Rozhovor s Patrikom Milatom, víťazom MF50 2020

Prinášame vám rozhovor s Patrikom Milatom. Počas uplynulého víkendu sa mu podarilo zvíťaziť na Malofatranskej 50, ktorá bola spolu s Malofatranskou stovkou prvými ultra pretekmi na Slovensku po takmer štvormesačnej prestávke. 

Sezóna je značne oklieštená. Boli to Tvoje prvé ultra preteky od začiatku korona krízy?

Veru, je to tak. Ešte začiatkom marca, asi dva týždne pred C19 som stihol v Maďarsku Bükki Kilátások Hard. Mali sme potom letieť koncom marca do Turecka na Alanya Ultra, ale tá už bola, žiaľ, zrušená.  

Prečo si si vybral práve Malofatranskú 50?

Dôvodov je viac. Vyberám si preteky, ktoré som ešte nebežal (potom z nich niektoré ostanú ako srdcovky a na tie sa s radosťou vraciam), lokality, kde som ešte na Slovensku nebol a Mála Fatra bola jednou z nich. Tiež má lákala skutočnosť, že MF50 môžeme hodnotiť ako jedny z najťažších pretekov u nás v tejto kategórii. Tento výber hodnotím ako výborné rozhodnutie! Super ťažký beh, krásne prostredie. Preteky si vyberám a dopredu plánujem svoj kalendár aj ako skladačku, aby mi pasovali a pripravili do nasledujúcej časti sezóny.

Prispôsobil si niečo vo svojej príprave vyslovene tejto akcii s pomerne technickou trasou?

Áno. Snažím sa stále modelovať v tréningoch to, čo ma čaká na najbližších pretekoch. Chcem byť čo najviac pripravený. Posledné týždne som stihol niekoľko výstupov v Tatrách a doma tiež som sa viac venoval strmším kopcom, nech mi to hlavne stehná zvládnu. Bežne nastúpim do 5000 metrov týždenne, teraz som sa snažil ešte niečo navyše pridať.

Bol si na týchto pretekoch po prvý raz, alebo s nimi máš už skúsenosť?

Prvý, ale určite nie poslednýkrát. Veľmi sa mi páčila rôznorodosť a náročnosť trasy.

Aký bol hromadný štart spolu s účastníkmi kratšej aj najdlhšej trasy?

Parádny. Po dlhom čase som stretol veľa známych, čo ma potešilo, aj nabudilo. Chalani z MF33 to rozbehli vo svižnom tempe, tak som sa ich snažil držať. Keď nám už to Turecko nevyšlo, tak aspoň takto som stihol krátky pokec s Dominom (Skokanom), kým nás trasa nerozdelila. Začiatok fajn, na rozbeh akurát. Dobre, že sme nezačali hneď do prudkého stúpania.

Na strednú trať vyrazilo z Terchovej 81 bežcov, celkovo cez 260. Ako hodnotíš účasť na takýchto pretekoch povedzme v porovnaní s masovejšími akciami?

Ja zatiaľ s podujatiami svetového formátu, kde je na štarte niekoľko tisíc pretekárov nemám veľmi skúsenosti. Takéto akcie menšieho charakteru, rodinného typu sa mi veľmi páčia. Okolnosti okolo štartu sú pohodlnejšie, menej stresujúce. Všetko má svoje pre a proti. Je dôležité si zachovať aj tieto skromnejšie podujatia čo sa týka počtu pretekárov. Preto vravím, že skromné sú iba čísla štartujúcich, lebo organizácia bola a býva na vysokej úrovni, je o nás stále dokonale postarané. Úplne platí, že za málo peňazí dostaneme veľa muziky.  

Už na prvej občertvovačke v Starej doline si mal na druhého Filipa Kristla náskok 12 minút, ktorý si postupne zväčšoval do cieľa až na konečných 52 minút. Vedel si na trati, že si tak vpredu?

Nie, nemal som vôbec prehľad. Nikto ma ani neinformoval. Sústredil som sa iba na svoj výkon. Aj keby viem, tak by sa nič nezmenilo. Snažil by som sa byť tak či tak čím skôr v cieli.

Tvoj čas - 06:47:58 - je na 53 km dlhej technickej trati s takmer 3800 metrami hore je s odstupom najrýchlejším časom dosiahnutým na pretekoch MF50. Jediný bežec, ktorému sa podarilo na MF50 dostať pod hranicu 7 hodín, bol Marek Litvaj v roku 2015 (06:49), trasa však bola v tom roku o čosi kratšia (50,5 km). Si teda držiteľom aktuálneho traťového rekordu MF50. Čakal si takýto výsledok resp zodpovedal Tvojim predstavám pred pretekmi?

Moje hodinky ukázali 54 km a 3980 nastúpených metrov. To asi preto, že som vyšiel chtiac-nechtiac aj na Veľký Rozsutec, hoci sme mali skôr odbočiť a pokračovať po červenej. Pred pretekmi, ktoré ešte nepoznám, neviem ani presne premýšľať nad nejakým časom. S odstupom času a blížiac sa do cieľa, čas pod 7h bol reálny. Úprimne, 11-12 km pred cieľom som veril v lepší čas. Nečakal som taký nepríjemný záver pod Suchým a neskôr ťažký zbeh, kedy už pálili nie iba chodidlá, ale aj stehná. Tam som zažil svoj jediný pád počas týchto pretekov, ktorý mohol dopadnúť aj horšie, no našťastie okrem škrabancov, niekoľkých modrín a rozbitého displeja na mobile z povinnej výbavy sa mi nič nestalo.

Ako sa Ti páčila trať v Malej Fatre, poznal si tieto končiny?

Bola krásna, rôznorodá. Nič nechýbalo. Lesné úseky, úzke chodníčky, náročné stúpania plné blata, kamene, skaly, technické zbehy. Hrebeň, ktorý menil svoje farby, podklady. Malá Fatra nám má čo ponúknuť, ale nič nedaruje, jedno z najkrajších miest, kde som doteraz bežal, teším sa na svoj návrat. Určite tam pôjdem aj na tréningy, super lokalita a chcem si užiť aj výhľady.

Splnili preteky Tvoje očakávania? Bolo aj niečo, čím Ťa prekvapili?

Z výkonnostnej stránky som preteky kontroloval, nešiel som do nejakého rizika. Cítil som sa počas behu veľmi príjemne. Do kopca som šiel adekvátne tempo profilu a parametrom trate. Zbehy som šiel dosť opatrne, mohol som byť agresívnejší a rýchlejší, zvolil som radšej takýto
priebeh, než možné zranenie.

Prekvapil ma spomínaný záver, asi posledných 10km. Malou dušičkou som veril v jednoduchší finiš, no žltá trasa pod Suchým nebola vôbec príjemná a záverečný beh tiež dal zabrať. Však sme stratili skoro 800 výškových na možno troch kilometroch.

Tak ako to u nás býva dobrým zvykom, aj teraz ma príjemne prekvapila skvelá organizácia, milí dobrovoľníci a síce som si toho moc na trati nezjedol, ale videl som bohaté občerstvovacie stanice, plné ovocia a iných dobrôt.

Veríme, že sezóna bude pokračovať ďalej, veď ďalšie preteky (NTS) sú už za dverami. Kam sa chystáš najbližšie Ty?

Všetkým držím palce na NTS, tiež som premýšľal nad kratšou trasou. Najbližšie sa chystám na "tatranský cezpolák "Tatranská Šelma Vertical". 1.8 vybiehame, kráčame, lezieme zo Starého Smokovca po modrej až na Slavkovský štít. Beriem to ako vynikajúcu šancu sa učiť
od top bežcov do vrchu. Týždeň na to ideme super partia z SUT do Slovinska, kde nás čaká K24. Ja som si vybral najdlhšiu trasu, ktorá má parametre okolo 97km/5500m+. Preteky štartujeme v piatok 7.8 o 22:00 a prvých 7 km po štarte bežíme v banskom tuneli. Nebežal som ešte nikdy celú noc, čiže sa teším na ďalšie nové skúsenosti a zážitky. Nič iné mi už dovtedy neostane, ako ďalej tvrdo pracovať, začať behať aj potme, byť zdravý, pozitívne naladený a negatívne testovaný :)

Ďakujem, že si si našiel čas, držím palce do ďalších pretekov!

Rozhovor pripravil: Radovan Harach

Foto: photo.juroko (Juraj Kožiak), Lukáš Budínský

Naši mediálni partneri: