PONITRIANSKA STOVKA 2017 + SÚŤAŽ O ŠTARTOVNÉ

Na trasu 6. ročníka Ponitrianskej stovky odštartujú bežci a diaľkoplazi 16. septembra a my veríme, že v Handlovej sa opäť zíde veľmi početná a aj medzinárodná zostava. Spolu s nultým ročníkom budú pohoria Vtáčnik a Tribeč dejiskom tohoto ultra trailu a diaľkového pochodu už po siedmy raz.

Ponitrianska stovka vznikla v roku 2011, pri jej zrode stáli členovia Turistického Klubu Filozof. Po skromnom nultom ročníku s 36 odvážlivcami s prevahou diaľkoplazov, sa o rok neskôr na štarte pod Zoborom objavil viac ako trojnásobný počet ľudí. A bolo jasné, že to nebude iba o turistike, veď Ivan Mudroň zlepšil svoj čas z nultého ročníka o viac ako tri hodiny a Klára Rampírová tu zabehla svoj fantastický čas 13:58! Účasť bola už v prvom ročníku medzinárodná, a ak Vám je angličtina blízka, môžete sa v tejto show Wandy Prochazka z Toronta presvedčiť, že o zábavu bolo pre zahraničných bežcov skutočne postarané ;-)

Rok 2013 znamenal ďalší nárast návštevnosti akcie (174) a ďalšie zlepšenie víťazného času zásluhou Patrika Hroteka (11:39). Zároveň to bol začiatok spolupráce s Ozbrojenými silami SR, na ktorú akcia nadviazala aj v ďalších rokoch.

Už cez 200 ľudí sa postavilo na štart Ponitrianskej stovky v Nitre v roku 2014. Bol to posledný ročník, kedy trasa viedla v smere do Handlovej. Rekord na nej definitívne stanovil Martin Kais s parádnym časom 11:12. Do pamäte sa tento rok zapísal aj nepríjemným sršním útokom pred Kostoľanmi pod Tribečom a operatívnou zmenou budovy, v ktorej sa nachádzal v Handlovej cieľ. Life is hell ;-)

 

V nasledujúcom roku došlo k výraznej zmene trasy. Štart z Handlovej (takže obrátený smer trasy), výstup na Veľký Grič dlhšou, no menej strmou trasou a hlavne zapojenie hrebeňa Tribeča medzi Skýcovom a Medvedím vrchom si vyslúžili pozitívne hodnotenia. Krásne pohorie Vtáčnik si tak mohli všetci prejsť za svetla. Na druhú stranu však pribudol veľmi obľúbený a ospevovaný výstup na Žibricu od Žiran. Z trasy vypadol nekonečný asfaltový úsek pri žrebčínoch a nepríjemné kríženie frekventovanej cesty pod hradom Hrušov, či väčšia časť asflatovej cesty medzi Veľkým Poľom a Penhýblom, čo bolo jedným z cieľov tejto zmeny. Zázemie v základnej škole v Nitre sa ukázalo byť výrazným krokom vpred smerom ku komfortu po dobehu. Napriek všetkým zmenám nedošlo k výraznejšiemu poklesu návštevnosti a 221 ľudí v čele s Matejom Páleníkom (11:42) a Evou Zborníkovou (15:03) po prvý raz absolvovalo trasu, ktorá platí dodnes.

Prezentácia účastníkov, ktorá sa presunula v roku 2015 do budovy Asterionu pokračovala o rok neskôr presunom celého "hlavného stanu" organizátorov bližšie k Námestiu baníkov. A bolo veru koho zapisovať, pretože rok 2016 znamenal účastnícky rekord - 240 ľudí na štarte. "Tajná občerstvovačka" strážcov prírody pred Veľkým Tribečom, ale hlavne presun miesta občerstvovačky do Chatovej osady pod Gýmešom boli len časťou zmien. Napriek silným dažďom a blatu to bolo aj poriadne rýchle - Martin Halász preletel trasu za 11 hodín a 1 minútu, medzi ženami s náskokom a časom 14:13 vyhrala Denisa Šulcová. V tomto roku sa po prvý raz točilo na Ponitrianskej stovke aj video, ktoré si môžete pozrieť TU.

A máme tu rok 2017. Zrejme prvou zmenou, ktorá upútala pozornosť, je nová webová stránka www.p100.sk. Ďalším krokom je zvýšenie stropu pre počet štartujúcich až na 450 (50 z nich je rezervovaných pre kategóriu OS SR). Začiatkom júna je naplnených už 150 miest, takže rekord v návštevnosti zrejme ani tento rok neodolá. Akcia je naďalej organizovaná združením SLOVAK ULTRA TRAIL, ktoré sa stará o kvalitnú úroveň a zabezpečenie pre všetkých účastníkov. Vedenie Ponitrianskej stovky má v rukách Mário, ktorého poznáte takmer zo všetkých ultra podujatí nášho združenia, a nielen z nich. Už tradične je Ponitrianska stovka súčasťou Slovenskej Ultratrailovej Ligy a tiež kvalifikačným podujatím pre UTMB.

Ponitriansku stovku je možné zažiť nie len ako bežec či turista, ale aj ako dobrovoľník. Už teraz je zverejnená výzva pre dobrovoľníkov pre pomoc na štarte, kontrolných stanovištiach a v cieli, členov zadného voja, šoférov, zdravotníkov a fotografov. Kto z Vás by chcel pomôcť, môže sa ohlásiť prostredníctvom e.amilu na dobrovolnicip100@gmail.com. Už teraz sa teším na Vaše správy a vopred Vám za ne ďakujeme :-)

SÚŤAŽ O ŠTARTOVNÉ NA PONITRIANSKU STOVKU

Odpovedzte správne na otázky vo formulári a budete zaradení do žrebovania o štartovné na Ponitriansku stovku 2017. Súťaž bude prebiehať do 9. júna (piatok), následne vyžrebujeme jej výhercu.

>>>FORMULÁR SO SÚŤAŽNÝMI OTÁZKAMI<<<

Tešíme sa na stretnutie s Vami v septembri na štarte Ponitrianskej stovky :-)

Naši mediálni partneri: