PIRIN ULTRA 2021

Krajinou, ktorú sme na našich ultratrailových potulkách svetom v minulom roku navštívili po prvý raz, je Bulharsko. Krajina bohatá na hory, z ktorých najvyššie sú v pohoriach Rila a Pirin, je domovom ultratrailových pretekov, ktorých trasa svojou náročnosťou môže smelo súperiť s alpskými akciami. Vitajte v srdci národného parku Pirin, na Pirin Ultra.

Prostredie národného parku Pirin je súčasťou svetového dedičstva UNESCO a ponúka vynikajúce terény pre skyrunning a horský ultrabeh. Tradícia ultra pretekov tu vznikla pomerne nedávno - v septembri roku 2016 sa konal prvý ročník Pirin Ultra. No už o tri roky neskôr sa 66 kilometrov dlhá trasa stala súčasťou svetovej skyrunningovej série Skyrunner World Series v disciplíne Sky Extra! To pritiahlo do Bulharska skyrunningovú elitu, aby si zmerala sily v krásnom prostredí tohto pohoria, ktorého najvyšší vrchol - Vihren - sa vypína do nadmorskej výšky 2914 metrov.

Pirin Ultra sa bude najbližšie konať 10.-12. septembra 2021. Do bulharských hôr opäť prinesie preteky svetovej skyrunningovej série (avšak s podstatnou zmenou, čo sa skyrunningovej trati týka). O silnú zostavu v štartovnej listine teda bude postarané aj na 5. ročníku podujatia (v roku 2020 sa podujatie kvôli pandemickej situácii neuskutočnilo). O tom, že Pirin Ultra nie je iba o skyrunningu, sa dočítate v ďalšom texte. Najprv sa však poďme na rok 2019, ktorý bol úspešný aj pre slovenských ultrabežcov. Oficiálne video z Pirin Ultra 2019 naznačí, že bulharskí organizátori sa s trasami (a teda aj bežcami) rozhodne nemaznali:

TRASA B (66 KM REVERSE)

Na štarte trasy B zaradenej v roku 2019 do svetovej skyrunningovej série sa zišlo takmer 150 bežcov. Technicky mimoriadne náročná línia s celkovým stúpaním 4400 metrov (profil trasy) bola zároveň záverom celej svetovej skyrunningovej série. Nový traťový rekord bol len prirodzeným vyústením silného poľa bežcov. Postaral sa oň Francúz Benat Marmissolle s fantastickým časom 07:39:06. V kategórii žien si po víťazstvo dobehla Ragna Debats, ktorá trasu zdolala za 09:08:45. V štartovnej listine boli viacerí slovenské bežci, ktorí sa zmestili do druhej desiatky. S časom 08:59:40 Peter Fraňo ako najrýchlejší zo Slovákov obsadil 12. priečku.

Trasa B v roku 2021 opúšťa Skyrunner World Series v prospech svojej kratšej sestričky. Aj tak je stále o čom! Štartuje sa 11. septembra o siedmej hodine ráno z mesta Bansko. Parametre ostávajú zachované - 66 km s celkovým stúpaním zaujímavých 4400 metrov. Čas vymedzený na dokončenie okruhu s cieľom v meste Bansko je predĺžený na 20 hodín. Trasa je certifikovaná ITRA (4 body).

TRASA A (160 KM REVERSE)

Pirin Ultra organizovaný klubom XCoClub” Extreme Sports Club, to nie je iba skyrunningový ošiaľ. Najdlhšia trasa A s parametrami ultra - to je stomíľovka. So 160 kilometrami, celkovým stúpaním 11000 metrov (profil trasy) a s najvyššie položeným bodom v 2665 metroch nad morom je veľkou výzvou pre skúsených ultrabežcov, ktorí na jej zdolanie majú 50 hodín. Trasa je extrémne technicky náročná, vyskytuje sa aj slovo "brutálna".

V roku 2019 sa tieto preteky postarali o silné emócie aj u bežcov aj u divákov. Víťazstvo vybojoval s časom 32:13:48 domáci ultrabežec Vladimir Milushev. Medzi ženami bola najrýchlejšia Maya Taneva (rovnako z Bulharska), ktorá trasu zvládla za 43:10:56. Vynikajúce výkony tu podala dvojica slovenských účastníkov - známych to mien slovenskej ultrabežeckej scény. Patrik Hrotek vybojoval tretiu priečku (33:47:26) a potvrdil, že extrémne trasy mu sedia. Ako štvrtý trasu dokončil spolu s francúzom Ludovicom Maillardom ďalší slovenský bežec - Tomáš Kačmarčík (34:51:48).

Reportáž od Tomáša Kačmarčíka zo stomíľovky si môžete prečítať TU. A nie je jediná - o púti pohorím Pirin napísal reportáž aj Laco Halász. Pozornosť si určite zaslúži Lacov záverečný slogan: “Keď chceš vedieť, čo je drina, zabehni si do Pirina!” :-)

Stomíľovka štartuje 10. septembra o 16.00 hod. z mesta Bansko. Časový limit na jej dokončenie je okrúhlych 50 hodín. Trasa je certifikovaná ITRA - ako inak, za 6 bodov. Podmienkou na účasť na 160 km dlhej trase je dokončenie pretekov certifikovaných ITRA minimálne za 4 body v rokoch 2018, 2019 alebo 2020.

TRASA C

Treťou a najkratšou trasou v ponuke bulharských organizátorov je 38 km dlhá trasa C (profil trasy). Oproti minulému roku je tu jedna podstatná zmena. Práve táto trasa pod novým Názvom PIRIN EXTREME bude dejiskom pretekov svetovej skyrunningovej série v roku 2021. Trasa šplhá až do nadmorskej výšky 2914 metrov - na vrchol Vihren (celkové stúpanie je 3300 metrov)! Časový limit pre dokončenie okruhu so štartom a cieľom v meste Bansko je 14 hodín. 11. septembra o 08.00 hod. teda skyrunneri hodia tehlu na plyn práve na úpätí pohoria Pirin.

Registrácia prebieha na stránke https://basecamp.tours/en/adventures/races-pirin-ultra/ (samozrejme so zvyšujúcou sa cenou štartovného).

Web: https://www.en.pirinultra.com/

Facebook: https://www.facebook.com/pirinultra

Foto: Pirin Ultra

Naši mediálni partneri: