OHRID ULTRA-TRAIL

V jednom z prvých článkov o zahraničných pretekoch na našej webstránke sme sa dostali do Macedónska. Vtedy to boli Krali Marko Trails. O dva roky neskôr prichádza z tejto krajiny pozvánka na Ohrid Ultra-Trail. V minulom roku to bola ultra novinka, v roku 2020 sa bude teda konať druhý ročník. Čo ponúkajú preteky, na ktoré ich organizátori srdečne pozývajú a zároveň poskytujú voľné registrácie, ktoré máte možnosť vyhrať v súťaži na konci tohto článku?

Ohrid Ultra-Trail sú medzinárodné trailové bežecké preteky s tromi trasami, ktoré sa budú konať 22.-23. mája 2020 v národnom parku Galicica a v regióne Prespa-Ohrid. Názov Ohrid je dostatočne známy - Ochridské jazero ležiace na hranici Albánska a Macedónska je už od roku 1979 súčasťou svetového zoznamu kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO aj vďaka množstvu tu žijúcich endemických druhov fauny a flóry. Mesto Ohrid ležiace na brehu jazera je zase jedným z najstarších osídlení v Európe. A práve zviditeľnenie národného parku Galicica a regiónu ako atraktívneho prostredia pre organizovanie kvalitných bežeckých pretekov medzinárodného kalibru je cieľom organizátorov Ohrid Ultra-Trail, ktorí ponúkajú na svoje preteky 500 štartovných miest.

Ohrid Ultra-Trail (107 km / +4940 m)

22. mája o 23:00 hod. sa na štart postvia bežci, ktorí si vyberú stokilometrovú trať Ohrid Ulra-Trail. Najprv po dláždení starého mesta a potom cez niekoľko dedín na horských svahoch sa dostanú ku kláštoru Sv. Nauma na južnej strane Ochridského jazera. Trasa potom vedie po hrebeňoch hôr v srdci národného parku Galicica, pričom sa pred bežcami postupne odhaľuje úchvatná krajina. Po trailoch a nespevnených cestách, stále ďalej, až k cieľu - tam, kde sa viac ako sto kilometrov dlhá púť začala.

Najvyššie položený bod trasy je v 2260 m n.m., ide teda skutočne o horskú stovku. Časový limit na jej zdolanie je 27 hodín. Na trase sa nachádza 8 občerstvovacích staníc s jedlom. Štyri z nich - Elshani (22. km), Sv. Naum (41. km), Prevoj (66. km) a Letnica (92. km) majú aj stop limity. Trasa je certifikovaná ITRA (5 bodov).

Štartovné na stovku do konca januára 2020 je 60 EUR, potom sa zvýši na 70 EUR.

Galicica Ultra (66 km / +3350 m)

Ikonický kláštor Sv. Nauma pri Ochridskom jazere je miestom štartu druhej najdlhšej trasy tohto podujatia. Ráno 23. mája vybehnú účastníci na 66 km dlhú trať, ktorá sa už v mieste štartu napája na trať stovky a pokračuje s ňou až do cieľa. Bežci si tak užijú horské hrebene s maximálnou nadmorskou výškou na vrchole Magaro (2260 m) a beh spolu s bojovníkmi na stokilometrovej trati smerom do cieľa. Na jehoi dosiahnutie je vymedzených 16 a pol hodiny.

Na trase sa nachádza až 5 občerstvovacích staníc s jedlom. Dve z nich - Prevoj (66. km) a Letnica (92. km) majú aj stop limity. Trasa je certifikovaná ITRA (3 body).

Štartovné na 66 km dlhú trasu do konca januára 2020 je 30 EUR, potom sa zvýši na 40 EUR.

Letnica Trail (18 km / +750 m)

Aby si prišli na svoje aj trailoví chrti (alebo prípadne aby sprievod pre ultrabežcov nevysedával iba pri pive), je tu najkratšia trať Letnica Trail. Začína sa v dedine Ramne 23. mája o 10.00 hod. Trasu tvorí poriadne stúpanie na Visok vrv (1631 metrov) a potom zbeh z neho do cieľa, ktorý je spoločný pre všetky tri trate. Tá najkratšia má časový limit pohodlných 6 hodín a postretnete na nej aj jednu občerstvovačku (Velestovo). Trasa je certifikovaná ITRA (1 bod).

Štartovné na 18 km dlhú trasu do konca januára 2020 je 10 EUR, potom sa zvýši na 15 EUR.

Dôležitým aspektom, ktorý organizátori pretekov Ohrid Ultra-Trail zdôrazňujú, je "leave no trace", teda snaha o maximálne šetrný prístup k prírodnému prostrediu, kde sa beh odohráva tak, aby po prebehu posledného účastníka neboli nijaké negatívne stopy.

Registrácia na Ohrid Ulra-Trail 2020 prebieha na webstránke pretekov. Organizátori ponúkajú pre mužov s ITRA performance index 700 a viac (general) a pre ženy s ITRA performance index 550 a viac (general) štart na ich pretekoch zdarma.

Na záver už len tlmočíme srdečný pozdrav pre slovenských bežcov od organizátorov Ohrid Ultra-Trail a pozvanie na ich preteky.

Webstránka pretekov: https://ohridtrail.mk/ohrid-ultra-trail/

Stránka pretekov na Facebooku: https://www.facebook.com/ohridtrail/

FB event: https://www.facebook.com/events/508522386623229/

Instagram: https://www.instagram.com/ohrid_ultra_trail/

SÚŤAŽ S OHRID ULTRA-TRAIL

Okrem informácii o pretekoch a ich trasách vám priníšame aj súťaž o dve voľné registráce 107 km alebo na 66 km dlhú trasu Ohrid Ultra-Trail v roku 2020 (podľa vlastného výberu). Odpovedzte správne na súťažné otázky, ktoré nájdete vo formulári, a budete zaradení do žrebovania o možnosť štartovať zadarmo na tomto májovom ultra podujatí.

  ::: SÚŤAŽNÝ FORMULÁR :::

Súťažný formulár bude otvorený do 16. januára 2020 do 12.00 hod. Zo správnych odpovedí následne vyžrebujeme dvoch výhercov (štartovné je neprenosné, v prípade, že výherca ohlási, že o štartovné nemá záujem, nasleduje žrebovanie ďalšieho čísla).

Foto: Ohrid Ultra-Trail

Naši mediálni partneri: