Rozhovor s najstarším a najmladším finišerom Malofatranskej stovky 2020

V tomto poobhliadnutí sa za tohtoročnou Malofatranskou stovkou vám prinášame rozhovor so Štefanom Karakom a Dávidom Greguškom, ktorí každý majú svoje „naj“. Štefan (69 r., 59. miesto, čas 27:36 h.) bol najstarším a Dávid najmladším (22 r., 29. miesto, čas 23:22 h.) pretekárom v cieli 112 km trasy s prevýšením 6770 m! Štefan začal behať ultra vzdialenosti pred 14 rokmi a Dávid naopak pomerne nedávno.

Od 7. ročníka MF stovky uplynuli 3 týždne, ako s odstupom času hodnotíš podujatie, čo sa Ti páčilo a čo naopak nepáčilo?

Štefan: Pretek "Malofatranská stovka" hodnotím aj s krátkym odstupom času ako mimoriadne vydarenú akciu. Aj napriek ťažkostiam s množstvom banálnych opatrení kvôli koronavírusu mimoriadne dobre zorganizovaná. Všade milí a ochotní ľudia na kontrolách aj na trati. Na občerstvovačkách som si vždy vedel vybrať, čo moje telo práve potrebovalo. Aj záverečné metre a možnosť zmyť zo seba prach a čiastočne aj únavu v sprche s teplou vodou, paráda!

Trať hodnotím ako veľmi náročnú. Ani nie dĺžkou, ale hlavne prevýšením. Aj to nie absolútne metrami, ale náročnosťou. Stúpania a klesania boli takmer všetky veľmi prudké, čo značne vyčerpáva a rýchlejšie odoberá sily. Ešte aj prvé kilometre, ktoré som sa chystal si užiť, boli v náročnom rozbahnenom teréne, kde sa človek ledva udržal s vypätím síl na nohách, omnoho náročnejšie, ako som mohol predpokladať.

Už dávnejšie som sa pretekov chcel zúčastniť, ale vždy som bol práve v termíne niekde na pretekoch v zahraničí. Ak bude v budúcnosti príležitosť a telo ešte v mojom veku bude schopné tej námahy, rozhodne si to budem chcieť zopakovať. A rozhodne pretek odporúčam všetkým, ktorí ho ešte neokúsili!

Dávid: Z môjho pohľadu bolo všetko perfektne zvládnuté. Od organizácie, cez skvelých dobrovoľníkov, „obžerstvovačky“, až po nádhernú trať, na ktorú bolo dokonca aj počasie objednané. Jediné čo sa mi asi fakt nepáčilo bol valčiansky asfalt :D Inak všetko bolo tip top a ďakujem za skvelý zažitok.

Štefan Karak

Ako sa pripravuješ na ultra bežecké podujatia? Čo robíš inak, máš nejaké vlastné recepty na tréning, stravu?

Štefan: Prípravu na ultra preteky mám do podrobnosti prepracovanú. Nikdy nič nepodceňujem a snažím sa pripraviť tak, aby ma počas pretekov nič neprekvapilo. Mám pripravených veľa alternatív podľa toho, ako sa počas takého dlhého preteku situácia vyvinie.

Musel by som tu veľmi dlho opisovať, čo všetko preteku predchádza. Najlepšie je prečítať si všetky moje dlhoročné skúsenosti v mojej knihe "Ako som prekonal sám seba", ktorá vyšla vo vydavateľstve Ikar. Tam je to všetko do detailu spísané, zhrnuté všetky moje skúsenosti. Skutočne odporúčam prečítať.

Dávid: Ked'že tohtoročná MF100-vka bola moje prvé 100km ultra, tak som nemal žiadne skúsenosti ohľadom trénovania na takto dlhé preteky. Veľmi mi v tomto pomohli Janko a Aďka z Koliby u Jogošíka, ktorý ma zasvätili do ultra pretekov a bez ktorých by som to určite nezvládol, a preto im patrí moje obrovské poďakovanie, že ma nainfikovali ultra diagnózou :D Aj keď sa musím priznať, že som mnohokrát nedodržoval tréningový plán, ktorý mi Jogošíci naordinovali a upravoval som si ho podľa seba s domnienkou, že robím dobre, čo samozrejme bola hlúposť a napr. namiesto pomalých 20 km som si dal 40 km v trošku rýchlejšom tempe, ako by som mal a mnoho takýchto ďalších začiatočníckych chýb. Takže zo mňa si nikto neberte príklad. A čo sa týka stravy, tak som vegan, takže veľa ovocia, zeleniny, strukovín, orechov... Ale samozrejme, že aj rôzne vegan sladkosti a hlavne zmrzlina :) Ale to je moje tajomstvo... ehm, vlastne už nie (smiech).

Aké sú Tvoje najcennejšie úspechy v tomto náročnom ale zároveň krásnom športe? Na aký váš úspech si obzvlášť hrdý?

Štefan: Aj o mojich úspechoch v štrnásťročnej krátkej bežeckej kariére sa čitateľ dozvie v zmienenej knihe. Z domácich najvyššie hodnotím svoje rekordy na Vtáčniku. V roku 2006 som stál 10x na vrchole za 24 hodín, v roku 2014 až 16x za 47 hodín!

V zahraničí je to druhé miesto a súčasne ako najlepší Európan vo svojej kategórii nad 60 rokov na pretekoch okolo Mont Blancu označeného ako TDS v roku 2012. Dovtedy prvé a jediné umiestnenie Slováka "na bedni"! V roku 2013 absolvovanie najťažšieho preteku okolo Mont Blancu označeného ako UTMB, ako tretí Slovák v histórii pretekov.

Ako čerešničku na torte hodnotím absolvovanie jedného z najprestížnejších ultra pretekov na svete "Leadville Trail 100 run" v Colorade v USA v roku 2016. Vo veku 65 rokov som ho absolvoval ako prvý Slovák v 34-ročnej histórii ako najstarší účastník v tom roku! Bol som v kategórii nad 60 rokov jediný neameričan z celého sveta, ktorý pretek dokončil! O množstve ďalších pretekov sa čitateľ dozvie v knihe...

Dávid: Ako som už spomínal, tak MF100-vka bola moje prvé 100+ km ultra, takže tam bol môj najväčší cieľ dobehnúť do cieľa a zároveň to bola moja najdlhšia odbehnutá vzdialenosť. Pár dní pred MF100-vkou som bol spolu s Jankom odbehnúť Korunu Oravy, ktorá mala byť pre mňa hlavný ukazovateľ toho, či vôbec na MF100-vku pôjdem. Podaril sa nám tam nový FKT (Fastest Known Time) a ja som sa cítil pomerne dobre, takže štart na MF-ke bol istý. Okrem tohto bol ešte môj najväčší úspech v ultra pretekoch, prvé miesto v štafete na V100, ktorú som šiel minulý rok taktiež s Jankom (Janíčko mňa sa nezbavíš :D) a ked'že toto píšem už po tohtoročnej Ultra Fatre, tak tam sa mi teraz podarilo získať tretie miesto, na ktoré som momentálne asi najviac hrdý :)

Dávid Greguška

Aké bežecké ciele máš stanovené na najbližší rok na Slovensku alebo v zahraničí?

Štefan: Ciele stále hľadám a pre jeden konkrétny teraz robím všetko, aby sa vyplnil. Mám z behov potrebný počet kvalifikačných bodov, aby som sa mohol opäť prihlásiť na UTMB. Ak ma vyberú, budem môcť pretekať v kategórii V4H, čo sú muži nad 70 rokov. Podľa výsledkov za posledných 5 rokov sa nikomu z celého sveta nepodarilo v tejto kategórii pretek dokončiť! Je to veľká výzva a moja túžba opäť pozdvihnúť meno Slovenska na miesto, ktoré mu zaslúžene patrí...

Chcel som už niekoľko rokov absolvovať "Everest marathon", ale nenašiel som odvážlivca, ktorý by cestu do Nepálu a pretek bol ochotný absolvovať so mnou.

A hlavným cieľom je zostať zdravý a mať možnosť pohybovať sa v prírode, zabehať si a občas aj zasúťažiť, ak to okolnosti dovolia.

Dávid: Momentálne nemám stanovené žiadne extra ciele, ani plány ohľadom pretekov či už doma, alebo v zahraničí, keďže veľa pretekov sa kvôli korone zrušilo, alebo presunulo. Aj vysnívané Tromso, na ktoré som sa tento rok asi najviac tešil :) Ale popravde ja mám najradšej spontánne rozhodnutia, takže preto neviem takto dopredu povedať čo budem bežať o mesiac, dva, tri... :D Dakedy to je aj tak, že sa registrujem len pár dní pred pretekom :)

Ďakujeme Štefanovi a Dávidovi za rozhovor a prajeme veľa zdravia a síl do zdolávania nových ultra výziev!

Naši mediálni partneri: