La Corsa della Bora 2023

Chcete zažiť beh na pomedzí Talianska a Slovinska, traily s výhľadmi na hory aj more a s unikátnou klímou? Možnosť vybrať si jednu z viacerých trás, na ktorých si prídu na svoje priaznivci stomíľoviek, dlhších aj kratších ultrabehov, ale aj rekreační bežci? Ak je vašou odpoveďou áno, je čas poznačiť si v budúcoročnom kalendári dátum 6.-8. januára a vybrať sa na preteky La Corsa Della Bora, kam vás srdečne pozývajú ich organizátori. 

S1 SOČA ULTRA 164 KM

Najdlhšia trasa La Corsa Della Bora vedie cez Taliansko a Slovinsko a má dĺžku 164 kilometrov. Organizátori ju vybrali tak, aby neobsahovala príliš veľa stúpaní a bola teda rýchla a s rôznorodými scenériami. 

Štart je v Novej Gorici v štyroch vlnách počas celého dňa (07.00, 10.30, 13.30 a 19.30), cieľ je v Bora Village v Sistiane. Stomíľovka s 5000 metrami stúpania je certifikovaná ITRA na 6 bodov a je peknou výzvou pre ultrabežcov na začiatku roka. Navštívite hory Sabotino a Santo, trasa vás prevedie jaskyňami, ktoré sú pozostatkami bojov z 1. svetovej vojny a navštívite aj Vipavské údolie. Krasové hrebene a planina, výhľady na prístav Terst zo zabudnutých trailov nad týmto mestom. A nakoniec cieľ v prímorskom mestečku Sistiana.

Na zdolanie trasy je organizátormi pretekov stanovený limit 40 hodín. Na trase sa bude nachádzať 12 občerstvovacích bodov, Organizátori navyše ponúkajú možnosť pre tých, ktorí nestihnú časové brány, na dvoch miestach si trasu konvertovať do kratšej ultra vzdialenosti.

S1 NIGHT TRAIL 81 KM

Predĺženie klasickej trailovej trasy 57 km do Slovinska prinieslo do ponuky La Corsa della Bora v minulom roku novú trať - S1 NIGHT TRAIL (8. január 2023). Trasa obsahuje to najkrajšie zo stomíľovky koncentrované do kratšej vzdialenosti. 

Trasa je plná krátkych intenzívnych stúpaní striedaných rýchlymi sekciami a technickými pasážami po skale. Na mnohých miestach si budete môcť užiť krásne výhľady. Vápencové hrebene, výhľady na mesto Terst, krasová planina a na záver prekvapenie v podobe kamenistej pláže. Čas štartu v Sgonico je od polnoci až do 05.00 v závislosti od ITRA performance indexu bežcov a aj ich voľby. Ak vyštartujete o polnoci, máte na trasu viac času, no musíte rátať s otváracími časmi občerstvovačiek, aby ste nemuseli zbytočne čakať. Celkový časový limit na zdolanie S1 NIGHT TRAIL je 20 hodín (cieľ je v Sistiane). Na trase s celkovým stúpaním 2707 metrov bude umiestnených 9 občerstvovačiek.

S1 TRAIL 57 KM

Asi najpopulárnejšou ultratrailovou výzvou v ponuke La Corsa Della Bora je 57 km dlhý S1 TRAIL. Trasa s celkovým stúpaním 1828 metrov vedie ponad Terstský záliv po širokých chodníkoch, kde môžete popustiť uzdu svojej rýchlosti, ale aj úzkymi singláčmi, strmým technickým terénom či skalnatou plážou.

Kto by odolal možnosti bežať ultra priamo na brehu mora (alebo pomotať sa po kamenistej pláži)? :-) To všetko sa odohráva v prostredí, ktoré pripomína vysokohorské dolomitské scenérie, no výške do 663 metrov nad morom v unikátnom prostredí miestneho krasu. Jedinečný zážitok pre bežcov. Trasa je oproti roku 2022 o niečo menej náročná, čo sa týka celkového stúpania, o to bude rýchlejšia. Trasa sa tento rok vracia aj na územie Slovinska. Štart v mestečku Basovizza na pomedzí Talianska a Slovinska je o 07.30 (možnosť špeciálneho štartu o 06.30), cieľ je v Sistiane (limit je 13 hodín). Na trase sa nachádza 7 občerstvovacích miest.

Organizátori mysleli aj na rýchlikov obľubujúcich kratšie trate. Tí si môžu vyskúšať S1 ECOMARATHON,  S1 URBAN - trasu 29 km / +860 m so štartom v Terste a s mestskou, ale aj trailovou časťou, ako aj najkratší S1 HALF (22 km / +455 m) so štartom v Monte Grisa a s cieľom v Sistiane, kde je dostatok rýchlych aj technických pasáží.

Všetky informácie pre bežcov nájdete na webových stránkach www.s1trail.com, ako aj na Facebook fanpage pretekov. Registrácia na rok 2021 je už spustená (a podľa počtu voľných miest sa už skôr chýli ku koncu), registračné linky pre všetky trasy podujatia La Corsa della Bora nájdete na https://www.s1trail.com/en/registrations/

Okrem iných služieb organizátori pretekov bežcom ponúkajú shuttle zo Sistiany na štart S1 NIGHT / S1 TRAIL aj kratších trás, ako aj shuttle z Terstu na štart S1 TRAIL a polmaratónu.

Naši mediálni partneri: