Rozhovor s Tomášom Borčinom pred 2019 Trail World Championships

Najbližší víkend bude patriť majstrovstvám sveta v trailovom behu, teda Trail World Championships (TWC), ktoré zavítali tento rok do Portugalska. Trailrunningovú špičku privítajú preteky Trilhos dos Abutres, ktorých centrom je Miranda do Corvo v blízkosti mesta Coimbra. Sme radi, že Slovensko bude mať na TWC zastúpenie. Jedným z bežcov je Tomáš Borčin, ktorý poskytol priamo z Portugalska tento krátky rozhovor.

Tomáš, ďakujeme, že si si krátko pred účasťou na TWC v Portugalsku našiel čas. Na úvod nam prosím niečo o sebe prezraď.

Žijem a pracujem v Brne, kde som aj študoval IT na Masarykovej univerzite. Trénujem na dráhe VUT alebo v okolitých kopcoch. Venujem sa hlavne ultra trailovým behom, nedávno som začal behať aj krátke behy do 10 km, lebo s trénerom pracujeme na rýchlosti. Spomedzi ultra behov väčšinou behám kratšie vzdialenosti od 50 do 100 km. Posledný rok behám za Športové gymnázium v Nitre, za ktoré behával aj môj tréner.

Z posledných zahraničných pretekov - náročnej 50-ky LMIT v okolí jazera Maggiore v Taliansku - si si priniesol pekné umiestnenie. S akými očakavaniami na MS v traili v Portugalsku ideš?

Na MS v traili do Portugalska idem hlavne zbierať skúsenosti. S najlepšími ultra trailovými bežcami sveta človek nebehá každý deň. Čo sa týka umiestnenia alebo času, nemám žiadne očakávania, budem bežať tak ako každé preteky. Nechám na trati všetko.

Trasa tohtoročného TWC, za ktorým stojí IAU v súčinnosti s ITRA a portugalskými organizátormi, má dĺžku 44 km s celkovým stúpaním 2200 m. Je to tvoja obľúbená vzdialenosť?

Osobne mám radšej kratšie ultra trailové behy, predsa len na tie dlhé ešte musím veľa natrénovať. Profil je behateľný, čo mi vyhovuje. Posledných 10 km je dole kopcom.

Okrem vzdialenosti bude hrať rolu aj technická náročnosť. Aké máš o nej informácie?

Technický meeting sme mali mať dnes (štvrtok 6.6.), ale presunuli ho na zajtra ráno. V Portugalsku som už od nedele a prvé dva dni svietilo slnko a bolo teplo. Potom sa to pokazilo a teraz tu je zima (17 stupňov) a prší. Dnes prší celý deň výdatný dážď a na trase určite bude blato. Chcel som bežať v maratónkach, ale asi budem bežať v trailových topánkach.

Ideš na TWC v Portugalsku takpovediac na skok, alebo chceš spojiť tieto preteky aj s dlhším pobytom?

Keď som oznámil trénerovi, priateľke a kamarátom, že idem na MS do Portugalska, tak sa všetci prihlásili, že pôjdu so mnou. Preto sme leteli do Portugalska už v nedeľu, vo Fare sme si požičali autá a na druhý deň išli na sever do Coimbry. V nedeľu a pondelok sme precestoval Faro a okolie, v utorok sme boli v Lisabone a v stredu v Porte. Štvrtok a piatok už len oddychujem a pripravujem sa na preteky. Počasie nám veľmi nepraje, ale aj tak sme sa stihli počas prvých dvoch dní spáliť na slnku.

Slovensko bude mat okrem teba v startvnej listine aj ďalšieho zástupcu. Kto ním je? Poznáte sa?

Slovensko bude mať na pretekoch dvoch zástupcov: mňa a Peťa Fraňa. Pôvodne mala reprezentovať aj jedna žena, ale nakoniec budeme bežať len my dvaja. S Peťom som sa spoznal až tu v Portugalsku. Viem, že je vynikajúci bežec a sedí mu hlavne kopcovitý terén. Peťo robí horského nosiča a môžete ho stretnúť cestou na Chatu generála Milana Rastislava Štefánika pod Ďumbierom.

Čo od eventu TWC očakávaš?

Očakávam hlavne skúsenosti a chcem hrdo reprezentovať Slovensko. Účasť na MS je skvelou motiváciou do ďalšieho tréningu. Budem vidieť v akcii najlepších svetových ultra trailových bežcov a dúfam, že sa veľa od nich naučím a uvidím ako prebiehajú preteky so zastúpením svetovej elity.

Ďakujeme a držíme Tebe aj Peťovi Fraňovi palce v sobotu 8. júna na trati Trilhos dos Abutres!

Naši mediálni partneri: