O Východniarskej stovke s El Presidente Belom Špišákom

Počas víkendu 3.-4. augusta už po piaty raz spojí Východniarska stovka (V100) dve najväčšie mestá na východnom Slovensku - Prešov a Košice. Trasa V100 nešetrí kilometrami ani výškovými metrami (129 km / +6540 m), oplýva prírodnými krásami, ale aj technickými vsuvkami. K tomu treba pripočítať super partiu okolo El Presidente Bela, ktorá túto akciu každoročne pripravuje. A práve Belovi sme položili niekoľko otázok k jeho pretekom.

V100 oslavuje tento rok malé jubileum. Pripravil si si na oslavu 5. ročníka niečo špeciálne?

Som veľmi rád, že V100 sa dožíva už päť rokov. Ako poďakovanie pre všetkých účastníkov, sme prvýkrát v histórii nepridali žiadny extra kopec (ha ha ha) a pre všetkých verných, ktorí absolvovali prvé štyri ročníky (či už ako ultrabežci alebo dobrovoľníci) sme znížili štartovné na symbolických 5€.

Za tých 5 rokov sa V100 dosť radikálne zmenila. Môžeš nám v krátkosti priblížiť jej históriu?

Začínali sme v roku 2015 s parametrami 122 km / +4800 m. O rok neskôr som trasu o jeden kilometer skrátil, ale pridal som 250 výškových metrov (121km / +5050 m)  Navýraznejšia zmena nastala v legendárnom ročníku 2017, keď som do trasy zaradil môj milovaný Bokšov. Parametre razom poskočili na 129 km / +6050 m  Ešte stále som však nebol úplne spokojný a ročník 2018 mal parametre 129 km / +6500 m). Piaty ročník som sa rozhodol nemeniť, aj keď ma trošku škrie, že na trase obchádzame nádherný kopec Sivec. Je to však NPR s 5. stupňom ochrany a na jeho vrchol vedie iba jediná povolená prístupová cesta. Nie som priaznivec bezmyšlienkového pridávania výškových metrov. Trasa by mala mať určitú logiku. Možno v budúcnosti však nájdem spôsob, ako Sivec zaradiť do krásneho náhrdelníka východniarskych vrcholov.

Zmenila sa trasa V100 oproti minulému ročníku, ktorý bol doteraz najnáročnejším?

Ako som už vyššie spomínal, trasa sa oproti roku 2018 nezmenila, momentálne som s ňou spokojný. Uvidíme aké ohlasy budú tento rok, ale výraznejšie zmeny najbližšie 2 roky neplánujem.

Predstav si, že radíš ultrabežcovi, ktorý by chcel vyskúšať V100 po prvý krát. Na čo by si ho upozornil a čo by si mu poradil?

Aby šiel radšej na pivo (ha ha ha), ale nie.  V100 je ultrabeh, ktorý nie je príliš vhodný pre začiatočníkov. Poriadne preverí fyzické aj psychické schopnosti každého a každý, kto ho dokončí, môže byť na seba právom hrdý. Určite by som mu poradil, aby sa pripravil hlavne na úmorné teplo, strážil si príjem a výdaj tekutín, minerálov a elektrolytov. Možno taká psychická barlička je, že ak dobehne na Zlatú Idku, tak to najhoršie má už za sebou a do cieľa ho čaká už iba necelých, jemne zvlnených 35 km :)

Trasa V100 vedie pre mnohých ešte stále neznámymi končinami Volovských vrchov. Ktoré úseky by si chcel vyzdvihnúť ako najkrajšie.

Krásnych úsekov je viac. Vlastne celá V100 :D Môj úplne najobľúbenejší je ale Bokšovský hrebeň, ktorý je vďaka svojej neprístupnosti pravou divočinou s prvkami pôvodného pralesa (áno aj popadané stromy). Krásny je tiež zbeh do Košickej Belej, cez horské lúky, vrchol Kojšovskej hoľe s výhľadmi na Vysoké Tatry, Turniská so skalným tunelom, či Folkmarská skala. A samozrejme, dobeh do cieľa na kúpalisko Ryba Anička sa bude páčiť asi každému najviac :)

V100 patrí medzi akcie organizované SUT. Akú úroveň supportu môžu účastníci očakávať.

V SUT sa snažíme držať si vysoký štandard, čo sa týka zabezpečenia, dobrovoľníkov, občerstvenia a bezpečnosti. Čiže všetko na čo sú ultrabežci zvyknutí z akcií SUT bude aj na V100. Samozrejmosťou je vegetariánske, vegánske a gluten free občerstvenie +  aj kyslé uhorky pre Dalibora (a aj ostaných) :)

Oproti minulému roku sa teda trasa nezmenila, ale nejaké zmeny predsa len nastali. Môžeš nám povedať aké a prečo?

Štyri roky sme sa snažili prostredníctvom 6-členných štafiet priblížiť svet ultra trailu aj “bežným” neultrabežcom. Bohužiaľ však nastal opačný efekt a viacero štafiet sa chovalo nešportovo, mali požiadavky ako pri klasických asfaltových behoch a nerešpektovali pokyny organizátorov. Tohto roku sme teda 6-členné štafety zrušili a nahradili ich ULTRA štafetou dvojíc. Chceme vyjsť v ústrety bežcom, ktorí si na celú V100 netrúfajú. Úseky som rozdelil na 81+48 km. Úvodný úsek je technicky náročnejší a druhý skôr behavejší. Uvidíme aký to bude mať ohlas a podľa toho sa zariadime v roku 2020.

Posledné 2 ročníky vyhrali spoločne René Mráz a Majo Priadka. Koho by si tento rok zaradil medzi favoritov?

René Mráz patrí medzi favoritom aj v tomto roku. Určite mu budú zdatne sekundovať Miki Kéri a Matej Oravec. Zo žien patria medzi favoritky domáca Miška Pandulová a Soňa Kopčoková.

Dokedy sa dá na V100 2019 prihlásiť?

Prihlasovanie je otvorené do piatku 26. júla do polnoci.

Čo by si chcel tým, ktorí účasť na V100 zvažujú odkázať?

Veľmi radi a srdečne každého privítame a urobíme všetko preto, aby z V100 odchádzal s nezabudnuteľnými zážitkami a s túžbou sa znovu na V100 vrátiť.


Atmosféru V100 zachytáva film od Majky Prokipčákovej: https://vimeo.com/247508072

Ak si chcete vyskúšať, či zvládnete túto výzvu, registrácia beží na webstránke https://www.v100.sk/prihlasenie/.

Go east! :-)

Foto: V100, Richard Pouš

Naši mediálni partneri: