O Východniarskej stovke s Belom Špišákom

Východniarska stovka (www.v100.sk) drží vlajku SLOVAK ULTRA TRAIL na východnom Slovensku ako jediná, ale vysoko. Je najmladšou zo stoviek na Slovensku a každým rokom naberá na popularite. O jej treťom ročníku nám porozprával jej zakladateľ a hlavný organizátor, Belo Špišák.

Belo, na východnom Slovensku existovali dlhé roky Rudohorská stovka, Magnezitárska 60-ka a niekoľko ďalších diaľkových turistických pochodov. Ako vznikol nápad zorganizovať tu ultra trailový event spojený s diaľkovým pochodom a štafetovým behom?

Rudohorská stovka a Magnezitárska 60-ka ešte stále existujú, majú svoju neopakovateľnú punkovú atmosféru, ale vek organizátorov sa limitne blíži k 60 rokom a pokiaľ viem, nemajú nasledovníkov ;-) Dúfam, že po nich niekto preberie štafetu, napríklad Východniarska stovka.

S Východniarskou stovkou som začal pred 3 rokmi. Hlavným dôvodom bolo, že na mape slovenských ultra trailov východ absentoval, aj keď tu máme krásnu prírodu a relatívne celkom dobrú základňu trailových bežcov. Preteky s parametrami ultra však chýbali, a preto som sa s kamarátmi zo SLOVAK ULTRA TRAIL rozhodol, že východ zaradíme na slovenskú ultratrailovú mapu.

Trasa Východniarskej stovky prechádza mnohými miestami, ktoré bežne nie sú turistami či bežcami navštevované. Ako vznikla trasa Východniarskej stovky?

Úvodná myšlienka bola spojiť dve najväčšie mestá na východnom Slovensku - Prešov a Košice - cez Volovské vrchy, ktoré ponúkajú veľa krásnych a náročných stúpaní a klesaní. Kým prvý ročník mala trasa parametre 122 km a 4800 metrov celkového stúpania, tohto roku som sa rozhodol trochu pritvrdiť a posunúť level náročnosti vyššie. Tohtoročná trasa má parametre cca 126 km / +6000 m.

Aké novinky ponúka Východniarska stovka tento rok okrem náročnejších parametrov trasy?

Prvá novinka čaká účastníkov už na prezentácií, kde sme im ponúkli možnosť prespať aj v telocvični za symbolické 1 EUR. Samozrejme, ak niekto má záujem prespať v turistickej ubytovni alebo internáte ako po minulé roky, táto možnosť je stále k dispozícií. Telocvičňa aj internát sa nachádzajú v areáli školy Mladosť iba cca 200 metrov od miesta štartu v Prešove.

Čo sa týka samotnej trasy, ako som spomínal, trochu sme pritvrdili a zaradili zopár výživných stúpaní a klesaní. Chuťovkou bude druhý úsek z Kysaku do Košickej Belej, ktorý povedie cez Bokšovský hrebeň - ten je pravou divočinou. Hrebeň preverí nielen kondičné, ale aj technické schopnosti pretekárov.

Vzhľadom na obtiažnosť pretekov sme predĺžili časový limit o 2 hodiny na celkových 32 hodín. Trasa je inak oproti minulému roku rovnaká približne na 60 percent.

Ako novinku sme sa rozhodli zaviesť odvoz pretekárov z cieľa na kúpalisku Ryba Anička na košickú železničnú a autobusovú stanicu.

Pre koho je takéto náročné podujatie určené? Sú tu nejaké obmedzenia?

Vzhľadom na obtiažnosť je Východniarska stovka určená hlavne skúsenejším ultratrailovým borcom. Nováčikom by som odporúčal možnosť postaviť štafetu. Inak sme otvorení pre všetkých ultratrailových bláznov od 18 rokov, ktorí si chcú siahnuť na dno svojich síl.

Spomínal si štafety. Koľkočlenné môžu byť a aké dlhé sú ich úseky?

Štafeta je určená pre 6-členné družstvá, minimálne však musí pozostávať z troch bežcov. Jednotlivé úseky sú rôzne dlhé, približne však po 20 kilometroch.

Vráťme sa k ultra. Je Východniarska stovka súčasťou nejakej súťaže?

Východniarska stovka je v Slovenskej Ultratrailovej Lige, Česko-Slovenskej tisícovke a CSUT. Momentálne prebieha proces certifikovania trasy cez ITRA za účelom udelenia kvalifikačných bodov pre UTMB.

Aký servis môžu bežci a diaľkoplazi na V100 očakávať?

Snažíme sa udržovať vysoko nastavenú latku SUT akcií, ktoré sú povestné svojimi bohatými občerstvovačkami. Na trase bude umiestnených sedem občerstvovačiek. Uprostred trate bude samozrejme teplé občerstvenie. V cieli bude čakať na účastníkov výborný guláš (myslíme aj na vegetariánov a vegánov) a čapované nápoje.

Budú na trase okrem občerstvovačiek aj ďalšie kontrolné body?

Áno, klasicky budeme mať živé aj "neživé" kontroly. Tešíme sa, že ako člen SLOVAK ULTRA TRAIL môžeme využívať elektronickú časomieru, takže každý pretekár obdrží okrem ID náramku aj náramok s čipom. Priebeh pretekov budú môcť ľudia sledovať na ultra.hiking.sk.

Belo, ľudia ťa poznajú aj vďaka zaujímavým športovým počinom s charitatívnym rozmerom. Máš takýto počin naplánovaný aj na tento rok?

Áno. Keďže Východniarska stovka sa snaží pôsobiť aj na poli dobročinnosti, každý z pretekárov si z V100 odnesie milé prekvapenie od detí z Autistického Centra Rubikon. A už tradične prebytočné potraviny z občerstvovačiek nosíme do centra Oáza, ktoré sa zoberá pomocou pre ľudí v núdzi.

Snahou SLOVAK ULTRA TRAIL je pôsobiť na environmentálne vnímanie účastníkov akcií. Hlási sa k tomuto aj Východniarska stovka?

Áno, okrem toho, že separujeme odpad, vydali sme tohto roku radikálnejším smerom v oblasti redukcie plastového odpadu a na žiadnej z našich občerstvovacích staníc nebudeme mať jednorazové plastové poháre. Keďže je vlastný pohár v povinnej výbave, znamená to že ten, kto ho mať nebude, sa jednoducho nenapije ;-)

Čo by si chcel ľuďom na záver odkázať?

Všetkých prihlásených ale aj neprihlásených pozývam na východ. Spolu s dobrovoľníkmi sa na Vás tešíme a dúfame, že pre Vás Východniarska stovka bude nezabudnuteľným zážitkom :-)

P.S. Kto príde v pondelok do práce bez krívania, znamená to že sa flákal :-P

Vďaka Belo, prajem Ti veľa energie pri príprave aj pri behoch.

Foto: Miroslav Košík, Maja Prokipčáková, organizátor V100

Naši mediálni partneri: