KOKAVA TRAIL

Kokava Trail, horský ultramaratón a diaľkový pochod pre jednotlivcov, ktorého trasa vedie Veporskými a Stolickými vrchmi, sa bude po prvý raz konať počas 7.-8. septembra 2024. Za premiérou podujatia organizovaného o.z. SLOVAK ULTRA TRAIL je skupina, ktorá organizuje aj preteky Hriňovská stovka.

Podujatie Kokava Trail nadväzuje na dlhoročnú tradíciu, ktorú v tomto regióne majú diaľkové turistické akcie. V minulosti to bola Utekáčska horská stovka, ktorá zanikla v 90. rokoch, v súčasnosti je to najmä Podkrivánska šesťdesiatka. Predovšetkým však akcia nadväzuje na štyri uskutočnené ročníky Hriňovskej stovky, s ktorými zdieľa nielen veľkú časť z trasy, ale hlavne organizačný tím. 

Podujatie Kokava Trail má za cieľ ukázať krásy tohto kúta Slovenska ultrabežcom aj diaľkovým turistom v rámci náročnej trasy - okruhu s dĺžkou 78 km a celkovým stúpaním 3330 metrov. Medzi štartom na Námestí 1. mája v Kokave nad Rimavicou a cieľom na tom istom mieste je dlhá cesta, ktorá prevedie účastníkov malebnou krajinou s množstvom širokých výhľadov, lazov a prírodných zaujímavostí. Trasa je charakteristická dlhými úsekmi na lúkach, lesné chodníky tvoria ďalšiu významnú časť trasy. Asfaltový povrch tvorí cca 10% z trasy, pričom najdlhší súvislý úsek má 1,2 km (ide o úvodný úsek cez obec Kokava nad Rimavicou). Na trase nie sú vyslovene ťažké technické úseky, no je tu niekoľko strmších zostupov aj výstupov. V druhej polovici trasy treba počítať s výrazným stúpaním z Málinca smerom na Brložno. Najvyššie položeným bodom trasy je s 1118 metrami vrchol Drahovej. 

Na trase pretekov Kokava Trail sa nachádza šesť občerstvovacích staníc s jedlom a nápojmi - K1 v Utekáči, K2 pri penzióne Family (Kokava - Línia), K3 v horskej dedinke Bratkovica, K4  pri Táňove, K5 v obci Málinec a K6 v informačnom stredisku náčného chodníka Ipeľ v obci  Ďubákovo. Pri príprave a realizácii podujatia organizátori spolupracujú s bežcami a turistami - dobrovoľníkmi z Lučenca, Utekáča, Banskej Bystrice a samozrejme - Kokavy nad Rimavicou.

Kokava Trail 2024 je súčasťou 10. ročníka Slovenskej Ultratrailovej Ligy. Trasa pretekov Kokava Trail je certifikovaná u ITRA (3 body) a je zaradená medzi preteky ITRA National League.

ZÁKLADNÉ INFORMÁCIE
Druh podujatia   Horský ultramaratón a diaľkový pochod
Organizátor          O.z. SLOVAK ULTRA TRAIL
Ročník 1.
Termín 7.-8. september 2024
Pohoria Veporské vrchy, Stolické vrchy
Parametre trasy 78 km / +3330 m
Miesto štartu Kokava nad Rimavicou, Námestie 1. mája
Čas štartu 07.00 hod. (spoločný štart)
Trasa Informácie o trase nájdete na webstránke podujatia
Občerstvovačky 6
Cieľ Kokava nad Rimavicou, Námestie 1. mája (kultúrny dom)
Časový limit 18,5 hodín
Web www.kokavatrail.sk
Facebook Link
Instagram Link
E-mail kokavatrail@gmail.com

Naši mediálni partneri: