O Strečnianskej mašli s Dušanom Ďurčom

Na našej webstránke a na Facebook stránke SLOVAK ULTRA TRAIL sme vás už infotmovali o tom, že jednou z noviniek tohtoročnej Slovenskej Ultratrailovej Ligy bude podujatie s názvom Strečnianska mašľa. Prinášame vám rozhovor Dušanom Ďurčom, organizátorom podujatia z oddielu Uhlík Strečno, ktorý je členom tímu organizátorov združených v SLOVAK ULTRA TRAIL.

Ahoj Dušan, podujatie Strečnianska mašľa bude mať v júni premiéru v rámci Slovenskej Ultratrailovej Ligy. Pôjde už o štvrtý ročník. Vedel by si nám priblížiť okolnosti vzniku tejto akcie?

Počas našich turistických výletov sme raz na hrebeni Malej Fatry objavili take zvláštne ceduľky s rôznymi číslami, ktoré nam nedávali zmysel. O rok na to, už ako účastníci MF50, sme sa týmito tabuľkami riadili aj my. Keďže výzvy sú nám vlastné, rozhodli sme sa zorganizovať podobné podujatie, ktoré predstaví krásy našej obce a okolitý reliéf Malej Fatry. A tak sa v roku 2018 postavilo na štart 27 pretekárov na 50 km trať a 32 na 25 km trasu.

Venuje sa váš klub organizovaniu viacerých akcii (pretekov či pochodov) pre verejnosť, alebo je Strečnianska mašľa prvým takýmto počinom?

Turistický oddiel Uhlík Strečno funguje už 11 rokov. Za ten čas sme sa stihli stať najväčším turistickým klubom v rámci žilinského regiónu. Dôvodom je pravidelná organizácia turistických výletov a podujatí, ktoré oslovili záujemcov i zo širokého okolia. Medzi naše akcie s podobnou náplňou patria už tradičné – Prechod Strečnianskym náučným chodníkom a výstupy na neďalekú Javorinu - buď v rámci výročí oslobodenia, alebo k záveru sezóny, kde sa stúpa v rámci nočného výstupu k západu slnka na vrchol nielen pešo, ale v posledných rokoch sa k nám pripájajú i bežci a cyklisti. Tak isto niekoľko rokov spolupracujeme s obcou pri organizovaní tradičného 6 km trailového behu.

Prečo práve “Mašľa”?

Mašľa je čosi ľudové. Páčilo sa nám to z tohto dôvodu, ale na tento názov sme prišli, až keď sme vytýčili trasu. Pozostáva z takmer identických – 25 km slučiek, ktoré majú dokonca, a bez nejakého násilného zberu, v oboch prípadoch cca 1400 m nastúpaných metrov.

Celá trať prechádza z 90% značkovaným turistickým terénom a keď sme si ju takto pozreli, tak sme si uvedomili, že sa tam prelínajú všetky farby. Takže je to niečo akoby aj pestré, folklórne, pretože mašľa hrá farbami a je aj symetrická. Štart a dobeh do cieľa si môžeme ešte predstaviť ako jej dva visiace konce. A aj keď má dnes iba dve slučky, od samého začiatku nosím v hlave pridať ďalšie dva 25 km úseky, čím by sme sa dostali na 100 km pretek. No k tomu potrebujeme doriešiť ešte zopár detailov v teréne. Verím, že o rok pribudne minimalne jedna slučka.

Trasa zavedie bežcov a diaľkoplazov do oboch častí pohoria Malá Fatra (Krivánskej aj Lúčanskej). Na čo sa môžu tešiť?

Malá Fatra jednoznačne patrí medzi najnavštevovanejšie slovenské pohoria a strečniansky prielom ju práve u nás delí. Myslím, že každý pozná nástupné vrcholy do jej dvoch častí. Či to je Suchý alebo Minčol, cez ktoré Mašľa aj prechádza. Je to pestrý terén s viacerými stúpaniami, prudkými spádmi i skalnými úsekmi. Zrejme jeden z najvhodnejších na stredne náročný ultratrail v našich podmienkach.

A pre mňa osobne, je najkrajší záverečný výstup na Kojšovú, kde bežcov privíta zakopaný kamenný obor, ktorému trčí len hlava. :-) 

Ktoré miesta na trase považuješ za tie “top”, čo sa týka výhľadov, či prírodných krás?

Práve spomínaný Suchý a Minčol. Z oboch možno vidieť široké okolie nielen žilinskej a turčianskej kotliny, ale i ďalšie pohoria či štíty. A nemožno zabudnúť i na rozhľadňu na vrchu Špicák, cez ktorý trasa vedie a je odtiaľ možno vidieť nielen panorámu Malej Fatry a okolitých pohorí, ale tiež až štyri hrady.

Sú na trase technicky náročné úseky? Na čo by si mali dať účastníci pozor?

Prejsť Bielymi skalami pred dosiahnutím Suchého patrí medzi náročnejšie, no nie dlhé stúpania skalným terénom. Pretože väčšina účastníkov beží, je tiež potrebné byť opatrný pri schádzaní či zbehu zo Suchého. Zvyšok trasy je náročný predovšetkým iba na kondíciu.

Na 50 km ponúkate až päť občerstvovačiek, čo je luxusný počet pre túto vzdialenosť. Kto tvorí ich posádku? 

Ako som už uviedol, sme najpočetnejšia turistická organizácia v okrese Žilina. Členovia a sympatizanti sú stotožnení s našou prácou a všeobecne nápomocní. Okrem toho si myslím, že sa môžeme spoľahnúť i na záujem dobrovoľníkov, pretože aj my pomáhame na podobných podujatiach a máme odtiaľ takúto spätnú väzbu.

Centrom podujatia je obec Strečno. Okrem štartu a cieľa tadiaľto trasa prechádza aj v svojej polovici. Je vaša akcia udalosťou, ktorú obyvatelia Strečna poznajú a očakávajú? 

Strečnianska mašľa je súčasťou miestneho športového a spoločenského kalendára. Od prvého ročníka má podporu vedenia obce a obyvatelia jej nielen fandia, ale v prvých ročníkoch tvorili takmer 50%-nú účasť na štarte.

Ponúka vaše podujatie okrem 50 km dlhej trasy aj nejakú kratšiu alternatívu?

Druhá slučka - 25 km zo Strečna cez Minčol, Višňové, Stráňavy je touto alternatívou. Práve na ňu sa najviac hlásia aj Strečňania.

Aký bol v doterajších ročníkoch pomer účasti medzi Mašľou a Slučkou? 

Samozrejme 50 km Mašľa je už o značnej záťaži a kondícii. Na ňu sa hlásia takí, ktorí si nielen veria ale majú aj natrénované či skúsenosti. Pomer je cca 1:2. Myslím, že kvalita, propagácia a zvládnutie bude lákadlom pre čoraz viac výkonnostných a špičkových ultratrailových pretekárov či záujemcov a pomer sa bude možno vyrovnávať. Avšak počet pretekárov na trati závisí od povolení, ktoré sa nám podarí získať, keďže takmer polovica preteku prechádza národným parkom Malá Fatra.

Rekord na 50 km trase drží Patrik Milata, čo je jeden z popredných slovenských ultrabežcov. Je dokonca dvojnásobným víťazom akcie. Očakávate Patrikovu návštevu aj do tretice? :-)

Navštívil nás už dvakrát a po rozhovore s ním som presvedčený, že sa mu u nás páči. Verím, že aj v tomto roku príde a pokúsi sa obhájiť celkové prvenstvo.

Aké služby pre účastníkov ponúka vaše podujatie? 

Ubytovanie a časomieru považujem za štandard. Časomieru sme v dostatočnej kvalite riešili už na poslednom ročníku, keď sme mali online výsledky z občerstvovacích staníc.

Teraz môžeme počítať i s pomocou Slovak Ultra Trail a bude to zrejme na vyššej, až profesionálnej úrovni.

Prenocovať sa bude dať v priestoroch nášho športového areálu, kde bude i štart a cieľ preteku. Ďalšie ubytovanie je možné v miestnych penziónoch a súkromných apartmánoch. Kontakty budú na našej web stránke masla.strecno.eu.

Je trasa okrem Slovenskej Ultratrailovej Ligy zaradená aj do nejakých tých kvalifikácii? Plánujete ITRA certifikáciu?

Áno, požiadali sme o ITRA certifikáciu a naša 50 km trať bola ocenená 3 bodmi. Tak isto je zaradená medzi kvalifikačné preteky UTMB.

A na záver - čo by si chcel odkázať ultrabežcom a diaľkoplazom, ktorí by účasť na vašej akcii zvažovali?

Bol by som rád, keby náš rozhovor bol dostatočnou pozvánkou. Strečno, ako niektorí hovoria – Perla na Váhu, sa na všetkých veľmi teší.

Verím, že ich účasť a následná spokojnosť bude významným krokom k ďalšiemu progresu nášho preteku.

Ďakujem za rozhovor a prajem všetko dobré a úspešnú prípravu pretekov. :-)

Naši mediálni partneri: