NUTS Karhunkierros

Doniesli sa k nám z rôznych strán zvesti, že ďaleko na severe Európy, až pri severnom polárnom kruhu, sa rozkrútil ultratrailový kolotoč na plné obrátky. Že sú tam nejedny ultratrailové preteky, ktoré sa za niekoľko rokov existencie vypracovali zo záležitosti niekoľkých dobrodruhov na prestížne ultra akcie s množstvom bežcov na tratiach od 34 kilometrov až po sto míľ. Kde? Predsa vo Fínsku. Najdite si na mape Rovaniemi, a potom už - podľa toho či v máji, alebo júli - zamierte na sever alebo na východ. Dnes sa pozrieme do národného parku Oulanka, na preteky NUTS KARHUNKIERROS. A pozrieť sa tam budú môcť aj štyria z vás, na konci článku nájdete totiž súťaž o štyri voľné registrácie na ultra trasy tohto podujatia!

Všetko sa to začalo v rolu 2012. Karhunkierros vaellusreitti je najpopulárnejším turistickým trailom vo Fínsku. Na 80 kilometroch cesty severskou krajinou ponúka to najlepšie z národného parku Oulanka, ktorý sa nachádza v severovýchodnej časti krajiny. Prechod trasy turistom zvyčajne trvá niekoľko dní. Otázka, ktorá to naštartovala, je aj v našich končinách dôverne známa ;-) Dá sa to prebehnúť za jeden deň?

V roku 2012 s na trati zišlo niekoľko (presnejšie osem) dobrodruhov. Už o rok, aj s pridanou 53 km trasou, sa počet účastníkov niekoľkonásobne zvýšil. V roku 2015 pribudla stomíľová výzva a o rok neskôr už boli v ponuke organizátorov - 160 km, 80 km, 53 km a 31 km! To už na pretekoch štartovali stovky bežcov. A preteky organizované Northern Ultra Trail Service (NUTS) Trail Running sa rozvíjali ďalej.

V roku 2020 sa NUTS Karnukierros bude konať 22.-23. mája. Viac ako 3300 mien svieti v štartovnej listine pretekov! Pri nich sú uvedené vzdialenosti, ktoré budúcoročné preteky majú v programe: 166 km, 83 km, 55 km a 34 km. Poďme sa pozrieť na tieto trasy bližšie.

166 KM

Preteky, ktoré patria do Ultra Trail Tour Finland, sú náročnou výzvou, počas ktorej zažijete jar v národnom parku Oulanka, a to počas dňa, aj v noci. Preteky prebiehajúce na stomíľovej trati z lyžiarskeho centra Ruka do Hautajärvi a späť dôkladne otestujú vašu fyzickú aj mentálnu odolnosť. Štartuje sa v piatok 22. mája o 14:00 hod., časový limit na zdolanie trate s 3780 metrami stúpania je 34 hodín (certifikované ITRA za 5 bodov). Najrýchlejší muž doteraz - Jaakko Eskelinen z Hoka One One tímu - to zvládol v tomto roku za skvelých 18:04:19. Zo žien si so stomíľovkou poradila najrýchlejšie Saara Päätalo (25:02:06). Čo vy na to, slovenské priaznivci stomíľoviek (no dobre, priaznivci slovenskej nadstomíľovky ;-))?

83 km

V sobotu 23. mája vyrazia bežci na druhú najdlhšiu trasu NUTS Karhunkierros. 83 km prebieha na originálnej trati od turistického centra Karhunkierros v Hautajärvi s cieľom je lyžiarske stredisko Ruka (rovnako, ako je tomu ako u dvojnásobnej trate). Pre túto trať s 1890 metrami stúpania (traťový rekord je aktuálne 07:53) je štart rozdelený do piatich vĺn medzi 06:00 a 07:15. Časový limit v cieli vyprší v sobotu o polnoci. Trasa 83 km je certifikovaná ITRA za 3 body.

55 km

Tieto preteky, ktoré patria do série BUFF® Trail Tour Finland, štartujú od návštevníckého centra parku Oulanka v sobotu 23. mája vo vlnách medzi 12:00 a 13:30. 55 km dlhá trasa s 1500 km stúpania je pekelne rýchla - dôkazom je rekordný čas, o ktorý sa v tomto roku postaral Henri Ansio (04:28:30). Cieľ sa opäť nachádza v lyžiarskom stredisku Ruka, pričom limit je rovnako, ako u 83 km trati, nastavený na polnoc zo soboty na nedeľu.

34 km

Najkratšia trať z Juumy do cieľa pretekov v stredisku Ruka, má 34 km s celkovým stúpaním 900 metrov a ponúka tie najkrajšie miesta trailu Karhunkierros. Prebieha v južnej časti národného parku Oulanka a ponúka beh krajinou s tienistými (pra)lesmi, skalnými útesmi a bystrinami. Štartuje sa v sobotu 23. mája od 07.00 hod. vo vlnách po 50 bežcovch každých 15 minút. Traťový rekord je na úrovni 02:47 (Juudo Simpanen).

Zabezpečenie

Ide o preteky so zabezpečením, teda shuttle z miesta cieľa na štart trás, s občerstvovačkami a dropbag servisom (ten platí pre trasu 166 km) či s možnosťou prevozu oblečenia zo štartu 83 km do cieľa, s občerstvením a sprchami v cieli atď.

Cesta na sever

Výzvou môže byť už samotná cesta na sever Fínska. Organizátori však na to mysleli a na svojich webstránkach poskytujú dosť podrobné informácie a linky, ako si naplánovať cestu. Pre prípadné informácie môžete písať aj na svk.ultratrail@gmail.com.

Informácie o prírode

Na webstránke pretekov a na ďalších stránkach je dostupné veľké množstvo informácii v anglickom jazyku o národnom parku Oulanka, ako aj o jednotlivých turistických trasách, ktoré v ňom vedú. Tieto miesta určite stoja za návštevu nie iba v rámci pretekov, ale aj pred alebo po nich. Alebo bez pretekov :-)

Zdroje informácii

Webstránka pretekov: https://nutskarhunkierros.fi/en/

FB event: https://www.facebook.com/events/701229390298847/

Fotogaléria z roku 2019: https://nuts.kuvat.fi/kuvat/NUTS+Karhunkierros+2019/

SÚŤAŽ S NUTS KARUNKIERROS

Organizátori podujatia NUTS Karhunkierros pre slovenskú bežeckú komunitu venovali štyri voľné registrácie, ktoré máte možnosť vyhrať v tejto súťaži. Odpovedzte správne na súťažné otázky, ktorú nájdete vo formulári, a budete zaradení do žrebovania o možnosť štartovať zadarmo na 166 km alebo 83 km alebo 55 km dlhej trati NUTS Karhunkierros 2020 (podľa vlastného výberu)!

::: SÚŤAŽNÝ FORMULÁR :::

Súťažný formulár bude otvorený do utorka 17. decembra 2019 do 12:00 hod., kedy vyžrebujeme zo správnych odpovedí štyroch výhercov (štartovné je neprenosné, v prípade, že výherca ohlási, že o štartovné nemá záujem, nasleduje žrebovanie ďalšieho čísla).

Foto: NUTS Trail Running

Naši mediálni partneri: