SALOMON ULTRA-TRAIL HUNGARY

Ak chodíte pravidelne na slovenské ultra akcie, určite ste na nich často stretli bežcov či diaľkoplazov z Maďarska. Tento šport sa u našich južných susedov teší veľkej popularite a kalendár rôznych trailových behov či ultrabehov a diaľkových pochodov je u nich bohatý po celý rok. V posledných rokoch sa do popredia dostala akcia, ktorá dnes patria k tým najprestížnejším - SALOMON ULTRA-TRAIL HUNGARY (v skratke UTH).

Myšlienka týchto pretekov sa zrodila v roku 2013. Nasledovali obhliadky terénu a príprava trasy, ktorá bola dokončená v lete nasledujúceho roku. Začiatkom jesene roku 2014 bolo podujatie oznámené verejnosti a začala sa prvá registrácia pre dve trasy - 111 km a 55 km. UTH mal premiéru v máji 2015. Už o dva roky neskôr sa dočkali organizátori vypredanej akcie a po novinke z roku 2016 - trase Salomon Visegrád Trail - bol pridaný aj dlhší Szentlászló Trail. Rast pretekov pokračoval raketovým tempom, na jeseň v roku 2018 sa stali súčasťou okruhu Ultra-Trail World Tour ako Discovery race. Záujem bol enormný, preteky sa vypredali behom 5 hodín. V tomto roku sa UTH stal prvým trailovým pretekom v Maďarsku s viac ako 1000 bežcami.

Poslednou novinkou je zaradenie UTH 2020 medzi kvalifikačné preteky Western States Endurance Run. Toľko strmá "kariéra" UTH v skratke, ktorá viedla k dnešnej podobe pretekov, ktoré v súčasnosti ponúkajú päť trás od 112 km až po 29 km (a k nim aj detský beh). Poďme sa pozrieť na ne bližšie.

SALOMON ULTRA-TRAIL HUNGARY

Kráľovskou trasou pretekov je rovnomenný 112 kilometrov dlhý okruh so štartom a cieľom v malebnom meste Szentendre na juhovýchodnom okraji Pilišských vrchov. Toto vápencové pohorie na severe Maďarska je kulisou pre ultrabeh, kde na zdolanie trate so 4200 metrami je vymedzený limit 20 hodín. Nič jednoduché, ide o pravé bežecké preteky, ktoré navštevujú nielen domáci, ale aj množstvo zahraničných športovcov.

Štart pretekov je 31. mája o polnoci (t.j. polnoc zo soboty na nedeľu). Na trase s minimálnou nadmorskou výškou 100 a maximálnou okolo 700 m n.m. je umiestnených 9 občerstvovacích staníc. Preteky sú plne zabezpečené na vysokej úrovni, nechýba časomiera, dropbag servis, teplé jedlá, sprchy a možnosť masáže v cieli, možnosť uloženia batožiny, možnosť zapožičania čeloviek, nabíjacie "stanice" pre GPS hodinky a ďalšie služby či spomienkové predmety v štartovnom balíčku. Samozrejme netreba zabúdať na povinnú výbavu a už určite nie na náročnosť pretekov, ktorých trasa je certifikovaná ITRA za 5 bodov.

SALOMON SZENTLÁSZLÓ TRAIL

Kto má rád intenzívnejšie trate s menej kilometrami, pre toho je ako stvorený Szentlászló Trail, teda 84 km s celkovým stúpaním 3100 metrov a so štartom 31. mája o druhej hodine v noci. Miestom štartu, kde tri stovky bežcov (rovnaká kapacita, ako pre najdlhšiu trať) je opäť mesto Szentendre. Tu sa aj cesta po Pilišských vrchoch v rámci tejto trasy končí. Na jej absolvovanie majú bežci 17 hodín, pomôže im k tomu sedem občerstvovacích staníc. Trasa je certifikovaná ITRA so ziskom 4 bodov.

SALOMON SZENTENDRE TRAIL

Rýchle a zbesilé tempá sa dajú očakávať na päťdesiatke, teda na Szentendre Trail. 54 kilometrov s 1800 metrami stúpania má štart v meste Szentendre (ako inak) 31. mája o deviatej hodine ráno. Na zdolanie tejto trate je vymedzený limit 10 hodín. Limit počtu účastníkov 450 otvára možnosť pre široké spektrum trailových bežcov. Trasa, na ktorej stretnete štyri občerstvovačky, je certifikovaná ITRA za dva body.

SALOMON VISEGRÁD TRAIL

Do Szentendre vedie chodník aj z blízkosti mesta Visegrád. A práve po ňom pobežia účastníci najkratšej trate Visegrád Trail s parametrami 29 km dĺžka a 1100 metrov stúpanie. Šesť hodín na jej zdolanie je pohodlný limit pre ďalších 450 bežcov, ktorí si v cieli pripíšu jeden ITRA bodík.

V roku 2018 slovenský ultrabežec Erik Hübner dobehol do cieľa Szentlászló Trail na výbornom treťom mieste a o svoje zážitky sa podelil v reportáži. V tom istom roku Matúš Trnovec byhral na trase 29 km aj s traťovým rekordom! Šancu nadviazať na tieto vynikajúce výkony budú mať slovenskí bežci vďaka ústretovosti organizátorov v roku 2020, kedy sa na štart najdlhšej trate postaví Denisa Kušnierová a Marián Priadka! Pridáte sa k nim na niektorú z tratí UTH? :-)

Facebook fanpage UTH: https://www.facebook.com/UltraTrailHungary

Foto a video: Salomon Ultra-Trail Hungary

Naši mediálni partneri: