatou ponukou nápojov a jedla je dôležitou zastávkou na 50. kilometri.

Miestna turistická značka vedie cez trať a okolo cintorína pekne do kopca, na Kečku. Lesnými chodníkmi s malými klesaniami a stúpaniami sa dostanete pred Farkašku, miesto s krásnym výhľadom. Podobne je na tom aj celý ďalší úsek trasy cez Čertove potôčky a Močiar na Záklično. Keď už lúky začnú byť trochu nekonečné, vyslobodí vás strmý zošup lesom na Lipové, kde na vás bude už čakať občerstvenie. Posilniť sa treba, pretože na Diel je to pekných pár stoviek výškových metrov. Na tomto vrchu (934 m n.m.) sa trasa napojú na červenú značku a ostane jej verná až do Ďubákova.

Dedinka v strede kopcov ke miestom ďalšej občerstvovačky, ku ktorej treba zbehnúť od rozcestníka k Informačnému centru. V prvom roku tu bola výborná atmosféra na spôsob fiesty ;-) Po občerstvení a doplnení zásob sa treba znova napojiť na červenú značku a lúkami vystúpať pod Jaseninu (995 m n.m.). Nenápadný kopec s rozhľadňou skrytou na zalesnenom vrchole skrýva pre trasu netypické miesta plné kameňov. Na druhej strane vás les vypustí na lúky pod Klaťou. Dlhý úsek cez roztratené lazy v okolí Brložna prejde za Štefančíkovcami postupne do lesa a síce nie hneď, ale nakoniec aj do klesania do dediny Málinec. Občerstvovačku nemôžete minúť - nachádza sa priamo v spoločenskom dome na námestí.

V Málinci sa trasa vydá po modrej značke a pomerne kľukato stúpa popod Solisko na Šutovú Jamu. S doplnkovým značením je to brnkačka bez hľadania občas chýbajúcich značiek. Zo Šutovej Jamy, ktorá je samozrejme na kopci, sa ide po lesných zvážniciach smerom na Hrnčiarky, treba si tu dať pozor na dve ostré odbočenia už na lesnej ceste a asfaltke. Dolinou po červenej značke sa cez Kotmanovú dostanete do Dobroče, kde na vás čaká posledná veľká občerstvovačka na trase. Treba dobiť baterky, nasleduje totoiž posledná výzva, stovky metrov stúpania prerušených občasnou rovinou či zbehmi cez Hrtan, popod Dobroč a Strhár až na lazy na Brestine. A tu, skrytá v lese, bude už posledná občerstvovačka, ktorá vám dodá sily na záverečných 7 km.

Po asfaltovej ceste, z ktorej ešte pred drevenou kaplnkou Panny Márie odbočí doprava na lesnú cestu, sa prepracujete krátkym stúpaním na miesta, ktoré vám budú známe. Áno - na vrchol lyžiarskeho svahu na Košútke. Popod vlek vedie chodníček dole - možno trochu s ohľadom na kolená a záverečnú strminu treba zísť ku chate a potom už cieľovú rovinka a zelená turistická značka povedú vaše kroky na kruhový objazd v Hriňovej. Okolo penziónu Anka sa Školskou ulicou dostanete o niekoľko minút do areálu školy, kde už vás bude vítať cieľový oblúk a organizátori.

Taká je teda cesta Stolickými a Veporskými vrchmi. Veríme, že sa vám bude páčiť :-) Vzhľadom na náročnosť trasy sa odporúča pred štartom na Hriňovskej stovke mať absolvovaný aspoň jeden stokilometrový pochod či beh.

TECHNICKÉ ÚDAJE

  • Parametre trasy: 114 km / +4800 m (ITRA: 5)
  • Štart: 20. júna o 06:00 hod. v Hriňovej na Podpolianskom námestí
  • Počet občerstvovacích staníc: 9
  • Asfaltový povrch: cca 15% z trasy (najdlhší súvislý úsek Kotmanová - Dobroč s 2,7 km)
  • Cieľ: Základná škola v Hriňovej (Školská ulica)
  • Časový limit: 29 hodín (do 21. júna 11:00 hod.)

REGISTRÁCIA

  • Štartovné: 35 EUR (zľavy na základe ITRA bodov - viac informácii na webstránke)
  • Registračný link: https://www.hrinovska100.sk/registracia
  • Počet miest: 200
  • Koniec registrácie: 5. júna resp. pri naplnení limitu

Organizátori ponúkajú možnosť prenocovania pred štartom (a tak isto zo soboty na nedeľu) v telocvični základnej školy (k dispozícii sú sprchy). Druhou možnosťou je využitie zľavy na ubytovanie pre účastníkov pretekov v blízkom penzióne Anka v Hriňovej.

Okrem občerstvenia na trase bude pripravené pre účastníkov aj občerstvenie v cieli. Sortiment okrem klasického mixu ovocia, sladkého a slaného občerstvenia ponúka aj polievku či cestoviny. Organizátori samozrejme myslia aj na vegánov resp. účastníkov s bezlepkovou diétou.

Časomiera SLOVAK ULTRA TRAIL bude pomocou aplikácie zverejňovať priebežné výsledky z kontrolných stanovíšť a cieľav online výsledkovej tabuľke.

K dispozícii je aj služba prevozu dropbagov na K6 Ďubákovo na 68. kilometer trasy. Batožinu si môžu účastníci uschovať v budove školy, kde počas podujatia je stály dozor z tímu organizátorov.
 

Naši mediálni partneri: