Severný živloplaz je tu zas

Severný živloplaz sa po roku vracia a prináša nejednu novinku. Niektoré sme už uviedli na našej Facebook stránke, ale predsa len bude najlepšie vyspovedať organizátorov Živloplaza - Julku a Jura, aby nám tohtoročnú akciu predstavili.

Pre tých, ktorí vašu akciu ešte nepoznajú - poďme si ju predstaviť. O čom Severný živloplaz je?

Julka: Severný živloplaz sú ultratrailové preteky jednotlivcov a diaľkový turistický pochod s dvoma trasami. Trasa A má dĺžku 77 km a stúpanie 3100 metrov, trasa B má 33 km a nastúpate na nej 1075 m. Štart a cieľ oboch trás je v Starej Ľubovni.

Juro: Akcia je určená zdatným turistom a trailovým bežcom. Trasy sú vhodné aj pre skúsených bežcov na dlhé trate, ale aj pre ľudí, ktorí pomýšľajú na niečo dlhšie, či už to pre nich znamená 33 kilometrový beh alebo 77 km dlhý ultramaratón v prírode.

Julka: Jednou z myšlienok našej akcie je pritiahnúť k ultrabehu nových ľudí a rozšíriť ponuku ultrabehov aj na východnom Slovensku.

Akcia vznikla minulý rok a mala pri svojej premiére veľmi peknú účasť aj úroveň. Čo vás prvý ročník naučil a čo vám dal pre prípravu toho aktuálneho?

Juro: Potešili nás dobré ohlasy od účastníkov. Podľa počtu prihlásených na druhý ročník je vidieť, že akcia si získala dobré meno. Záujem bežcov nás veľmi teší :-)

Julka: Stokrát počuť a raz zažiť je určite rozdiel a tento rok sme v mnohých veciach z hľadiska organizácie múdrejší. Zároveň je to pre nás o niečo jednoduchšie, pretože vo veľa veciach už môžeme stavať na minuloročných skúsenostiach.

Jadrom tímu Severného živloplaza je vaša dvojica, no žiadne podobné preteky sa nezaobídu bez partie ľudí - spoluorganizátorov a dobrovoľníkov. Aká je tá vaša, s kým na akcii spolupracujete?

Julka: Sme v kontakte s Bežeckým klubom Stará Ľubovňa a miestnou partiou horských cyklistov okolo projektu Cyklovňa. Pri príprave nám pomáhajú hlavne Luky Šichta, Miki Kéri a Mišo Bačinský. Na akciu sa chystá super partia dobrovoľníkov, ktorých rady sa ešte stále snažíme rozšíriť. Budeme určite vďační každému, kto sa nám počas mája ešte ozve. Kto chce odznačik Severného živloplaza, ten nech neváha :-)

Poďme na to najdôležitejšie - na novinky, Na čo všetko sa môžu diaľkobežci a živloplazi tento rok tešiť?

Julka: Asi najväčšou novinkou je skrátená trasa A, ktorá bude mať oproti minulému roku o 26 kilometrov menej. Od momentu, keď sa vylezie na hraničný slovensko-poľský hrebeň, bude trasa pokračovať smerom na východ a potom na juh do Ľubotínskej pahorkatiny. Bežci sa môžu tešiť na množstvo nových výhľadov.

Juro: 77-kilometrová trasa po novom už Pieniny iba lízne, pekných miest si však na nej ľudia užijú aj tak neúrekom :-) Ďalšiou veľkou zmenou je záverečný úsek - na rozdiel od minulého roku pod Ľubovnianskym hradom je už iba občerstvovačka a samotný cieľ sa presúva do mesta Stará Ľubovňa do areálu základnej školy, v ktorej je aj zázemie pre účastníkov.

Julka: Ďalšou novinkou je, že trasa A je zaradená do celoročnej bodovacej súťaže Slovenská Ultratrailová Liga a všetci finisheri, ktorí ju dajú v limite 20 hodín, získajú 3 ITRA body.

77 kilometrov je dá sa povedať netradičná vzdialenosť v presile 50-tok a stoviek. Ako vnímate nové postavenie Severného živloplaza na slovenskej ultra scéne vy?

Juro: Z vlastnej skúsenosti vieme, že prechod z maratónskych tratí na stovku môže byť náročný. Chceli by sme dať možnosť bežcom vyskúsať si dlhšiu trať, ktorá nepredstavuje až taký masívny skok. Trasa môže však poslúžiť aj skúsenejším pretekárom v príprave na náročnejšie akcie.

Ultra dôležitou súčasťou ultra pretekov je ultra dobré jedlo. V poslednej dobe je vidieť dôraz na zabezpečenie ponuky pre vegánskych bežcov resp. bezlepkového občerstvenia. Ktorou cestou sa poberá Severný živloplaz?

Julka: Ja som v tomto asi trochu sparťan. Ultra beh vnímam hlavne ako športovú, nie ako kulinársku akciu. Bežci však nájdu na občerstvovačkách všetko potrebné pre dokončenie pretekov. Zabezpečené bude občerstvenie pre všetkých - mäsožravcov aj vegánov. Tí, ktorí majú iné stravovacie obmedzenia, majú možnosť občerstvenie riešiť s nami individuálne - rovnako, ako to bolo aj minulý rok.

Otázka na telo. Prečo ste zmenili farbu loga?

Juro: Zmena je život :-)

Julka: Hlavné logo akcie ostáva rovnaké, ale chceli by sme, aby bol každý ročník niečím jedinečný. To má symbolizovať aj ročníková farba, ktorá je v tomto roku v zemitých odtieňoch.

Juro: Ak všetko pôjde ako má, aj v ďalších ročníkoch sa môžu bežci tešiť na pozmenený vizuál.

Myslím, že sa majú rozhodne na čo tešiť, Severný živloplaz je vítaným zjavom v rozširujúcej sa rodine slovenských ultra akcii. Čo by ste chceli všetkým, ktorí účasť na vašich pretekoch zvažujú, odkázať?

Julka: Nehanbi sa a príď sa rozflákať! Však čo.

Juro: Na Živloplazovi sa dá zažiť veľa vecí, ktoré iné akcie neponúkajú, preto sa určite oplatí prísť.

Ďakujem za rozhovor a držím vám palce pri úspešnej príprave pretekov.

Registrácia na Severný živloplaz 2019: https://www.severnyzivloplaz.sk/registracia.html

Facebook fanpage pretekov: https://www.facebook.com/severnyzivloplaz/

Registrácia dobrovoľníkov: TU

Foto: Dalibor Dvorštiak a Richard Pouš

Naši mediálni partneri: