Mozart 100 by UTMB®

Vanda Jenejová

Mozart 100 by UTMB® je pretek v Salzburgu a jeho okolí, v ponuke je šesť vzdialeností od 100 km hlavného preteku po 9 km City Trail.

Ja som si vybrala vzdielnosť 31 km s prevýšením 1300 m+ nazvaná Mozart Light. Dátum pretekov bol tento rok 18.6.2022 a môj štart bol o 11:00. Predpoveď počasia sľubovala 35 stupňov. Štart preteku bol v meste Fuschl am See. Keďže náš štart bol až o jedenástej tak sme videli ako naším štartom prebehujú pretekári z ostatných dlhších vzdialeností. Na štarte bolo horúco, takže sme sa určite všetci spotili už len tým, že sme čakali na štart. Na štarte som si pozerala pretekárky (keďže som si pozrela deň pred tým 15 favoritiek podľa ITRA bodov). Baby mali o stovky bodov viac než ja, takže som vôbec nevedela, čo čakať. 

Začiatok preteku bol po asfalte v miernom klesaní takže začiatok sa dal celkom napáliť. Po pár kilometroch sme sa dostali na veľmi príjemný behateľný trailík, ktorý viedol okolo jazera Fuschlsee. Držala som sa za taliankou (jedna z favoritiek). Trať bola strašne behateľná, talianka si púšťala behateľné zbehy a ja som ju dobiehala v kopcoch. Na prvú občerstvovačku na 10. km v meste Hof sme došli spolu. Doplnila som si do flašky, ktorú som mala v ruke vodu. Vodu som dopĺňala všade, keďže bolo okolo dvanástej na obed a slnko nás začalo riadne pripekať. Talianka nezastavovala, nevadí, aspoň budem mať motiváciu zrýchliť. Po cca 12. km som sa talianku dobehla a aj som sa jej striasla, trať sa začala dvíhať a ona na behateľných kopčekoch zaostala. Konečne začala mať trať kopčeky, avšak boli to zablatené kopčeky v zaparenom lese alebo po otvorených lúkach. Ale predsa, tempo nebolo také, ako na začiatku čo mi vyhovovalo, keďže som pomaly začala papať chlapov z mojej vzdielenosti ako Pacman papá tie jeho žlté guličky :D. 

Pred ďalšou občerstvovačkou na 21. km mi pán pri ceste, ktorý ovlažval pretekárov hadicou vraví, že som druhá. Nechápem ale nejako sa tým nezaoberám, celkom mi v tom teple už pripieklo mozog takže som sa sústredila len na pitie a ovlažovanie. Na 21. km máme občerstvovačku v meste Koppl ( skôr to bola farma pri meste), vylejem na seba kýbel vody doplním vodu, dám si gél a idem ďalej. Keďže som trasu celkom dobre študovala vedela som, že najstrmšie kopce ma ešte len čakajú. Hneď po občerstvovačke začíname stúpať asfaltom, ktorý pokračuje neskôr do lesa plného blata. Pokráčam si, aj keď som kráčať v tak behateľnom preteku nechcela. Po tom, ako skončí stúpanie, nasledoval dlhý zbeh plný schodov. Takéto schodové zbehy teda neviem behať, preto som si vyberala cestičky mimo schodov, aj keď to bolo veľmi tažké, keďže pred nami boli pretekári aj z ostatných vzdialeností. Po cca 4 km zbehu sa dostávame na asfalt a rovinu. Vidím občerstvovačku na 28. km, beriem colu, dávam si gél a idem do posledného stúpania. 

Skúšam kluskať strmé schody na Kapuzinerberg (kopček nad Salzburgom). Schody sú jeden väčší jeden menší kluskať sa dajú, ale ťažko. Schody nakoniec kráčam, ale celkom v tempe. Na vrch sa dostávam celko rýchlo, čakala som niečo horšie. A už len posledný zbeh a mám to. Zbeh je tiež plný schodov, ale takých, ktoré sa dajú bežať. Teším sa, keď sa konečne dostávam na rozhorúčený asfalt. Pridávam na tempe, škoda, pod 3 hodiny to dnes nedám. Posledný kilometer za 3:40 a v cieli ma čaká Majko. Neviem, či som prvá alebo druhá. Ale Majko ma uisťuje, že prvá a štvrtá celkovo. Celý beh sa mi išlo fajn, aj keď nabehané som po jarnej dvojmesačnej nútenej pauze až tak nemala. 

Mozart Light je veľmi pekný ale rýchly beh. Kto má rád letné rýchle preteky, tak tento pretek je určite to pravé. Organizácia preteku bola veľmi dobrá, od shuttle busov na štart po párty v cieli. 

Na záver by som sa samozrejme chcela poďakovať Slovak Ultra Trail za možnosť zapretekať si :).

Mozart 100 by UTMB je pretek v Salzburgu a jeho okolí, v ponuke je šesť vzdialeností od 100km hlavného preteku po 9km City Trail.
 
Ja som si vybrala vzdielnosť 31km s prevýšením 1300+ nazvaná Mozart Light. Dátum pretekov bol tento rok 18.6.2022 a môj štart bol o 11:00. Predpoveď počasia sľubovala 35 stupňov. Štart preteku bol v meste Fuschl am See. Keďže náš štart bol až o jedenástej tak sme videli ako naším štartom prebehujú pretekári z ostatných dlhších vzdialeností. Na štarte bolo horúco, takže sme sa určite všetci spotili už len tým, že sme čakali na štart. Na štarte som si pozerala pretekárky ( keďže som si pozrela deň pred tým 15 favoritiek podľa ITRA bodov). Baby mali o stovky bodov viac než ja takže, som vôbec nevedela čo čakať. 
Začiatok preteku bol po asfalte v miernom klesaní takže začiatok sa dal celkom napáliť. Po pár kilometroch sme sa dostali na veľmi príjemný behateľný trailík ktorý viedol okolo jazera Fuschlsee. Držala som sa za taliankou (jedna z favoritiek). Trať bola strašne behateľná, talianka si púšťala behateľné zbehy a ja som ju dobiehala v kopcoch. Na prvú občerstvovačku na 10km v meste Hof sme došli spolu. Doplnila som si do flašky, ktorú som mala v ruke vodu, vodu som dopĺňala všade keďže bolo okolo dvanástej na obed a slnko nás začalo riadne pripekať, talianka nezastavovala, nevadí aspoň budem mať motiváciu zrýchliť. Po cca 12km som sa talianku dobehla a aj som sa jej striasla, trať sa začala dvíhať a ona na behateľných kopčekoch zaostala. Konečne začala mať trať kopčeky, avšak boli to zablatené kopčeky v zaparenom lese alebo po otvorených lúkach. Ale predsa, tempo nebolo také, ako na začiatku čo mi vyhovovalo, keďže som pomaly začala papať chlapov z mojej vzdielenosti ako Pacman papá tie jeho žlté guličky :D. Pred ďalšou občerstvovačkou na 21km mi pán pri ceste, ktorý ovlažval pretekárov hadicou vraví, že som druhá. Nechápem ale nejako sa tým nezaoberám, celkom mi v tom teple už pripieklo mozog takže som sa sústredila len na pitie a ovlažovanie. Na 21km máme občerstvovačku v meste Koppl ( skôr to bola farma pri meste), vylejem na seba kýbel vody doplním vodu, dám si gél a idem ďalej. Keďže som trasu celkom dobre študovala vedela som, že najstrmšie kopce ma ešte len čakajú. Hneď po občerstvovačke začíname stúpať asfaltom, ktorý pokračuje neskôr do lesa plného blata. Pokráčam si, aj keď som kráčať v tak behateľnom preteku nechcela. Po tom ako skončí stúpanie, nasledoval dlhý zbeh plný schodov. Takéto schodové zbehy teda neviem behať preto som si vyberala cestičky mimo schodov aj keď to bolo veľmi tažké keďže pred nami boli pretekári aj z ostatných vzdialeností. Po cca 4k zbehu sa dostávame na asfalt a rovinu. Vidím občerstvovačku na 28km, beriem colu, dávam si gél a idem do posledného stúpania. Skúšam kluskať strmé schody na Kapuzinerberg ( kopček nad Salzburgom ). Schody sú jeden väčší jeden menší kluskať sa dajú ale ťažko. Schody nakoniec kráčam ale celkom v tempe. Na vrch sa dostávam celko rýchlo, čakala som niečo horšie. A už len posledný zbeh a mám to. Zbeh je tiež plný schodov ale takých, ktoré sa dajú bežať. Teším sa keď sa konečne dostávam na rozhorúčený asfalt. Pridávam na tempe, škoda pod 3 hod to dnes nedám. Posledný kilometer za 3:40 a v cieli ma čaká Majko. Neviem či som prvá alebo druhá. Ale Majko ma uisťuje že prvá a štvrtá celkovo. Celý beh sa mi išlo fajn, aj keď nabehané som po jarnej 2 mesačnej nútenej pauze až tak nemala. 
Mozart Light je veľmi pekný ale rýchly beh. Kto má rád letné rýchle preteky tak tento pretek je určite to pravé. Organizácia preteku bola veľmi dobrá, od shuttle busov na štart po párty v cieli. 
Na záver by som sa samozrejme chcela poďakovať Slovak Ultra Trail za možnosť zapretekať si :).

Naši mediálni partneri: