MOZART 100 BY UTMB® 2024

Mesto Salzburg ako svetové dedičstvo UNESCO a úchvatný región Salzburského kraja sú každoročne dejiskom známeho rakúskeho bežeckého eventu mozart 100 by UTMB®. V spolupráci s jeho organizátormi vám prinášame informácie o týchto pretekoch, s ktorými spolupracujeme už niekoľko rokov.

V sobotu 1. júna 2024 sa bude v Rakúsku konať dvanásty ročník bežeckého podujatia mozart 100 by UTMB® s siedmimi rôznymi pretekmi. Registrácia je na mozart 100 by UTMB® je otvorená už od októbra, pričom platí, že čím skôr sa bežci registrujú, tým je štartovné nižšie. Predovšetkým na stovke sa vďaka jej náročnosti dá očakávať veľký záujem. Najbližšie zvýšenie cien štartovného príde už 15. decembra 2023.

So vznikom novej UTMB® World Series sa už v roku 2022 rapídne zvýšil záujem o preteky, ktoré fungujú už viac ako desaťročie (od roku 2012, kedy na štarte bolo 250 účastníkov). V roku 2023 štartovalo na podujatí viac ako 2500 bežcov zo 70 krajín! Súčasťou svetovej série je mozart 100 aj v roku 2024. Pre ultrabežcov je najatraktívnejšia dvojica pretekov mozart 100 s dĺžkou 105 km a mozart Ultra s dĺžkou 81 km. 

Preteky mozart 100 by UTMB® prevedú účastníkov rozmanitou krajinou v okolí Salzburgu Rakúsku a garantujú nezabudnuteľný zážitok z trailového behu. Vďaka dvom ultra pretekom sa pre skúsených ultrabežcov aj nováčikov ponúka perfektná výzva. S pretekmi mozart Marathon, mozart Light, mozart Half Marathon a mozart City Trail je umožnené bežcom všetkých výkonnostných úrovní vybrať si optimálnu trasu. Pre priaznivcov tímových súťaží sa navyše ponúka možnosť zúčastniť sa pretekov štafiet alebo ako tíme bežať v rámci mozart City Trail a bežecké zážitky zdieľať s priateľmi v tíme.

Salzburg je jedinečným miestom v každom ohľade. Harmonická súhra krajiny a architektúry, umenia a kultúry, tradičného a moderného na malom priestore vytvára osobitú príťažlivosť tohto miesta a je ďalším z dôvodov, prečo preteky navštíviť.

"Je skvelé vidieť, ako podujatie počas minulých rokov rástlo. Obzvlášť ma teší, že sa počas tých rokov vytvorila silná komunita trailových bežcov, ktorá sa každým rokom rozširuje. Bez úzkej spolupráce s našimi partnermi a celým regiónom, ktorý preteky hostí, by tento vývoj nebol možný. Sme za to vďační.", vyjadrila sa Claudia Kolussi, COO mozart 100 by UTMB®.

Poďme sa bližšie pozrieť na jednotlivé preteky v rámci mozart 100 by UTMB® 2024. Účastníci si môžu vybrať z bohatej ponuky trás. Dve z nich majú parametre ultra - sú to MOZART 100 (105 km / +5400 m) a MOZART ULTRA (81 km / +4300 m). Možnosť vyskúšať si horský maratón ponúka MOZART MARATHON (39 km / +1650 m). Ponuku doplňujú ďalšie tri kratšie trasy - MOZART LIGHT (31 km / +1300 m), MOZART HALF MARATHON (21 km / +900 m) a MOZART CITY TRAIL (9 km / +300 m). Ultra trasy sú rôznorodé: nájdete na nich poľné cesty, horské chodníky a chodníčky, ale aj schody.

Najdlhšia trasa MOZART 100 so štartom v Salzburgu na námestí Kapitelplatz prevedie účastníkov z centra mesta Salzburg cez jeden z najnádhernejších regiónov Rakúska s jeho krásnymi lesmi, lúkami, horami a riekami k jazeru Fuschlsee a jazeru Wolfgangsee a naspäť. Finále pred Salzburgom tvoria vrcholy Nockstein a Kapuzinerberg. Parametre najdlhšej trasy podujatia tak budú 105 km / +5400 m (running stones: 3). Časový limit trasy MOZART 100 je 22 hodín.

Trasa MOZART ULTRA so 81 km a 4300 metrami celkového stúpania predstavuje serióznu ultra výzvu. Táto trasa sa začína vo Fuschl am See a vedie k jazeru Wolfgangsee. Z veľkej časti má táto trasa identický priebeh, ako jej "väčší brat" - teda trasa stovky. Na zdolanie týchto 81 km (3 running stones) majú bežci vymedzený čas 20 hodín.

Fanúšikovia horských maratónov si príjdu na svoje na trase MOZART MARATHON s dĺžkou 39 km a s 1650 metrami stúpania. Štart maratónu sa nachádza v St. Gilgen a po rýchlom úvode je záver poriadne do kopca cez vrcholy Nockstein a Kapuzinerberg. Pre trailových rýchlikov sú pripravené preteky MOZART LIGHT s dĺžkou 31 km a 1300 metrami do kopca. Ich štart sa nachádza vo Fuschl am See. Ešte kratšiu trasu ponúka MOZART HALF MARATHON - na polmaratóne so štartom v Koppl nastúpate deväť stoviek metrov.

V ponuke organizátorov sú aj preteky pre pre štafety (na trase MOZART 100), kde môžete zážitok z absolvovania trasy zdieľať s kamarátmi zo svojho štafetového tímu. Priaznivci behu po meste si zase prídu na svoje na 9 kilometroch trasy MOZART CITY TRAIL. Čo majú všetky trasy spoločné, je cieľ na námestí Kapitelplatz v Salzburgu - teda v srdci starého mesta.

Naši mediálni partneri: