SALOMON CAPPADOCIA ULTRA-TRAIL

Jedinečná prírodná scenéria s typickými údoliami, kamennými vežičkami a komínmi, podzemnými mestami a jaskynnými kostolmi je prostredím, v ktorom sa každý rok odohráva jeden z najunikátnejších ultratrailových pretekov na svete.

Salomon Cappadocia Ultra-Trail je bezpochyby najväčším a zároveň aj najvýznamnejším trailrunningovým podujatím v Turecku. Známa oblasť Cappadocia (Kapadócia) je dejiskom pretekov zaradených do Ultra-Trail World Tour aj napriek tomu, že ide stále ešte o pomerne mladé podujatie. Prvý ročník bol zorganizovaný v roku 2014 s účasťou približne 200 bežcov a odvtedy sa preteky konajú každý rok počas tretieho októbrového víkendu. Počas štyroch rokov sa počet bežcov výrazne zvýšil až na vyše 1600 v roku 2017. A zvyšujúca sa publicita okolo tohto podujatia naznačuje, že 20. októbra 2018 by sa na štart mohlo postaviť dokonca ešte viac bežcov.

Záujem je veľký aj u zahraničných bežcov, veď minulý rok tvorili tretinu štartového poľa, pričom zastúpených bolo 64 krajín s prevahou európskych. Počas tých rokov narástol aj počet žien, ktoré minulý rok tvorili už 30 percent štartovej listiny. Preteky s vysokým štandardom kvality organizácie zodpovedajúcim nárokom UTWT sú situované v oblasti, ktorá ponúka zážitky nie len z trailového behu, ale aj zo spoznávania jej kultúrnych zaujímavostí a gastronómie. Aj vďaka jedinečnej prírode Cappadocie, ktorá je miestom zaradeným medzi svetové dedičstvo UNESCO, je záujem o preteky taký výrazný.

Súčasťou Cappadocia Ultra-Trail sú tri odlišné trasy - 119 km, 63 km a 38 km, ktoré vás prevedú údoliami a horskými chodníkmi tejto oblasti vo východnej Anatólii. Salomon Cappadocia Ultra-Trail (CUT) s dĺžkou trasy 119 km a celkovým stúpaním 3730 m (limit 24 hodín) je kráľovskou trasou podujatia, ktorá priťahuje každoročne elitných ultrabežcov aj zo zahraničia, akým je napríklad Gediminas Grinius, víťaz Ultra-Trail World Tour z roku 2016, ktorý tu v minulom roku zvíťazil s fantastickým časom 10:56:07.

Druhou ultra trasou je  Cappadocia Medium Trail  (CMT, 63 km s celkovým stúpaním 2030 m, limit 12,5 hodiny), ktorá vedie tými najkrajšími časťami Cappadocie s jej typickými kamennými útvarmi. Táto je veľmi populárna u bežcov, ktorí majú radi ultra s kratšou vzdialenosťou, no je stále veľkou výzvou. Do tretice trail - trasa Cappadocia Short Trail (CST s dĺžkou 38 km, celkovým stúpaním 1120 m a limitom 6,5 hodiny) je obľúbená u širokého spektra bežcov vrátane tých, ktorí sa trailovému behu začínajú venovať. Prejavuje sa to aj v počte štartujúcich bežcov, ktorý je na tejto trase najvyšší.

Všetky tri trasy sú certifikované ITRA a zaradené medzi kvalifikačné preteky pre UTMB. Najdlhšia trasa CUT je navyše aj kvalifikáciou pre Western States Endurance Run 2019.

O prípravu pretekov ako aj, o zabezpečenie ich priebehu a komfort pre bežcov sa stará približne 400-členný tím organizátorov a dobrovoľníkov. Na trasách je až 11 občerstvovacích staníc, ktoré poskytujú okrem jedla a nápojov aj priestory na oddych a zdravotnú pomoc. Samotné trasy sú značené približne 8000 značkami z recyklovateľného materiálu a samozrejmosťou je aj nočné značenie. Otváracia večera pred pretekmi hostí približne jeden a pol tisíca návštevníkov, počas 20 hodín v deň pretekov je pre finisherov k dipozícii teplé jedlo a ďalšie občerstvenie v cieli. Pre fanúšikov je k dispozícii kyvadlová doprava na niektoré z občerstvovacích staníc, kde môžu povzbudiť svojich priateľov či blízkych na trase.

Viac, ako iba bežecké preteky, ide o bežecký festival s množstvom sprievodných eventov. Okrem trasy sa bežci a návštevníci môžu stretnúť v Expo arene, kde sa počas troch dní prezentujú desiatky výrobcov a viaceré organizácie. V posledný deň pred ceremoniálom, kde sú oceňovaní najlepší bežci, sa koná detský beh, ktorý prispieva k zvyšovaniu záujmu miestnych ľudí o preteky.

Každý rok sa navyše konajú prezentácie a diskusie na rôzne témy spojené so športom, ale napríklad témami venovanými hendikepovaným športovcom či spoločenskej zodpovednosti.

Krásy jedinečnej prírodnej scenérie či atmosféru počas pretekov Cappadocia Ultra-Trail, to všetko najlepšie ukáže krátky film z roku 2017.

SÚŤAŽ SO SALOMON CAPPADOCIA ULTRA-TRAIL

Vďaka organizátorom Salomon Cappadocia Ultra-Trail vám okrem informácii o týchto nevšedných trailových pretekoch môžeme priniesť aj súťaž, do ktorej organizátori venovali voľnú registráciu pre každú z troch trás. Odpovedzte správne na súťažné otázky, ktoré nájdete vo formulári, a budete zaradení do žrebovania o voľnú registráciu na Salomon Cappadocia Ultra-Trail 2018.

::: SÚŤAŽNÝ FORMULÁR :::

Súťažný formulár bude otvorený do 17. mája 2018 12.00 hod. Zo správnych odpovedí následne vyžrebujeme troch výhercov (štartovné je neprenosné, v prípade, že výherca ohlási, že o štartovné nemá záujem, nasleduje žrebovanie ďalšieho čísla).

Foto: Salomon Cappadocia Ultra-Trail

Naši mediálni partneri: