Rozhovor s príjemcom kostnej drene

Ahoj Petr!

Čitatelia ťa poznajú z krátkeho dokumentárneho filmu Dobrák od kosti (2016), v ktorom vystupuješ ako človek, ktorému bola diagnostikovaná rakovina kostnej drene. Ocitol si sa v situácii, ktorú si, našťastie, málokto dokáže predstaviť.

Ako ti ochorenie zistili a ako si sa s touto diagnózou vyrovnal?

V decembri 2012 som si všimol, že sa mi horšie dýcha pri behu do kopca. V tomto období som veľa behával, takže mi hneď bolo jasné, že niečo nie je ok. Keď som po jedných pretekoch cítil, že dýcham len tak na 30 percent pľúc, šiel som hneď za svojím obvodným doktorom. Myslel som si, že to bude len nejaké prechladnutie priedušiek. Po troch dňoch vyšetrení mi doktori v nemocnici povedali, že ide o druh leukémie. Vždy som si myslel, že keď človek začuje túto vetu, tak sa mu zrúti celý svet. Nakoniec to bolo úplne inak. Vzal som to ako výzvu, s ktorou sa treba popasovať. Tam som práve stál na štartovnej čiare a moje skutočné preteky ešte len začali.

Rakovina a jej liečba je v spoločnosti stále do istej miery tabu. Môžeš nám trochu priblížiť, ako vyzerá každodenný život človeka v terapii?

Po mesiaci som sa dostal do Fakultnej nemocnice Olomouc. Tam som podstúpil sériu chemoterapií. Bol som vždy tri týždne v nemocnici a potom dva týždne doma. To sa opakovalo asi štyrikrát. V tej dobe som bol na olomouckej hemato-onkológii ako doma :-). Všetky sestričky a doktori tam boli úžasní a veľmi rád na nich spomínam :-).  

Ty si sa z choroby úspešne dostal, akú úlohu v zotavení zohralo prijatie krvotvorných buniek od darcu?

Vďaka transplantácii kostnej drene som sa v podstate úplne vyliečil. Je úžasné, že táto možnosť existuje, a často to býva posledná nádej pre ťažko chorých pacientov. Vďaka transplantácii krvotvorných buniek od cudzieho darcu mám v podstate novú imunitu, nové biele krvinky, takže je v podstate isté, že by sa choroba nemala vrátiť. Nebyť registra darcov kostnej drene a vôbec všetkých úžasných ľudí, ktorí do registra vstúpia, tak už by som tu dnes nebol.

Ako si bol informovaný o možnosti transplantácie a o tom, že sa pre teba našiel vhodný darca?

Po tretej chemoterapii mi doktor povedal, že sa pre mňa našiel vhodný darca a že transplantácia krvotvorných buniek je v podstate jediná cesta k úplnému uzdraveniu. Potom už ostávalo len naplánovať termín transplantácie. V momente, keď som sa dozvedel, že sa pre mňa našiel vhodný darca, tak som vedel, že to bude mať dobrý koniec.

Ako dlho od toho momentu bola transplantácia realizovaná?

Transplantácia prebehla tiež vo FN Olomouc v lete 2013, takže asi tri mesiace od toho, keď sa pre mňa darca našiel.

Prekonanie takejto choroby je pre telo určite veľmi náročné. Môžeš dnes fungovať úplne normálne? 

Pred samotnou transplantáciou som absolvoval chemoterapiu, kde mi zničili všetky biele krvinky a človek potom nemá žiadnu obranyschopnosť. Po celú tú dobu som bol v izolovanej miestnosti, aby som sa nemohol ničím nakaziť. Asi po štyroch týždňoch potom nasledoval deň „D“, keď mi infúziou do žily dali krvotvorné bunky darcu. Potom sa už muselo len pár týždňov počkať, kým sa mi nové biele krvinky namnožia na takú hodnotu, aby som mohol ísť domov. Keď som už bol doma, tak som si postupne robil prechádzky do lesa a okruhy som postupne zvyšoval. Biele krvinky po pár mesiacoch potom narástli na takú hodnotu, že som mohol normálne fungovať a opäť začať žiť plnohodnotný život bez akéhokoľvek obmedzenia. Začal som opäť behať, našiel som si novú prácu, pred tromi rokmi som sa oženil a plánujeme si s manželkou založiť rodinu. Na kontrolu do Olomouca chodievam už len raz ročne, takže som v podstate úplne uzdravený.

Si v kontakte s darcom? Existujú v tomto smere nejaké pravidlá alebo obmedzenia?

Áno, som. Môj darca je z Nemecka. Píšeme si listy, kde ale nesmieme písať nič konkrétne. Registre si toto strážia a až po piatich rokoch od transplantácie sa dá sprostredkovať stretnutie darcu s príjemcom, pokiaľ s tým obe strany súhlasia. V súčasnej dobe pracujem na tom, aby som sa s ním mohol stretnúť a osobne mu veľmi poďakovať.

Máš pre čitateľov nejaký odkaz?

Samotný odber kostnej drene je dnes už v podstate bezbolestná záležitosť a dá sa prirovnať k bežnému odberu krvi. Práve teraz môže byť na svete človek, ktorý čaká zrovna na vaše krvotvorné bunky a možnože jedine vy mu môžete takto zachrániť život. Poďte do toho!

Naši mediálni partneri: