L'Échappée Belle 2022

Ultratrailové preteky, ktoré sa každoročne konajú vo Francúzsku v auguste a vynikajú svojou náročnosťou, divokosťou a krásou, oslavujú jubileum. 10. ročník Échappée Belle sa bude konať počas 19.-21. augusta 2022. Registrácia sa začína 17. januára 2022 o 08:00 hod. na:  www.lechappeebelledonne.com/inscription/.

Podujatie L'Echappée Belle sa zrodilo v roku 2013 a okamžite zarezonovalo v ultratrailovom svete. Trasy križujúce horský masív Belledonne, ktorý je zhruba 80 km dlhý a 15 km široký a jeho výškové rozpätie sa pohybuje od 200 až do 3000 metrov, sú výnimočné svojou krásou a technickou náročnosťou. Odľahlosť, ťažký prístup a nadmorská výška (viac ako 40 km z trasy sa nachádza v nadmorskej výške nad 2000 m) dotvárajú zmes dôvodov, prečo majú preteky povesť jedného z najťažších ultratrailov. Dôvodov, prečo sem každý rok prichádza stále viac bežcov z celého sveta vrátane elity.

Echappee Belle ponúka tri trasy v masíve Belledonne a jeden skyrace:

Échappée Belle Intégrale (149 km s 11400 metrami celkového stúpania)

Najdlhšia trasa z Vizille do Aiguebelle sa dá absolvovať sólo alebo vo dvojici. Ide o ultrabeh celým masívom Belledonne - trasa vám umožní spoznať celý masív Belledonne od juhu na sever, z Isére do Savojska. Je určená pre skúsených horských bežcov. S viac ako 40 kilometrami vedúcimi v nadmorskej výške nad 2000 m a s minimom zostupov do údolia ponúka tento veľmi náročný a technický ultratrail výnimočný zážitok.

Po skorom rannom štarte zo zámockého parku vo Vizille (obec v blízkosti mesta Grenoble) sa trasa rýchlo zdvíha, aby čoskoro ponúkla fantastické výhľady a predstavila bežcom tie najkrajšie jazerá Belledonnského masívu - jazero Archard, jazerá Robert, Léeama a Longet, Crozestské jazero, či jazerá Doméon a Blanc... 

Trasa sa vyznačuje nie len veľkou technickou náročnosťou, ale aj extrémne kamenistým povrchom. Línia vedúca nádhernou horskou krajinou sa len minimálne dostáva do údolí a ponúka zážitok v podobe behu okolo 30 vysokohorských jazier, panoramatických výhľadov z hrebeňov, či najvyššieho bodu (vrchol Croix de Belledonne) v nadmorskej výške 2926 m. A samozrejme z množstva dobrovoľníkov, ktorí sa o bežcov starajú na celej trati a po celú dobu pretekov :-)

Tieto preteky sú skutočnou zábavou pre skúsených ultrabežcov, ktorí milujú úžasné a náročné horské terény! V roku 2019 však na Échappé Belle zavítal fenomenálny François D’Haene a vyrazil všetkým dych novým traťovým rekordom - 23:55:11.

La Traversée Nord (The North Crossing, 83,5 km so 6140 metrami celkového stúpania)

Trasa vedie z Fond-de-France (Haut-Breda) do Aiguebelle vám umožní spoznať na jeden záťah celú severnú časť masívu Belledonne. Je ako stvorená pre tých bežcov, ktorí majú radi pohyb v divokom teréne. 

Štart vo Fond-de-France s výstupom cez krásnu dolinu Grande Valloire, beh v blízkosti troch jazier - Lac Blanc, Noir a Glacé a potom séria troch vysoko položených sediel - Valloire (2751 m n.m.), Comberousse (2669 m n.m.) a Moretan (2503 m n.m.). 

Le Parcours des Crêtes (The Ridge Track, 62 km so 4700 metrami celkového stúpania)

Náročná trasa z Allevard to Aiguebelle vedúca divokými chodníkimi Belledonne zo strany Maurienne. Tieto preteky sú menej technicky náročné, ako ďalšie dve dlhé trasy, ale stále zachovávajú stále technický charakter Echappee Belle vďaka vrcholu Pointe Rognier (2341 m). Tento vrchol masívu Belledonne ponúka jedinečný panoramatický výhľad na Alpy a na Mont-Blanc.

La Skyrace du Rocher Blanc (The White Rock Skyrace, 21 km s 2000 metrami celkového stúpania)

Najkratšia trasa bola novinkou v roku 2021. Tieto preteky majú štart vo Fond-de-France (Haut-Bréda) a ich trasa má podobu okruhu. Technicky náročná trasa s DNA  Belledonne: divoká trať, kamene, krásny výhľad na 7 Laux a na štít Belledonne, výstup na the Rocher Blanc (2928 m), skaly a ešte viac skál.

Registrácia na L’Échappée Belle 2022

Záujem o tieto preteky je čím ďalej tým vyšší, preto s registráciou netreba v prípade záujmu váhať. Od vzniku pretekov Echappe Belle sa organizátori podujatia držia záväzku chrániť prostredie masívu Belledonne a zachovať udržateľnosť pretekov cestou limitovaného počtu štartovných čísiel (600 na jednu trasu plus 100 dvojíc pre trasu Integrale). Aby poskytli každému šancu na účasť na Echappee Belle, od minulého roku zaviedli lotériu. Bežci majú dva týždne na registráciu na jeden z troch pretekov. Keď sa počet registrácii naplní, pristúpia organizátori k lotérii. Ak sa počet miest nenaplní, registrácia bude znova otvorená.

  • Registrácia pre trasy Échappée Belle Integrale sólo a dvojice, The North Crossing and The Ridge Track sa začne 17. januára o 08:00 hod. a potrvá do 23. januára do 11:59 hod. Výsledky lotérie budú k dispozícii 26. januára o 12:00 hod. Komu sa nepodarí dostať do skupiny zaregistrovaných bežcov, bude zaradený do waiting listu. Časť z miest je rezervovaná pre ženy a pre bežcov zo zahraničia.

L'Echappée Belle je niečím viac, ako len športovou výzvou s vysokou úrovňou kvality organizácie a zabezpečenia. Je to cesta k objavovaniu krásy tejto horskej oblasti. Stavia na hodnotách rešpektu k prostrediu, v ktorom sa odohráva a k miestnej ekonomike. Je to svojim spôsobom slávnosť s veľmi pohostinnou atmosférou a so sprievodnými akciami a kultúrnymi podujatiami pre fanúšikov, deti a verejnosť v miestach, kadiaľ trasa prechádza. Postavené na pomoci a podpore Espace Belledonne, obcí a miestnych ľudí tieto preteky sú predovšetkým podujatím ľudí, ktorý túto oblasť majú radi.

Pre viac informácii navštívte: www.lechappeebelledonne.com/
Oficiálne video z roku 2021: 
https://youtu.be/QYJUGvKYueM

Sledujte novinky na:
www.facebook.com/lechapeebelledonne
www.instagram.com/eb_belledonne/  
www.youtube.com/echappeebelledonne  
https://twitter.com/EB_belledonne

Pridajte sa do FB skupiny L'Échappée Belle 2022 group for Slovakia

Foto: Matej Orság

Naši mediálni partneri: