SCENIC TRAIL 2019

V ďalšom zo série našich článkov o zaujímavých zahraničných pretekoch zamierime opäť do Švajčiarska. Preteky SCENIC TRAIL si slovenskí ultrabežci vyskúšali už v minulom roku a zo štartovných listín je jasné, že sa tak stane aj v júni 2019. Spolu s informáciami o aktuálnom ročníku pre Vás prinášame v spolupráci s organizátormi Scenic Trail aj súťaž o tri voľné registrácie. Ale najprv poďme k samotnému podujatiu Scenic Trail, ktoré sa koná 15.-16. júna.

SCENIC TRAIL sú preteky v južnom Švajčiarsku, ktoré sa odohrávajú v oblasti hôr a 7 obcí severne od Lugana - Alto Malcantone, Bedano, Capriasca, Isone Lugano, Mezzovico-Vira, Monte Ceneri a Torricella Taverne. Tento sviatok horského behu sa odohráva v druhú júnový víkend už od roku 2013. Práve vtedy sa konal prvý ročník s dĺžkou trasy 50 km. Trasa prebiehala po horských hrebeňoch tohto regiónu a ponúkala krásne panoramatické výhľady (z toho vyplýva aj názov "Scenic"). Scenic Trail bol viackrát ocenený ako najlepšie švajčiarske ultra preteky. A chodníkmi jedinečnej krásy vedie Scenic Trail dodnes.

Scenic Trail, to je predovšetkým veľký bežecký event. A ako býva u takýchto udalostí zvykom, na svoje si prídu horskí bežci na viacerých vzdialenostiach. Ponuka od organizátorov Scenic Trail je skutočne široká. Kráľovskou trasou je K113 ULTRA. Ide o impozantnú trasu po najkrajších horách tohto regiónu. Výhľady sa rozprestierajú od jazera Maggiore až k talianskym Apeninám, od Álp až po údolie Po. Ak budete mať šťastie, zažijete východ slnka na vrchole Gradiccioli a jeho západ na vrchole Monte Boglia. Trasa s dĺžkou 113 km a celkovým stúpaním 7400 m patrí k náročným horským stovkám. Jej najvyššie položené pasáže sa nachádzajú vyše 2100 m nad morom. Medzi najvyššie a najnižšie položeným bodom je teda viac ako 1700 výškových metrov. Asfaltový povrch tvorí iba 7 percent z trasy. 14. júna o polnoci vybehnú z Tesserete tí, ktorí sa rozhodnú zmerať si sily s touto krásnou líniou a samozrejme sebou samými (FB event). Na absolvovanie K113 majú bežci limit 32 hodín. Najrýchlejší doterajší čas na tejto trase, o kotrý sa postaral švajčiarsky bežec Walter Manser v roku 2018, je 15:44:33 (druhý skončil český bežec Zdeněk Hruška).

Veľký zážitok nemusí mať bezpodmienečne trasu s trojcifernou vzdialenosťou. A organizátori Scenic Trail ho ponúkajú aj tým, ktorí sa rozhodnú pre klasiku - K54 TRAIL, čiže stále ešte ultra s parametrami 54 km / +3800 m. Takmer navlas rovnaké parametre ako naša domáca Ultra Fatra :-) No určite jedninečný a nezabudnuteľný zážitok a spomienky zanechá vo vás prírodný amfiteáter údolia Cassarate a beh po hrebeňoch hôr v dvojtisícovej nadmorskej výške nad ním. Pevný povrch tvorí iba 5 percent trasy K54. Na rozdiel od 113 km dlhej trasy, kde je možná účasť od 18 rokov, na trase K54 TRAIL je možná už od 16 rokov. Štartuje sa 15. júna o ôsmej hodine ráno (FB event), do cieľa treba prísť do 15 hodín (traťový rekord domáceho Martina Lustenbergera je 05:47:35).

Skyrunning sa už niekoľko rokov nesie na vlne popularity a svoje miesto má aj na podujatí Scenic Trail. Trasa K27 SKYRUN, to je 27 km s náročnými 2200 m celkového stúpania, na ktoré sa vybieha 15. júna o deviatej hodine ráno (FB event). Rôznorodý terén Vás vynesie až do výšky 2116 m n.m. na vrchol Gazzirola, následne Vás zbeh z neho doslova katapultuje na cieľovú líniu v Bogno, odkiaľ Vás autobus odvezie späť do Tesserete. Na absolvovanie tejto trasy máte 7 a pol hodiny (traťový rekord je 02:36:38).

Ešte kratšia trasa, no námahy doslova celý kopec ponúka K4 VERTICAL. Poctivých 880 metrov nastúpate na 4,5 km vertical trase s cieľom na Motto della Croce, na ktorej absolvovanie máte 2 hodinky. Úžasné výhľady, technická trasa končiaca v nadmorskej výške 1400 metrov. Štartuje sa 16. júna o desiatej hodine, opäť z Tesserete, ktoré je centrom podujatia Scenic Trail. Traťový rekord je 35 minút!

O tom, že Scenic Trail nie je iba akcia pre ultrabežcov či skyrunnerov, ale pre celé rodiny, svedčí posledná z ponúkaných trás - K18 WALKING TRACK. Nie úplne najľahšia túra (stúpanie je 1150 metrov) vedie po pohodlných chodníkoch s fantastickými výhľadmi na jazero Lugano a na Alpy. Možno, že to bude pre niekoho odrazová doska pre trailový beh :-) Organizátori nezabudli ani štvornohých bežcov - K18 DOG RACE na rovankej trase ako K18 WALKING TRACK je na programe v sobotu 15. júna.

Registrácia na Scenic Trail 2019 prebieha cez web ENDURANCECUI.ACTIVE.COM. V januári bolo na 6. ročník Scenic Trail prihlásení bežci už viac ako z 50 krajín! Netreba zabúdať, že Scenic Trail 2019 je zaradený medzi kvalifikačné preteky UTMB (trasa K113 za 5 bodov, trasa K54 za 3 body, trasa K27 za dva body) a je tiež v zozname kvalifikačných pretekov pre Western States Endurance Run 2020.

Na internete koluje množstvo videí, fotiek či reportáží, ktoré Vám pomôžu ďalej priblížiť trasu a atmosféru Scenic Trail. Fanpage na Facebooku nájdete na https://www.facebook.com/scenictrail.ch/, Twitter Scenic Trail môžete sledovať na https://twitter.com/scenictrail.

Webstránka Scenic Trail: https://www.scenictrail.ch/en/

Novinkou Scenic Trail je tím ambasádorov Scenic Trail Rock Goats - bežcov z celého sveta, ktorí tieto preteky zviditeľňujú vo svojich krajinách, napríklad aj na Slovensku, najviac v okolí Ružomberka ;-)

SÚŤAZ O ŠTARTOVNÉ NA SCENIC TRAIL 2019

Prinášame vám súťaž o tri voľné registrácie na Scenic Trail 2019, konkrétne pre trasu K113 ULTRA alebo K54 TRAIL podľa vlastného výberu. Podmienkou na zaradenie do žrebovania je zodpovedať správne všetky tri otázky, ktoré nájdete v súťažnom formulári:

:::SÚŤAŽNÝ FORMULÁR:::

Súťažný formulár bude otvorený do 5. marca 2019 do 12.00 hod. Zo správnych odpovedí následne vyžrebujeme troch výhercov voľných registrácii na SCENIC TRAIL 2019 (štartovné je neprenosné, v prípade, že výherca ohlási, že o štartovné nemá záujem, nasleduje žrebovanie ďalšieho čísla).

Ďakujeme organizátorom Scenic Trail za umožnenie tejto súťaže.

Foto: Marek Prachár (úspešne absolvoval trasu K113 v roku 2018)

 

Naši mediálni partneri: