L'Échappée Belle

Prelom augusta a septembra nepatrí iba UTMB. Sú tu aj ďalšie veľmi zaujímavé ultratrailové preteky. My sa pozrieme bližšie na tie, ktoré sa konajú vo Francúzsku a vynikajú svojou náročnosťou, divokosťou a krásou: L’Échappée Belle

L'Echappée Belle, to sú tri trasy vo vysokohorskom prostredí divokého masívu Belledonne, ktoré už niekoľko rokov pútajú pozornosť priaznivcov náročného ultra. Tento rok sa bežci zídu 31. augusta - 2. septembra, aby otestovali svoju odolnosť na trasách The Integrale (144 km / +11100 m, L’Échappée Belle intégrale), The Noth Crossing (85 km / +6050 m, La traversée nord) a na najkratšej - The Ridge Track (57 km / +4100 m, Le parcours des Crêtes). Už len samotné parametre trás hovoria o tom, že tieto preteky sú poriadnou výzvou.

Foto: Jean-Luc Augier / Échappée Belle 2017

Trasy križujúce horský masív Belledonne, ktorý je zhruba 80 km dlhý a 15 km široký a jeho výškové rozpätie sa pohybuje od 200 až do 3000 metrov, sú výnimočné svojou krásou a technickou náročnosťou. Odľahlosť, ťažký prístup a nadmorská výška (viac ako 40 km z trasy sa nachádza v nadmorskej výške nad 2000 m) dotvárajú zmes dôvodov, prečo majú preteky povesť jedného z najťažších ultratrailov. Dôvodov, prečo sem každý rok prichádza stále viac bežcov z celého sveta.

Podujatie L'Echappée Belle sa zrodilo v roku 2013 a okamžite zarezonovalo v ultratrailovom svete. Je súčasťou UMNT Challenge (Ultra Mountain National Tour), seriálu 9 náročných horských pretekov s technickým charakterom trasy.

Foto: Jean-Luc Augier / Échappée Belle 2017

L'Echappée Belle je však niečím viac, ako len športovou výzvou. Je to cesta k objavovaniu krásy tejto horskej oblasti. Stavia na hodnotách rešpektu k prostrediu, v ktorom sa odohráva a k miestnej ekonomike. Je to svojim spôsobom slávnosť s veľmi pohostinnou atmosférou a so sprievodnými akciami a kultúrnymi podujatiami pre fanúšikov, deti a verejnosť v miestach, kadiaľ trasa prechádza. Postavené na pomoci a podpore Espace Belledonne, obcí a miestnych ľudí tieto preteky sú predovšetkým podujatím ľudí, ktorý túto oblasť majú radi.

Poďme sa teraz pozrieť bližšie na samotnú trasu pretekov, ktorá Vám prinesie mimoriadne dobrodružstvo vo výnimočnej krajine.

Má reputáciu skutočne náročného vysokohorského dobrodružstva. Veľmi technický terén s pohybom vo vysokých nadmorských výškach a s celkovým stúpaním 11100 metrov je výzvou, ktorú tí najlepší dokončia za 27 hodín. Celkový limit na jej zdolanie je 56 hodín. Trasa vedúca nádhernou horskou krajinou sa len minimálne dostáva do údolí a ponúka zážitok v podobe behu okolo 30 vysokohorských jazier, panoramatických výhľadov z hrebeňov, či najvyššieho bodu v nadmorskej výške 2926 m. A samozrejme z množstva dobrovoľníkov, ktorí sa o bežcov starajú na celej trati a po celú dobu pretekov :-) Trasa Vám umožní spoznať celý masív Belledonne od juhu na sever, z Isére do Savojska. Je určená pre skúsených horských bežcov.

Foto: Jean-Luc Augier / Échappée Belle 2017

Po skorom rannom štarte zo zámockého parku vo Vizille (obec v blízkosti mesta Grenoble) sa trasa rýchlo zdvíha, aby čoskoro ponúkla fantastické výhľady a predstavila bežcom tie najkrajšie jazerá Belledonnského masívu - jazero Archard, jazerá Robert, Léeama a Longet, Crozestské jazero, či jazerá Doméon a Blanc... Trasa sa vyznačuje nie len veľkou technickou náročnosťou, ale aj extrémne kamenistým povrchom. Z Pleynet/Les 7 Laux, odkiaľ štartuje 85 km dlhá trasa "La traversée nord" (táto divoká trať Vám umožní spoznať behom jedného dňa severnú časť masívu Belledonne), sa prebieha majestátnym lesom s niekoľko sto rokov starými stromami predtým, ako sa pretekári dostanú k obávanému sedlu Col Moretan s veľkým stúpaním. V klesaní z Col Moretan na nich čaká veľmi strmý svah s pomocným lanom. Úsek okolo jazera Moretan prinesie malé ukľudnenie v údolí Veyton, kde trasa pokračuje až k občerstvivačke Perioule. Od Super Collet, kde sa zároveň začína tretia z ponúkaných trás "Le parcours des Crêtes" (trailová trať pre tých, ktorí chcú zažiť technickú náročnosť a panoramatické výhľady počas dňa) ponúkne hrebeň Ferices očarujúce výhľady na Alpy ešte predtým, ako trasa začne zalesneným terénom klesať do cieľa v Aiguebelle.

Obraz o pretekoch ešte lepšie ako slová priblíži oficiálne video z L’Échappée Belle 2017 (a tiež reportáž s fotkami od Peti Mückovej, ktorá v roku 2017 skončila na 4. mieste medzi ženami na 144 km dlhej trase):

Je to niečo, čo by ste chceli aj Vy zažiť? Hoci preteky jednotlivcov na najdlhšej trase L’Échappée Belle intégrale sú už vypredané, stále je možné sa prihlásiť na kratšie trasy - 85 km dlhú La traversée nord a 57 km dlhú Le parcours des Crêtes, ako aj na tímové preteky na 144 km dlhej trase (dvojice) a zažiť tak náročný deň plný neopakovateľných zážitkov vo francúzskych horách. Zároveň je možné dokončením trás L’Échappée Belle získať 4/5/6 ITRA bodov.

Počet účastníkov je obmedzený na 500 bežcov na jednu trasu, ďalších 100 miest je vyhradených pre preteky dvojíc na najdlhšej trase 144 km.

Foto: Matthieu Rieux / Échappée Belle 2017

Preteky sú zabezpečené na vysokej úrovni po všetkých stránkach (na trase Integrale sa napr. nachádza 10 občerstvovacích staníc). Na najdlhšej trase je umožnené bežcom od miesta Pleynet/Les 7 Laux využiť podporu pacera, teda sprievodného bežca (samozrejme bez nosenia výstroje, ťahania, tlačenia či nosenia bežca :-)). Netreba zabudnúť na to, že podmienkou účasti je predloženie Medical certificate.

Tím SLOVAK ULTRA TRAIL na L'Echappée Belle 2018:

Vďaka ústretovosti a spolupráci s francúzskymi usporiadateľmi pretekov bude mať slovenský ultratrail tento rok na L'Echappée Belle svoje zastúpenie. Lucia Dobrucká a Marián Priadka sú bežci, ktorí budú na najdlhšej a najťažšej trase L’Échappée Belle intégrale štartovať pod hlavičkou tímu SLOVAK ULTRA TRAIL.

Držíme palce a tešíme sa na spoločné zážitky z L'Échappée Belle :-)

Foto: Thomas Vigliano / Échappée Belle 2017

Naši mediálni partneri: