Strážovská 50

Strážovská 50 je horský ultramaratón a diaľkový pochod, ktorého 50 km dlhá trasa so štartom a cieľom v kúpeľnom meste Trenčianske Teplice prechádza krásnym prostredím Strážovských vrchov. najbližšie sa účastníci postavia na štart týchto pretekov Slovenskej Ultratrailovej Ligy v Trenčianskych Teplíc v sobotu 11. mája 2024. 

Samotné podujatie už má niečo za sebou. Po prvý raz sa bežci a diaľkoplazi vtedy ešte na Diaľkovom pochode a behu Strážovskými vrchmi stretli v roku 2014 (pod hlavičkou TK Filozof). V roku 2017 sa názov akcie zmenil na Strážovskú 50, súčasne sa postupne zvyšoval aj počet účastníkov (59 v roku 2017, 99 v roku 2018 a 129 v roku 2019). V roku 2018 pribudla kategória 50 km so psom. Od roku 2020 je podujatie organizované už v rámci občianskeho združenia SLOVAK ULTRA TRAIL. Zaradenie do Slovenskej Ultratrailovej Ligy znamenalo ďalší nárast záujmu o túto akciu a v roku 2023 už na štarte Strážovskej 50 stálo 204 účastníkov.

Trasa s parametrami 50 km / +2500 m vedie z Trenčianskych Teplíc po červenej značke nad Čvirigovec, ďalej cez Petrovanské Lúky a sedlo do Trubárka do Petrovej Lehoty. Neďaleko za ňou sa nachádza prvá občerstvovacia stanica. Trasa ďalej pokračuje na Veľké Lúky a cez Uhliská stúpa k chate Baske, kde miestni turisti z KST zvyknú potešiť účastníkov bonusovým občerstvením. Z Baske po modrej vedie trasa do sedla Trtávka a za Židovým prechádza na červenú značku, ktorá už dovedie účastníkov k druhej občerstvovačke pri bufete Partizán v sedle Homôlka. Nasleduje pomerne strmý výstup a ďalej krásny hrebeň s výhľadmi do doliny, ale aj náročnými pasážami. Od Srvátkovej lúky trasa prechádza na červenú značku, perličkou je strmý výstup ku krížu na vrchole Vápeča. Zostup do Hornej Poruby je tiež náročný (hlavne na stehná), odmenou je však po kruhovom výhľade z Vápeča aj tretia občerstvovačka tesne pred Hornou Porubou. Posledná časť trasy je menej technicky náročná, dominujú široké lesné chodníky a cesty s občasnými lúkami. Zabrať tu dá ešte výstup do sedla Omšenská Baba a Kamenné vráta. Z Kýšok sa trasa stočí na zelenú značku, ktorá dovedie účastníkov až do Trenčianskych Teplíc. Nasleduje už len beh do cieľa s cieľovou rovinkou na promenáde. 

Trasu Strážovskej 50 je okrem kategórii Muži a Ženy možné absolvovať aj v kategóriách so psom.

Strážovská 50 je súčasťou 10. ročníka Slovenskej Ultratrailovej Ligy (kategórie Muži a Ženy, kategória 50 km so psom prináša body do súťaže Rebríček podľa účasti). Trasa Strážovskej 50 je certifikovaná u ITRA (3 body) a je zaradená medzi preteky ITRA National League.

ZÁKLADNÉ INFORMÁCIE
Druh podujatia   Horský ultramaratón a diaľkový pochod
Organizátor          O.z. SLOVAK ULTRA TRAIL
Ročník 9.
Termín 11. máj 2024
Pohorie Strážovské vrchy
Parametre trasy 50 km / +2500 m
Miesto štartu Trenčianske Teplice, pri reštaurácii R-Club
Čas štartu 08.00 hod.
Trasa Informácie o trase nájdete na webstránke podujatia
Občerstvovačky 3
Cieľ Trenčianske Teplice, pri reštaurácii R-Club
Časový limit 12 hodín
Web https://www.strazovska50.sk
Facebook Link
Instagram Link
E-mail strazovska50@gmail.com

Naši mediálni partneri: