Rozhovor s víťazom Ľudovej 50 - Matejom Páleníkom

Víťazom prvého ročníka Ľudovej 50 v kategórii mužov je Matej Páleník. Trasu 51 km / +2600 m v zimných Strážovských vrchoch prebehol za 05:43:07. O tom, akým zážitkom bola pre neho táto nová akcia v kalendári Slovenskej Ultratrailovej Ligy, viac prezradil Matej. 

Ahoj Matej, gratulujem Ti k víťazstvu na sobotnej Ľudovej 50. Boli to Tvoje prvé ultra preteky v tomto roku? 

Ahoj a ďakujem. Bol to krásny zážitok s pekným bonusom v podobe prvého miesta, na ktoré som sa v závere prepracoval. Áno, boli to tento rok moje prvé preteky s ultra vzdialenosťou.

Foto: Peter Mečiar

Išlo o prvý oficiálny ročník tejto akcie. Bola to pre Teba zároveň prvá bežecká návšteva týchto miest, alebo si ich navštívil už niekedy v minulosti?

Ak si dobre spomínam, tak presne tento hrebeň cez Rokoš a Suchý vrch som bežal už aj v roku 2014 v rámci Bánovskej stovky a myslím, že od tej doby som na týchto miestach nebol, až kým som sa nezúčastnil minulý rok na 0. ročníku Ľudovej 50-ky

Trasa má zaujímavý profil s väčšinou metrov hore kopcom naakumulovaných v jej prvej polovici. Ako vyhovovala Tebe? 

Ľudova 50 určite nepatrí k rýchlym trasam hlavne kvôli náročným prvých kilometrov, čo sa týka nastúpaných metrov. Čo som si všimol na hodinkách, tak prvých 1000m+ sme mali už po 11 km, kde sme mali za sebou aj klesanie k Uhrovskému hradu a po 25. km pribudla aj ďalšia tisícka nastúpaných metrov… Viac mi vyhovovala asi práve druhá polovica, kde sa dalo súvisle v tempe bežať, ale tá prvá polovica bola napriek náročnosti veľmi pekná a bolo sa na čo pozerať.

Podmienky na časti trasy boli poctivo zimné. Máš rád beh v snehu? 

Mám rád beh v snehu, ale kto ma trošku sleduje, tak si mohol všimnúť, že predošlý víkend som s partiou kamarátov strávil tri dni na chate v Pohronskom Inovci. Tam pred naším príchodom napadlo miestami aj do pol metra snehu, čo nás ale neodradilo a nabehali/nabrodili sme na moje pomery pomerne veľa kilometrov, čím som sa snehu trochu presýtil a po návrate dole som nemal veľkú chuť sa do snehu vrátiť. :-)

Foto: Peter Mečiar

Ktorú časť trasy Ľudovej 50 považuješ za najnáročnejšiu?

Z pohľadu stúpaní a technickosti bolo pre mňa náročných prvých 15 km po Rokoš, po čom ale nasleduje stredná časť vo vyšších nadmorských výškach, kde náročnosť výrazne ovplyvňuje množstvo napadnutého snehu.

Je niečo, čo Ťa na trase prekvapilo?

Náročnosť ultra behu v zimných podmienkach ma prekvapila hlavne pri minuloročnej účasti na 0. ročníku, takže na to, že to bude v snehu oveľa náročnejšie, ako v lete, som už bol pripravený. Prvé stúpanie som si trochu skomplikoval nevhodnými druhými ponožkami, ktoré mi spôsobovali bolesť lýtok, ale pomohlo ich vyzutie a nakoniec na trase nebolo tak veľa snehu že by mi bola zima len v jedných… Len ma trochu zdržalo prezúvanie.

S akou taktikou si išiel do týchto pretekov?

Po minulom roku som si pamätal, že posledných 20 km sa dá svižne bežať, ale len v prípade, že mi na to ostane dostatok energie po náročnej prvej polovici…

Občerstvovačky boli na trase tri. Je to pre Teba na zimnú 50-ku dostatočný počet?

Počet občerstvovačiek mi bol dostatočný. Prvú som ani nemal potrebu využiť, ale na K2 a K3 som sa občerstvil a naozaj bolo z čoho si vyberať. Vďaka milým a ochotným dobrovolníkom, ktorí mi hneď ukázali, kde čo nájdem a pomohli doplniť fľaše, nebol môj pobyt na občerstvovačkách príliš dlhý.

V cieli boli na prvých miestach jedno- až dvojminútové rozostupy. Bola to na trase naháňačka so spolubežcami na predných priečkach?

Pravda je taká, že tým, ako som musel v prvom stúpaní stáť (prezúvať sa) a predbehlo ma asi 30 ľudí, som úplne stratil prehľad o tom, koľko bežcov je predo mnou a info od ludí pri trati bolo dosť nepresné a nezodpovedalo realite. Od Uhrovskeho hradu som sa na trase míňal s Rasťom Srnánekom a po prehodení pár viet som sa dozvedel, že mám česť okrem iného aj s medailistom z minuloročných MSR v maratóne a že záver bude svižný, ak sa ho udržím . Až na poslednej kontrole 15 km pred cieľom som sa dozvedel, že v skutočnosť som piaty a prví bežci sú približne 5 minút pred nami… Spolu s Rasťom sme 10 km pred cieľom dobehli prvú trojicu Mudroň, Kusý, Novák a vytvorili sme si mierny náskok, ktorý sa mi podarilo ešte trochu zvýšiť v poslednom krátkom stúpaní.

Čo sa Ti na pretekoch páčilo? Je to akcia, na ktorú by si sa chcel vrátiť, alebo ju prípadne odporučiť bežcom?

Veľmi sa mi táto trasa páči tým ,ako je pestrá. Určite ak budem zdravý, tak sa znovu rád zúčastním a určite ju odporúčam všetkým.

Aké sú Tvoje najbližšie ultra plány?

Najbližšie čo sa týka ultra vzdialeností by som sa chcel zúčastniť na ALS behu Kozí kameň (45 km, 25. marec) a Istria 100 by UTMB (110 km, 14. apríl).

Ďakujem a držím Ti palce!

Ďakujem a prajem čítajúcim bežcom pevné zdravie a radosť z pohybu.

Foto: Radovan Harach

 

Naši mediálni partneri: