Kam za kvalifikačnými bodmi v roku 2020?

UTMB, ale aj ďalšie zahraničné akcie, lákajú každoročne tisícky bežcov. A medzi nimi sauž pravidelne objavujú aj mená zo Slovenska. A nie je to všetko samozrejme iba o UTMB.

Účasť na UTMB vyžaduje v prvom rade dostatočný počet kvalifikačných bodov (pozor, systém kvalifikácie sa zmenil). Pre hlavnú trasu UTMB pre rok 2021 je potrebný zisk 10 bodov z maximálne 2 pretekov. Pre TDS je to 8 bodov z najviac 2 pretekov, pre účasť na OCC ich stačí 6. Body pre UTMB 2021 je potrebné získať v rozmedzí od 1. januára 2019 do konca roka 2020. Všetky informácie o kvalifikačných pravidlách vrátane zoznamu pretekov, kde body môžete získať, sú dostupné na webstránke UTMB. Do pozornosti dávame nové kvalifikačné pravidlá pre UTMB, ktoré platia od UTMB 2020. Slovenský článok nájdete na našej webstránke.

Použiteľnosť získaných bodov nie je obmedzená iba pre UTMB. Tie isté body sa dajú využiť napr. pre registráciu na Lavaredo Ultra Trail, ale aj ďalšie krásne preteky v zahraničí. Vyhodnotenie trás kvalifikačných pretekov zabezpečuje ITRA (International Trailrunning Association). O.z. SLOVAK ULTRA TRAIL je členom ITRA od roku 2015.

Po prvý raz sa možnosť získať kvalifikačné body vtedy ešte priamo od UTMB dostala na Slovensko v roku 2010 vďaka Nízkotatranskej stíhačke. Tá ostala jediným takýmto podujatím aj v ďalšom roku, až v roku 2012 sa pridali ďalšie preteky - Ponitrianska stovka a 100 MKMK. A postupne pribúdali ďalšie a ďalšie. Každoročne sa snažíme o certifikáciu našich trás, aby sme okrem zážitkov zo samotného behu umožnili bežcom získať ako bonus aj ITRA body potrebné pre registráciu na UTMB či iné zahraničné preteky, kde sa vyžadujú.

Ku dnešnému dňu (10. august) je ITRA certifikovaných 11 trás z 9 podujaní našej Slovenskej Ultratrailovej Ligy. Ktoré sú to?

Kvôli vyťaženosti organizačného tímu UTMB v súvislosti s virtuálnou verziou UTMB "For the planet" budú niektoré preteky resp. trasy certifikované ITRA, pre ktoré už bola zaslaná UTMB požiadavka na doplnenie do zoznamu kvalifikačných pretekov, doplnené na webstránku UTMB s oneskorením (zatiaľ sa to týka Nízkotatranskej stíhačky a NTS 49, Ultra Fatra, 100 Míľ Krajom Malých Karpát - The Shadow Warrior, Pobehaňä 56 a Malokarpatská Vertikála).

Kysucká stovka (6. marec)

Kysucká stovka predstavuje skutočnú výzvu pre priaznivcov diaľkových pochodov a horského ultrabehu. Parametre trasy a predovšetkým zimné podmienky Kysuckých Beskýd a Javorníkov (ak príroda spolupracuje) robia z nej jedno z najextrémnejších podujatí tohoto druhu na Slovensku. Trasa Kysuckej stovky má dĺžku 113 km s celkovým stúpaním 4700 metrov a vedie značenými turistickými chodníkmi Kysuckej vrchoviny, Kysuckých Beskýd a Javorníkov (na niektorých miestach úsekmi s vlastným značením). Úspešné absolvovanie Kysuckej stovky v rámci časového limitu 30 hodín znamená zisk 5 kvalifikačných bodov. Podujatie je organizované o.z. SLOVAK ULTRA TRAIL v spolupráci so ŠKT Kysucké Nové Mesto.

www.kysuckastovka.wbl.sk

Malofatranská stovka (4. júl)

Malofatranská stovka (MF100) sú preteky v pohorí Malej Fatry - ide o horský ultramaratón určený pre jednotlivcov a štafetové družstvá. Organizátorom podujatia je o.z. SLOVAK ULTRA TRAIL v spolupráci s dobrovoľníkmi a partnermi podujatia. Trasa Malofatranskej stovky prechádza chránenými územiami NP Malá Fatra a vedie vedie prevažne po tzv. Malofatranskej magistrále. po vyznačených turistických chodníkoch so začiatkom v Terchovej s pokračovaním cez Krivánsku Malú Fatru do Lipovca (cieľ MF50) a ďalej cez Lúčanskú Fatru do Fačkovského sedla (cieľ MF100). V tomto roku boli zaradené medzi kvalifikačné preteky pre UTMB všetky tri ponúkané trasy: MF100 (5 bodov), MF50 (3 body), MF33 (2 body).

https://www.mfstovka.eu/

Nízkotatranská stíhačka (18. júl)

Najstaršie ultratrailové preteky na Slovensku uskutočnia tento rok svoj 11. ročník. NTS je od roku 2018 pretekmi jednotlivcov, počet miest pre štartujúcich bežcov je limitovaný na 150, pričom z eliminačnej kontroly z Čertovice ich má možnosť pokračovať 100. Trasa s dĺžkou 103 km, čo spolu s 5740 m celkového stúpania a celkovým charakter podujatia predstavuje náročnú výzvu. Časový limit je 26 hodín, pričom úspešné absolvovanie NTS bude znamenať zisk 5 bodov. Medzi kvalifikačné preteky je zaradená aj novinka, kratšia trasa NTS49 s cieľom na Čertovici a časovým limitom 11 hodín (2 ITRA body). Organizátorom NTS je STS HIKING, o.z., pričom NTS je začlenená do SUT ako partnerské podujatie.

https://stihacka.hiking.sk/

Ultra Fatra (27. júl)

Ultra Fatra patrí k extrémnym bežeckým podujatiam na Slovensku v kategórii ultra trail. Exponovaná trasa preteku (55 km s celkovým stúpaním 3800 m) vedie cez najvyššie vrcholy, horské lúky, skalnaté bradlá a prírodné rezervácie Národného parku Veľká Fatra. Štart pretekov je v Dolnom Harmanci, cieľ v Ružomberku. Počet účastníkov je limitovaný na 210. Organizátorom podujatia je o.z. SLOVAK ULTRA TRAIL. Časový limit pre dokončenie trasy je 13 hodín. Trasa je certifikovaná ITRA s počtom kvalifikačných bodov 3.

https://ultrafatra.sk/

100 Míľ Krajom Malých Karpát: The Shadow Warrior (14. august)

100 Míľ Krajom Malých Karpát (100MKMK) je extrémny ultramaratón a diaľkový pochod pre skúsených ultrabežcov a diaľkoplazov, ktorý sa koná (ako už samotný názov napovedá) v krásnom prostredí Malých Karpát v auguste. Je to prvé podujatie na Slovensku s dĺžkou trasy nad 100 míľ a aj nad 200 km! Organizátorom 100MKMK je UCSG & PC & RB & Priatelia (Slavomír Glesk) v spolupráci s o.z. SLOVAK ULTRA TRAIL.

Najdlhšia trasa The Shadow Warrior" (210 km / +7800 m) bola certifikovaná ITRA za 6 bodov, v súčasnosti ako jediná na Slovensku. Časový limit pre jej absolvovanie je 56 hodín.

Pripravujeme certifikáciu trás B (Last Ronin) a C (The Black Knight).

https://www.100mkmk.wbl.sk/

Ultrapobehaňä 56 (29. august)

Novinkou v Slovenskej Ultratrailovej Lige pre tento rok sú preteky, ktoré už majú niečo "odbehané". Nie je nič vítanejšie, ako (ultra)trail s veľmi priateľskou atmosférou, ktorý zavedie bežcov do krásnych a pre mnohých zrejme aj nových miest v Kysuckej vrchovine a Oravskej Magure. Ultrapobehaňä 56 je najdlhšou z ponúkaných trás v rámci akcie Zázrifské pobehaňä. 56 km dlhá trasa Pobehaňä sa skladá z dvoch krásnych okruhov. Jeden vedie okolo málo navštevovaného kopca Pupov (1096 m) ležiaceho medzi Zázrivským a Terchovským chotárom (ide o najvyšší vrch Kysuckej vrchoviny) a zavedie vás až na lazy nad Terchovou, ktoré sú rodiskom Jánošíka a k pätám Malého Rozsutca. Druhý okruh vás prevedie takmer celým hrebeňom Oravskej Magury - málo dotknutého pohoria plného divočiny a nádherných výhľadov. Nazbierate pritom celkovo 2600 výškových metrov, 90 percent trasy tvorí trail.

https://zazrifskepobehana.wordpress.com/

Ponitrianska stovka (12. september)

Pomaly už tiež klasika slovenského ultra - horský ultramaratón a diaľkový pochod pohoriami Vtáčnik a Tribeč - láka každý rok množstvo ultrabežcov zo Slovenska aj zahraničia a každým rokom sa zlešujú aj rekordné časy. Ten aktuálny má hodnotu 10 hodín a 35 minút! Trasa 106 km / +3900 m je dostatočnou výzvou pre každého, kto sa postaví na jej štart v Handlovej. Podujatie organizované o.z. SLOVAK ULTRA TRAIL umožňuje zisk 4 bodov pri dokončení jeho trasy do 24 hodín.

Ponitrianska stovka je zároveň kvalifikačnými pretekmi pre Western States Endurance Run - najstaršiu stomíľovku na svete. Podmienkou na zisk lístka do lotérie WSER je dokončenie trasy Ponitrianskej stovky do 24 hodín.

https://www.ponitrianska100.sk/

Javornícka stovka (10. október)

Ani v októbri slovenské ultra nespí. Top akciou v tomto mesiaci je Javornícka stovka, horský ultramaratón a diaľkový pochod z Čadce do Lysej Makyty. Medzi týmito dvoma miestami na vás čaká 106 kilometrov s poriadnou porciou stúpania (4030 m). Nádherná príroda, roztratené lazy, námaha aj zábava, a v neposlednom rade aj výborná atmosféra a kvalitné zabezpečenie pod taktovkou členov o.z. SLOVAK ULTRA TRAIL. A v cieli pri dokončení trasy do 24 hodín aj 4 body.

www.javornicka100.wbl.sk

Malokarpatská Vertikála (17. október).

Malokarpatská Vertikála je horský ultramaratón s výrazne vertikálnym profilom, organizovaný Slavom Gleskom a o.z. SLOVAK ULTRA TRAIL. Toto podujatie s priateľskou atmosférou, ktoré sa koná v októbri v Malých Karpatoch, je organizátorom odporúčané najmä ako tréningová dávka pre podobne náročné podujatia. Vertikála s trasou 56 km / +2860 m a s časovým limitom 11  hodín a 45 minút je určená predovšetkým pre horských bežcov, vzhľadom na časový limit však nielen im. Trasa Malokarpatskej Vertikály bola v roku 2020 po prvý raz certifikovaná ITRA a ohodnotená za 3 body.

https://mkvertikala.webnode.sk/

Veríme, že aj takýmto spôsobom pomáhame zrealizovať aspoň niektorým z vás sny, ktoré sa nekončia v slovenských horách. Prajeme všetkým, ktorí sa vydajú na zahraničné preteky, veľa šťastia.

Naši mediálni partneri: