STUBAI ULTRATRAIL

V sobotu 4. júla 2020 sa po štvrtý raz bude konať STUBAI ULTRATRAIL, ktorý tak nadviaže na úspešné ročníky z uplynulých rokov. Ponúka opäť štyri trasy, z ktorých tá najdlhšia - K67 so štartom v centre Innsbrucku a cieľom v 3150 m n.m. na Stubaiskom ľadovci - si už vyslúžila reputáciu veľkej bežeckej výzvy v srdci Álp.

Od minulého roku organizátori v snahe o neustále vylepšovanie svojich pretekov prišli opäť s viacerými zmenami vo vedení trás aj v ich parametroch. Najväčším magnetom je samozrejme "kráľovská" K67, poďme sa teda pozrieť bližšie, na čo sa v tomto roku môžu bežci tešiť.

Trasa STUBAI ULTRATRAIL K67 je zosobnením svojho motta “urban2glacier”. Začína sa o polnoci v v samom centre olympijskeho mesta Innsbruck (Landestheater Vorplatz) a vedie 67 km cez Stubaiské údolie, pričom na ceste k Stubaiskému ľadovcu nazbiera až 5356 metrov stúpania a 2796 metrov v klesaniach.

Po štarte v Innsbrucku sa bežci po asfaltových cestách popri rieke Sill vedúcich smerom ku skokanským mostíkom na Bergiseli dostanú k ústiu Stubaiského údolia, kde vstúpia do sveta hôr.

Lesným chodníkom Stollensteig prechádza pozdĺž potoka Ruetzbach do obce Telfes. Tu sa začína náročné stúpanie na chatu Starkenburger Hütte (2237 m n.m.), kde sa otvárajú skvelé výhľady na okolité hory a pri dobrom počasí sa tu dá zažiť očarujúci východ slnka. Na 14 kilometrov dlhom úseku bežci nastúpajú 1250 metrov. Po prebehu okolo obrovského "fotorámčeka", obľúbeného miesta bežcov na fotky, nasleduje prvé veľké klesanie (zostup 1200 metrov), ktoré končí až v strede dediny Neustift.

Po zostupe trasa pokračuje 9 kilometrov v údolí až do Volderau, kde sa nachádza ďalia občerstvovacia stanica pri Volderauhof. Odtiaľto nasleduje viac ako 400 metrov stúpania, ktorým sa bežci dostanú na Bacherwandalm (1663 m n.n.). Trasa sa ďalej hadí po pekných lesných trailoch v nadmorskej výške 1600 - 1800 metrov, ktoré ponúkajú výhľady na Stubaiské údolie.

Okolo Falbesoner Nockalm (ďalšia občerstvovacia stanica) a cez Bänkenalm bežci zase klesnú na dno údolia.

Trasa dá bežcom priestor na krátke vydýchnutie, kým ich privíta chodník WildeWasserWeg - jeden z higlightov celej trasy. Cez impozantnú roklinu sa chodník prediera až k burácajúcemu vodopádu Grawa-Wasserfall, najširšiemu vodopádu Východných Álp. Odtiaľto je to už iba kúsok k miestu s názvom Mutterberg (1756 m n.n.), kde sa začína posledná - kľúčová - etapa trasy. Tá prechádza do kráľovstva snehu a je nekompromisnou skúškou, koľko síl bežcom ešte ostalo na záver pretekov.

Od údolnej stanice Stubaiskej lanovky vedú strmé serpentíny cez kamenné a snehové polia a ľad okolo chaty Dresdner Hütte smerom k vytúženému cieľu pri horskej reštaurácii Jochdohle. Okrem finisherského trička tu čakajú dychberúce výhľady na okolité trojticísové vrcholy Stubaiských Álp.

Možno braný ako "menší brat" ultra trasy, ale o nič menej spektakulárnejší je STUBAI K32. Tento trailový beh štartuje o deviatej hodine v dedine Neustift v Stubaiskom údolí a tiež končí na Stubaiskom ľadovci v nadmorskej výške 3150 m. Bežci si počas 32 km naložia vyše 3100 vertikálnych metrov. Trasa sa pripája k najdlhšej trase v údolé pred Volderau.

Kratším variantom je trasa STUBAI K20. Začína sa o desiatej hodine dopoludnia v mieste s názvom Klaus Äuele, onedlho sa pripája k hlavnej trase a po 2138 metroch stúpania sa končí na ľadovci v 3150 metroch.

Trasa STUBAI K8 je súčasťou programu aj v roku 2020. Ide o 8 km so stúpaním krutých 1446 vertikálnych metrov, čiže zábava na vertikálnu nôtu. Je rozhodne tou správnou voľbou pre bežcov, ktorý majú radi ťažké, krátke a strmé traily. Pre tých, ktorí najradšej idú iba hore :-) Táto výzva sa začína o 12.00 pri údolnej stanici lanovky v stredisku Mutterberg a vedie sériou serpentín okolo chaty Dresdner Hütte do sveta večného snehu a ľadu vo výške 3150 metrov, kde tých, ktorí vydržali, očakáva cieľ pri horskej reštaurácii Jochdohle a odmena v podobe dychvyrážajúcich výhľadov na Stubaiský ľadovec a okololežiace alpské trojtisícovky.

Celú túto parádu má na svedomí PLAN B, spoločnosť, ktorá je podpísaná pod viacerými veľkolepými alpskými bežeckými eventmi.

Web: https://www.stubai.at/en/ultratrail/

Registrácia: https://www.stubai.at/en/ultratrail/registration/registration/

Facebook fanpage: https://www.facebook.com/stubaiultratrail/

Tejto akcie sa zúčastnili v minulých rokoch viacerí bežci zo Slovenska. Michaela Šoltýsová najdlhšiu trasu STUBAI ULTRATRAIL úspešne zdolala v roku 2018 a jej reportáž si môžete prečítať tu. V minulom roku do Innsbrucku vyrazila Vanda Jenejová a Majo Koniar. Vandinu reportáž zo STUBAI ULTRATRAIL 2019 si môžete prečítať tu.

Oficiálne video z roku 2019:

SÚŤAŽ SO STUBAI ULTRATRAIL

Práve vďaka PLAN B vám okrem informácii o pretekoch môžeme priniesť súťaž o dve voľné registráce na 67 km dlhú trasu STUBAI ULTRATRAIL K67 v roku 2020 v aktuálnej hodnote 128 EUR. Odpovedzte správne na súťažné otázky, ktoré nájdete vo formulári, a budete zaradení do žrebovania o možnosť štartovať zadarmo na tomto júnovom rakúskom ultra podujatí.

::: SÚŤAŽNÝ FORMULÁR :::

Súťažný formulár bude otvorený do 10. januára 2020 do 12.00 hod. Zo správnych odpovedí následne vyžrebujeme dvoch výhercov (štartovné je neprenosné, v prípade, že výherca ohlási, že o štartovné nemá záujem, nasleduje žrebovanie ďalšieho čísla).

Foto: Andi Frank, Wisthaler, STUBAI ULTRATRAIL, Sportograf

Naši mediálni partneri: