L’Échappée Belle 2020

Plus belle, plus dure. Týchto niekoľko slov - v slovenčine "Krajšie, ťažšie" - presne vystihuje ultratrailové preteky, ktoré sa každoročne  konajú vo Francúzsku v auguste a vynikajú svojou náročnosťou, divokosťou a krásou: L’Échappée Belle

L'Echappée Belle, to sú tri trasy vo vysokohorskom prostredí divokého masívu Belledonne, ktoré už niekoľko rokov pútajú pozornosť priaznivcov náročného ultra. Tento rok sa bežci zídu 21. augusta - 23. augusta, aby otestovali svoju odolnosť na trasách The Integrale (149 km / +11400 m, L’Échappée Belle Intégrale), The Noth Crossing (87 km / +6140 m, La traversée nord) a na najkratšej - The Ridge Track (62 km / +4700 m, Le Parcours des Crêtes). Už len samotné parametre trás hovoria o tom, že tieto preteky sú poriadnou výzvou. Je to však predovšetkým dobrodružstvo pre každého bežca, ktorý sa na tieto preteky odhodlá.

Trasy križujúce horský masív Belledonne, ktorý je zhruba 80 km dlhý a 15 km široký a jeho výškové rozpätie sa pohybuje od 200 až do 3000 metrov, sú výnimočné svojou krásou a technickou náročnosťou. Odľahlosť, ťažký prístup a nadmorská výška (viac ako 40 km z trasy sa nachádza v nadmorskej výške nad 2000 m) dotvárajú zmes dôvodov, prečo majú preteky povesť jedného z najťažších ultratrailov. Dôvodov, prečo sem každý rok prichádza stále viac bežcov z celého sveta.

Podujatie L'Echappée Belle sa zrodilo v roku 2013 a okamžite zarezonovalo v ultratrailovom svete. Je súčasťou UMNT Challenge (Ultra Mountain National Tour), seriálu 9 náročných horských pretekov s technickým charakterom trasy. Záujem o tieto preteky je čím ďalej tým vyšší, preto s registráciou netreba v prípade záujmu váhať. Začne sa v pondelok 13, januára v ranných hodinách (pripomenúť vám to môže aj FB event).

L'Echappée Belle je však niečím viac, ako len športovou výzvou. Je to cesta k objavovaniu krásy tejto horskej oblasti. Stavia na hodnotách rešpektu k prostrediu, v ktorom sa odohráva a k miestnej ekonomike. Je to svojim spôsobom slávnosť s veľmi pohostinnou atmosférou a so sprievodnými akciami a kultúrnymi podujatiami pre fanúšikov, deti a verejnosť v miestach, kadiaľ trasa prechádza. Postavené na pomoci a podpore Espace Belledonne, obcí a miestnych ľudí tieto preteky sú predovšetkým podujatím ľudí, ktorý túto oblasť majú radi.

Poďme sa teraz pozrieť bližšie na najdlhšiu trasu pretekov, ktorá Vám prinesie mimoriadne dobrodružstvo vo výnimočnej krajine - L’Échappée Belle Intégrale. Táto trasa Vám umožní spoznať celý masív Belledonne od juhu na sever, z Isére do Savojska. Je určená pre skúsených horských bežcov.

 

Má reputáciu skutočne náročného vysokohorského dobrodružstva. Veľmi technický terén s pohybom vo vysokých nadmorských výškach a s celkovým stúpaním 11400 metrov (o 300 m viac, ako v roku 2019) je výzvou, ktorú tí najlepší dokončia za viac ako 24 hodín. V roku 2019 však na Échappé Belle zavítal fenomenálny François D’Haene a vyrazil všetkým dych novým traťovým rekordom - 23:55:11 (pozri video)! Celkový limit na zdolanie trasy 149 km dlhej trasy Intégrale je 54 hodín.

Línia vedúca nádhernou horskou krajinou sa len minimálne dostáva do údolí a ponúka zážitok v podobe behu okolo 30 vysokohorských jazier, panoramatických výhľadov z hrebeňov, či najvyššieho bodu (vrchol Croix de Belledonne) v nadmorskej výške 2926 m. A samozrejme z množstva dobrovoľníkov, ktorí sa o bežcov starajú na celej trati a po celú dobu pretekov :-)

Po skorom rannom štarte zo zámockého parku vo Vizille (obec v blízkosti mesta Grenoble) sa trasa rýchlo zdvíha, aby čoskoro ponúkla fantastické výhľady a predstavila bežcom tie najkrajšie jazerá Belledonnského masívu - jazero Archard, jazerá Robert, Léeama a Longet, Crozestské jazero, či jazerá Doméon a Blanc... Trasa sa vyznačuje nie len veľkou technickou náročnosťou, ale aj extrémne kamenistým povrchom.

Z Pleynet/Les 7 Laux, odkiaľ štartuje 87 km dlhá trasa "La traversée nord" (táto divoká trať so stúpaním 6140 metrov a limotom 30 hodín vám umožní spoznať na jeden záťah celú severnú časť masívu Belledonne), sa prebieha majestátnym lesom s niekoľko sto rokov starými stromami predtým, ako sa pretekári dostanú k obávanému sedlu Col Moretan s veľkým stúpaním. V klesaní z Col Moretan na nich čaká veľmi strmý svah s pomocným lanom. Úsek okolo jazera Moretan prinesie malé ukľudnenie v údolí Veyton, kde trasa pokračuje až k občerstvivačke Perioule.

Od Super Collet ponúkne hrebeň Ferices očarujúce výhľady na Alpy ešte predtým, ako trasa začne zalesneným terénom klesať do cieľa v Aiguebelle.

V Super Collet sa zároveň pripája tretia z ponúkaných trás "Le parcours des Crêtes". Trailová trať dlhá 62 km so štartom v Allevard (v sobotu 22. augusta o 10.00 héd.) je určená pre tých pre tých, ktorí chcú zažiť technickú náročnosť a panoramatické výhľady počas dňa. Oproti minulému roku organizátori trasu pozmenili, o niekoľko málo kilometrov narástla vzdialenosť, no predovšetkým celkové stúpanie šlo hore o 600 metrov. 

Obraz o pretekoch ešte lepšie ako slová priblíži oficiálne video z L’Échappée Belle 2019 (pripájame však aj link na video, ktoré zachytáva preteky z pohľadu účastníka - Jérémy Goguet v roku 2018 zachytil svoju púť ppo horách, ktorá skončila 12. miestom):

Preteky sú zabezpečené na vysokej úrovni, a to po všetkých stránkach (na trase Intégrale sa napr. nachádza 10 občerstvovacích staníc). Na najdlhšej trase je umožnené bežcom od miesta Pleynet/Les 7 Laux využiť podporu pacera, teda sprievodného bežca (samozrejme bez nosenia výstroje, ťahania, tlačenia či nosenia bežca :-)). Netreba zabudnúť na to, že podmienkou účasti je predloženie Medical certificate.

Webstránka pretekov: https://www.lechappeebelledonne.com/en/

Registrácia (od pondelka 13. januára): https://www.lechappeebelledonne.com/en/subscription/

Stránka na Facebooku: https://www.facebook.com/lechapeebelledonne/

Prečítať si môžete tiež reportáže v českom a slovenskom jazyku z rokov 2017, 2018 a 2019:

Reportáž od Petry Mückovej z roku 2017 (4. miesto medzi ženami na 144 km dlhej trase)

Reportáž od Petry Mückovej z roku 2018 (3. miesto medzi ženami na 144 km dlhej trase)

Reportáž od Lucie Dobruckej z roku 2018 (6. miesto medzi ženami na trase INTÉGRALE)

Článok na SLOVAK ULTRA TRAIL (výjazd na Échappée Belle 2018)

Reportáž od Ľuboša Gelčinského z roku 2019 (dokončil trasu INTÉGRALE spolu s Julom Kaľavským)

SLOVAK ULTRA TRAIL je ambasádorom Échappée Belle od roku 2018. Sme radi, že môžeme slovenskej bežeckej komunite priblížiť túto nádheru, ale aj vďaka ústretovosti francúzskych organizátorov umožniť bežcom prežiť toto dobrodružstvo a odniesť si neopakovateľné zážitky.

Veríme, že aj tento rok čo najviac slovenských bežcov prežije v masíve Belledone neopakovateľné zážitky a na konci svojej cesty zazvoní v Aiguebelle na finisherský zvonec :-)

Foto: Alexandre Gelin, Jean-Luc Augier (Échappée Belle)

Naši mediálni partneri: