Rozhovor s El Presidente Belom o Východniarskej stovke 2022

Ahoj Belo, ako u vás? :-)

Ahoj Rado, ako vždy, veselo. :)

 

Vďaka, že si si našiel čas pre tento rozhovor. Východniarska stovka sa vracia po troch rokoch na slovenskú ultra scénu. Čo to pre Teba znamená?

 

Že si znovu polovicu leta neužijem (ha ha ha). Ale teraz vážne, je to tak trochu ako začínať odznova. Tohto roku sa zmenil hlavný organizátor (OZ Cassovia Trail Runners). Je to združenie, ktoré som založil začiatkom roka, aby sme sa mohli zúčastňovať grantových programov, ktoré sú naviazané na región Košického kraja. Všetky povolenia tak trebalo začať vybavovať úplne odznovu, to je aj dôvod, prečo sme registráciu na V100 spúšťali pomerne neskoro (31.5.2022). 

 

 

Východniarska stovka bola v predkoronových časoch známa ako jedna z troch najtvrdších ultra akcii na Slovensku. Na stránke pretekov si však avizoval pomerne zaujímavé zmeny. Poďme teda rovno na ne.

 

Zmien je viacero, okrem zmeny hlavného organizátora, je to aj “zhumanizovanie” parametrov, pretože v súčasnosti badať trend, že ľudia začali chodiť skôr na kratšie ultra. Zmenila sa aj štartová lokalita. Namiesto Prešova sa štartuje v Kysaku. Okrem skvelej podpory od obce Kysak je to výhodnejšie pre účastníkov aj z logistického hľadiska, keďže Kysak je významný železničný uzol s priamym spojením z Bratislavy, Českej republiky, či Maďarska. Parametre novej trasy V100 sú 105 km a 5610 nastúpaných metrov. Pridali sme naviac aj dve občerstvovacie stanice a ubrali sme z asfaltových úsekov. 95% trasy sa beží po trailových cestách.

 

 

Účastníci predošlých ročníkov V100 s láskou spomínajú na niektoré významné miesta na trase, povedzme takú Folkmarskú skalu, či Bokšov. Čo máš pripravené v talóne tento rok?

 

Všetky highlighty trasy z minulých rokov nebudú chýbať ani v tohtoročnej edícii. Hlavne Bokšovský hrebeň sme trošku pretrasovali a pôjde sa trošku technickejšou, ale krajšou výstupovou trasou. Folkmarská skala, Kojšovská hoľa ako aj samotný Bokšovský hrebeň však nebudú chýbať ani tento rok. Veď nech majú ľudia na čo v cieli spomínať. :)

 

 

Spomínal si zjednodušenú logistiku. Ako bude tento rok vyriešená prezentácia a nocľah pre účastníkov?

 

Prezentácia bude v priestoroch obecného úradu v Kysaku a nocľah pred štartom bude v telocvični ZŠ v Kysaku. Štartovať sa bude spred obecného úradu v Kysaku, v sobotu o 6:00.  Všetko je to v okruhu cca 300 metrov, čiže aj v tomto smere je to posun k lepšiemu.

 

Pre ultrabežcov je veľmi dôležité, kde sa dobre najesť. :-) Ako je na tom Východniarska stovka tento rok?

 

Na ceste z prezentácie do telocvične sa nachádza Stefano bar, kde bežci môžu pri pizze, burgri či šaláte a nejakom tom pivku prebrať taktiku na nadchádzajúci deň (do 22.00).  

 

Čo sa týka občerstvovačiek, bude to klasika, na ktorú sú bežci zvyknutí z akcií Slovak Ultra Trail. Dalibor nie je zatiaľ prihlásený, takže uhorková šťava ostane aj pre druhých. :) Celkový počet občerstvovacích staníc je 8. Najdlhší úsek medzi občerstvovačkami je 17 km (medzi štartom a prvou občerstvovacou stanicou v Malej Lodine). S našimi dobrovoľníkmi sa stretnete v Malej Lodine, Košickej Belej, v sedle pod Suchým vrchom, v Kojšove, na chate Erika pod Kojšovskou hoľou, v Zlatej Idke, vo Vyšnom Klátove a na Alpinke v Čermeli.

 

 

Štandardom pre akcie SLOVAK ULTRA TRAIL je už v posledných rokoch ITRA certifikácia a zaradenie do kvalifikácie UTMB. Ako je na tom aktuálne V100?

 

Trasa V100 2022 je certifikovaná ITRA (5 bodov) a je zároveň zaradená medzi preteky s UTMB Index v kategórii 100k. V100 je samozrejme zaradená aj do Slovenskej Ultratrailovej Ligy a do CSUT.

 

Neuvažoval si aj o kratšej, povedzme polovičnej trase V100? 

 

Hlavnou trasou V100 je 105 km. Kto si netrúfa absolvovať celú trasu, tak je pre neho pripravená dvojčlenná Ultra štafeta (57,5 km + 47,5 km). Do budúcna sa vážne zaoberám myšlienkou aj na kratšiu cca 50 km trasu. Takže možno budúci rok rozšírime portfólio o krátke ultra.

 

 

Ostaňme ešte chvíľu pri Ultra štafete. Ako je riešená odovzdávka a doprava účastnikov v tejto kategórii V100?

 

Odovzdávka Ultra štafiet bude v priestoroch občerstvovacej stanice Kojšov pri legendárnej Karčme pod hoľu. Logistiku si zabezpečujú účastníci štafety vo vlastnej réžii. Odporúčame najmä bežcom úvodného úseku, aby mali po absolvovaní svojho úseku k dispozícii niekoho, kto im zabezpečí dopravu do priestoru cieľa.

 

Na stovke s týmito parametrami už vyvstáva otázka dropbagov. Budú aj na V100?

 

Áno, ponúkame bežcom možnosť poslať si dropbag na občerstvovaciu stanicu v Kojšove, čo je 57,5 km od štartu. Dropbagy sa odovzdávajú ráno pred štartom do vopred označeného vozidla. Každý dopbag musí byť označený štartovým číslom pretekára.  

 

 

Dobrovoľníci na Východniarskej stovke sú samostatnou kapitolou. Skvelo naladené partičky na občerstvovačkách povzbudili a dodali energiu každému. Ako to vyzerá so stavom dobrovoľníckeho tímu V100 v tejto chvíli?

 

Na priateľskej atmosfére V100 a našich dobrovoľníkov sme si vždy zakladali a radi by sme v tomto duchu pokračovali aj tento rok. Momentálne máme naplnený počet dobrovoľníkov na viac ako 50%, čiže stále máte možnosť sa stať súčasťou nefalšovanej letnej stovky a zažiť atmosféru ultra, aj bez toho, aby ste museli bežať. Budeme radi, ak v prípade záujmu o pomoc na V100 vyplníte formulár pre dobrovoľníkov na webstránke SLOVBAK ULTRA TRAIL.

 

 

Čo by si chcel na záver tohto rozhovoru odkázať ultrabežcom?

 

Všetkých by som chcel srdečne pozvať na V100 2022. Na východe zažijete ultra s neopakovateľnou atmosférou, na ktorú budete v dobrom spomínať ešte aj v zime. Na záver by som chcel len pripomenúť, že u nás ani nemáme kopce, všetko sú to len naklonené roviny, ktoré sú vhodné na beh aj pre kojace matky a adolescentnú mládež. :) A mimochodom, cieľ je tak ako vždy, na plážovom kúpalisku Ryba Anička, čiže Summer vibes zaručené.

 

 

Ďakujem za tieto vskutku lákavé informácie o V100. :-) Registrácia na Východniarsku stovku prebieha na webke Ultraregistrácie. Tešíme sa na stretnutie s vami! 

 

Naši mediálni partneri: