Mozart Ultra - 61 km bez plánovania, veľkej prípravy a atletických očakávaní

Ivo Ivan

Keď som v januári vyhral štartovné na Mozart 100 od Slovak Ultra Trail, hovoril som si, že do júna je  času dosť a že sa na tento beh v pohode pripravím. Beng, beng a už to mám odbehnuté a vlastne je nedeľa večer a som už aj doma v Bratislave.

Príprava spočívala najmä v snahe spomenúť si, či som od cestného maratónu v októbri 2017 odbehol dlhšiu vzdialenosť ako 21 km a v zbalení si všetkých vecí, ktoré by mohli byť súčasťou povinnej výbavy.

Výsledok - 15. miesto zo 190 prihlásených v kategórii Mozart Ultra (61 km), tadááá. Znie to parádne :-) Ale toto umiestnenie nie je veľmi dôležité, ako sa dočítate neskôr. Zaujímavý je samotný trail a celkový dojem.

Registrácia parádna, štartovné číslo som dostal pol hoďku po oficiálnom „zatvorení“ výdaja, čo ma spolu so zapadajúcim slnkom za katedrálou a predstavou, že si nemusím ráno privstať celkom rozcítilo. Pozrel som pravidlá a z batôžka vyložil termofóliu, čelovku a bundu.

Budík o šiestej, do ľahkej vesty nakoniec hádžem len mobil, fľašu a pohár a hop do trolejbusu. Štart o ôsmej a už aj bežíme. Je sympatické, že po štarte namiesto brutálneho stúpania bežíme po centre a mestskom parku. Po siedmych kilometroch behu bez toho, aby som zdvihol nohu vyššie ako 3 centimetre od zeme sa mi to už aj zdalo zvláštne.

Konečne sa objavili prvé korene. Možno to neboli korene, ale schodíky, v každom prípade je to jedno, lebo boli hneď preč a ďalších 10 kilometrov to bol opäť luxusný beh po rozprávkovej krajine, kde je tráva nejako viac zelená a lúky lepšie pokosené. Ha, už keď som očakával, že pstruhy budú vyskakovať z priezračného potoka, tak sa objavila tabuľa, na ktorej bolo napísané niečo v zmysle „Zákaz sypania smetí“. Tak predsa len sa aj tu nájdu nejakí k...

Prvých Mozartových 30 km je krásny a veľmi príjemný beh, mierne stúpania aj klesania, žiadna divočina alpských hôr, len beh medzi dedinami a „Hof-mi“, zväčša po cestách, lesných chodníkoch a poliach, kde by sa dal v pohode tlačiť kočík.

 

Na „otočke“ vo Fuschl am See som chytil skupinu, ktorá štartovala Mozart Light. Nesnažil som sa ich predbehnúť, namiesto toho som ostal na občerstvovačke tlačiť do seba melón a tešil sa ako ich budem pomaličky po jednom predbiehať .

Tak to aj bolo. Na to, že ich čakalo len 30 km, veľká časť išla vskutku rekreačným tempom. Kde tu sa v protismere objavili nejakí bežci/chodci  ktorí ešte len smerovali k jazeru Fuchslsee.

Asi po 45 kilometroch som už aj cítil, že by sa hodila nejaká vhodnejšia ultra príprava, ale stále som bol plný optimizmu a myslel na občerstvovačku na 50-tom kilometri a Wassermelone.

Okrem kamienka v topánke ma jemne nahlodávala otázka, koľko výškových metrov ma ešte čaká na posledných cca 10 kilometroch. Hodinky ukazovali 1500 nastúpaných a v hlave sa mi vynáralo číslo 2000 celkovo, hmmm.

Na občerstvovačke som vytriasol šuter z boty a zisťoval, koľko výškových metrov nás čaká do konca. Slečna hovorí, že 200 a ešte jeden kopec... Dochrúmal som melón a vydal sa na cestu.

Potom sa to stalo, pohodlné cesty zmizli a objavili sa intenzívne lesné stúpania, klesania, korene, kamene, schody hore, schody dole a ešte viac schodov hore aj dole. Naozaj veľa schodov, tak veľa schodov som ešte neprebehol. Ak máte radi schody, tak si tento beh nenechajte ujsť :-)

Keď sa drevené schody zmenili na betónové a započul som zvuk z cieľa, tak som sa potešil, že sa blíži koniec. Šup dole v meste po hromade schodov, cez fontánu a davy ľudí na uliciach, až kým som nezbadal známe námestie a cieľ.

Lokálne pivo Stiegl nesklamalo a pomohlo mi zabudnúť na mimoriadne zvláštnu pachuť dvoch energy gelov, ktoré som pobral na občerstvovačkách a po ceste testoval.

Teraz k tomu umiestneniu. 15. miesto zo 190 znie super, ale... Keď pozriem, že víťaz mi naložil skoro dve hodiny, tak to zase nie je extra atletický úspech. Nevadí, som rád, že ako tak odbehnem 60 kilákov a Mozarta som si poriadne užil.

Zaujímavé je, že ma nepredbehla žiadna žena. Baby, zvážte svoje schopnosti a šup vyhrať nejakú kategóriu ;)

Od Mozart Ultra nečakajte ohromné výšky ani extrémny alpský terén. Užite si ho ako prima beh v krásnom horskom prostredí a určite nezabudnite ani na kultúrne pamiatky Salzburgu. Jeho história má tiež čo ponúknuť.

Majte krásny večer,

Ivo

Článok bol zverejnený so súhlasom autora

Naši mediálni partneri: