TRASALPINE RUN 2020

Osem dní, tri krajiny, dvaja bežci a jeden sen! Predstavujeme vám etapové trailrunningové preteky TRANSALPINE RUN, ktorých trasa prepája Nemecko, Rakúsko a Taliansko. V tomto roku na prelome augusta a septembra sa konajú už po šestnásty raz. Aj tento rok môže vďaka ústretovosti organizátorov z PLAN B byť pri tom jeden slovenský tím ako hosť pretekov (viac informácii nájdete na konci článku). Poďme sa však pozrieť bližšie na Transalpine Run a jeho trasu.

Už od svojej premiéry v roku 2005 je TRANSALPINE RUN (TAR) každoročne magnetom pre trailových bežcov. Je považovaný za jedny z najťažších a zároveň najprestížnejších a najveľkolepejších trailových bežeckých pretekov na svete. Zážitok z behu cez Alpy je ešte umocnený skutočnosťou, že preteky sa bežia v dvojčlenných tímoch.

Preteky od roku 2005 vyrástli na jeden z najvýznamnejších etapových behov s každoročnou účasťou bežcov z viac ako 40 krajín a silným obsadením štartovnej listiny, ako aj s výraznou mediálnou odozvou. Za pretekmi stojí spoločnosť PLAN B, z ktorej dielne vychádzajú aj ďalšie známe podujatia, ako sú napríklad Zugspitz Ultratrail či Stubai Ultratrail.

V tomto roku to bude 29. august, kedy štartovný výstrel v Garmisch-Partenkirchene vyšle bežcov na trasu cez Alpy - s atraktívnymi horskými chodníkmi, fantastickými výhľadmi a náročným behom cez vysoko položené horské sedlá. Ich bežecké dobrodružstvo o osem dní neskôr a po prebehnutí trasy v ďalších dvoch krajinách - Rakúsku a Taliansku - skončí na cieľovej čiare v talianskom Vals Gitschberg/Jochtal. Už cieľ napovedá, že tento ročník prináša novinky. Okrem umiestnenia cieľa sa výrazne zmenili aj záverečné tri etapy tzv. Východnej trasy, ako aj špeciálna etapa - horský šprint, ktorý bude viesť k jazeru Rifflsee v údolí Pitztal. Od šiestej etapy je teda pripravená úplne nová trasa a nové zážitky.

.

Popri hlavnom osemdňovom evente si svoje miesto v TAR našiel aj dvojdňový etapový beh RUN2, v rámci ktorého ďalších 200 tímov má možnosť na prvých dvoch etapách TAR zažiť jeho atmosféru a priblížiť sa možno aj takto k svojmu snu prebehnutia cez Alpy.

TRANSALPINE RUN

TAR začína svoju úvodnú etapu v nemeckom Garmisch-Partenkirchene a končí tú záverečnú v talianskom Vals Gitschberg/Jochtal. Medzi týmito dvomi miestami leží trasa vedúca územím troch krajín, na ktorej bežci zdolajú spolu 255 km so 16500 metrami stúpania. Celý popis trasy v angličtine nájdete na webstránke pretekov. Počet štartujúcich tímov na TAR je limitovaný na 300. Viac informácii nájdete na: https://transalpine-run.com/en/registration/

V prvej etape na bežcov čaká 43 km so stúpaním 2154 metrov. Oproti minulému roku je to teda o dosť náročnejší úvod. Zahrievacia etapa vedie bežcov po chodníkoch okolo najvyššej hory Nemecka - Zugspitze, ďalej cez hranicu do Rakúska smerom na Ehrwald a Biberwier. Tu sa začne stúpanie chodníkom Knappersteig trail na hrebeň Marienbergjoch (1789 m n.m.), odkiaľ sa otvárajú nádherné výhľady na Ötztal. Po krátkom zbehu na občerstvovačku na chate Marienbergalm trasa pokračuje údolím Marienbergtal smerom na Aschland. Keď sa bežci dopracujú k vyhliadkovej plošine Adlerhorst, uvidia už cieľ prvej etapy. Ostáva už len strmý zostup s množstvom technických sekcii a beh pasienkami k cieľovej čiare v rakúskej obci Nassereith.

V druhej etape bežci absolvujú niečo cez 26 kilometrov, avšak už s takmer 1474 metrami stúpania (druhá etapa je teda oproti minulému roku o čosi menej náročná). Na začiatku sa bežci zahrejú na krátkej rovinatej pasáži, no po vstupe do údolia sa začne výstup k najvyššie položenému bodu etapy (Sinnesgatter s 1705 m n.m.). Nasledovný zjazd vedie cez krásne ihličnaté lesy a končí sa v Obtarrenz. Tu sa trasa napája na chodník, ktorý bežcov zavedie cez roklinu Salvesenklamm k zámku Starkenberg a ďalej k druhej občerstvovačke etapy. Po behu horskými lesmi nad Hochimstom nasleduje už len zbeh do cieľa, ktorý sa nachádza v obci Imst.

Tretí deň s 51 kilometrami a 3163 metrami stúpania je prvou ultra etapou na trase TAR. Začína sa v Imste a prevedie bežcov tými najlepšími trailmi údolia Pitztal, až do dediny Mandarfen na jeho konci.

Štvrtý deň je špeciálny - ako už sme spomenuli, súčasťou TAR je aj horský šprint. 7,3 km a 691 metrov stúpania vedie z dediny Mandarfen k jazeru Rifflsee a k hornej stanici Rifflseebahn. Po zahrievacom behu v údolí si to bežci namieria rovno do strmého stúpania, ktoré ešte sťažujú skaly a korene stromov. Sklon sa trochu zmierni až v poslednej tretine stúpania. Po dosiahnutí chaty Rifflseehütte trasa pokračuje okolo jazera Rifflsee v podobe celého okruhu pred záverečným behom do kopca do nadmorskej výšky 2398 metrov, kde sa nachádza cieľ.

Piata etapa sa začína opäť v dedine Mandarfen a má parametre 31 km so stúpaním 2294 metrov. Na úvod bežci zamieria otvorenými lúkami smerom k jazeru Rifflsee, ešte pred ním sa však napoja na chodník Fuldaer Höhenweg. Nasleduje klesanie prostriedkom údolia Taschachtal, kde sa nachádza aj občerstvovačka.

Údolím trasa pokračuje smerom na Mittelberg a Gletscherstube. Tu sa začína dlhá stúpajúca pasáž ku chate Braunschweiger Hütte a na hrebeň Rettenbachjoch (2992 m n.m.). Rozprávkové výhľady na ľadovec a hory okolo sú odmenou za tento výstup. Nasleduje - ako inak - zostup snehovými poliami k občerstvovčke na ľadovci Rettenbach. posledné kilometre do Söldenu vedú už lesnými chodníkmi.

Šiesty deň čaká bežcov o trochu dlhší horský polmaratón s 1891 metrami stúpania. Štart je v Söldene, cieľ v Stubaiskom údolí. Na úvod čaká bežcov stúpanie údolím Windachtal k chate Windachalm, následne dlhý výstup k chate Hildesheimer Hütte a cez ľadovec k horskej reštaurácii Jochdohle v nadmorskej výške 3105 metrov.

Tu sa nachádza najvyššie položený bod pretekov TAR. Miesto však určite poznajú aj účastníci Stubai Ultratrail, pre ktorých je to vyslobodenie z úmorného stúpania pred cieľom. Bežci následne zostúpia snehovými poliami ľadovca Schaufelferner k druhej občerstvovačke pri vrcholovej stanici lanovky Eisgrat. Cez Gamsgarten, kam vedie širšia cesta, a sériou technických trailov k chate Dresdner Hütte vedie záver trasy, ktorá sa potom končí dole v Stubaiskom údolí.

Predposledná etapa má dĺžku takmer 40 km, no s 2524 metrami stúpania patrí k tým najvyššie položeným. Mierny zbeh zavedie bežcov k začiatku údolia Langental, kde začína dlhé stúpanie. Po dosiahnutí prvej občerstvovačky na chate Nürnberger Hütte nasleduje terén v štýle hore-dole po trase Stubai High Trail až na hrebeň Simmingjöchl (2754 m n.m.) a k druhej občerstvovačke na chate Bremer Hütte. Stále nad hranicou lesa sa trasa dostane na hrebeň Pflerschscharte a tým aj na hranicu s Talianskom. Nasleduje občerstvovačka na chate Tribulaunhütte a potom strmý zostup lúkami a ihličnatým lesom do údolia Pflerschtal. Ešte jedna občerstvovačka (St. Anton), a už chýbajú iba záverečné kilometre do cieľa v horskom mestečku Gossensaß.

Posledná - ôsma - etapa - nie je o veľa ľahšia, do cieľa TAR ostáva ešte 33 km so stúpaním 2634 metrov. Cez les s názvom Daxlwald sa bežci dostanú na prvú občerstvovačku na chate Zirogalm a ešte ďalej na hrebeň Schlüsseljoch. Zbeh s peknými výhľadmi na údolie Pfitschertal vedie až do doliny. Žiaden čas na oddych, trasa vedie opäť hore k druhej občerstvovačke na Fußendrass. Údolím Großbergtal a strmou pasážou sa bežci dostanú na hrebeň Sandjoch (2642 m n.m.) - najvyššie položenému bodu poslednej etapy. Po perfektných singletrailoch a alpských lúkach vedie trasa k tretej občerstvovačke na chate Brixener Hütte. Posledné kilometre TAR vedú už smerom dole, okolo chaty fane Alm do Vals / Gitschberg Jochtal.

Krátky popis však určite nedokáže vystihnúť, čo všetko v sebe trasa skrýva. Treba ju zažiť. Dlhé, náročné a krásne s množstvom zážitkov a emócii. Také boli predošlé ročníky TAR a tento rok to určite nebude žiadna výnimka. Slovami 15-násobného účastníka TAR, Holgera Schulze... "každý jeden pretek bol jedinečný čo sa týka parťáka v tíme, účastníkov, trás, miest, cez ktoré viedli, počasia, ubytovaní, neočakávaných problémov či umiestnenia vo výsledkoch. Ale všetky ročníky TAR mali niečo spoločné: po veľmi intenzívnom týždni plnom výborných momentov aj ťažkých chvíľ, všetkých 15 ročníkov sa končilo veľmi emocionálnym záverom a neopísateľným pocitom šťastia. Niekedy si to musíte skrátka prežiť ako bežec. TAR vás urobí šťastnými, hrdými a mentálne tak silnými, že výzvy doma či v práci po dokončení TAR nevyzerajú už také neprekonateľné."

RUN2

Preteky RUN2 (skrátene RUN2) budú v programe TAR už po tretí raz. Počas dvoch dní zažijú bežci z 200 tímov atmosféru pretekov na prvých dvoch etapách trasy TAR (Garmish-Partenkirchen - Nassereith a Nassereith - Imst). 70 kilometrov s takmer 3650 metrami stúpania a s cieľom v Imste je ochutnávkou toho, čo sa dá zažiť na hlavnej trase TAR. Tak isto ako pri hlavných pretekoch TAR sa môžu bežci zúčastniť vrámci dvojčlenných tímov v kategóriách muži, ženy a mixy.

Web: www.transalpine-run.com

Facebook: https://www.facebook.com/transalpinerun/

Viac fotiek nájdete v galériách na: https://transalpine-run.com/en/impressionen/

V minulom roku sa hlavných pretekov TAR úspešne zúčastnila dvojica Vanda Jenejová - Majo Koniar, ktorí tu reprezentovali SLOVAK ULTRA TRAIL TEAM. V mixoch skončila Vanda s Majom na výbornom 6. mieste, z troch stoviek štartujúcich tímov (všetky kategórie) sa umiestnili na 61. priečke. Reportáž od Vandy popisujúca ich zážitok z behu Alpami si môžete prečítať tu. Na záver len niekoľko slov od Vandy:

"Bolo to nenormálne. Úžasné. Od organizácie preteku cez ubytovania, jedlo, ľudí až po tie krásne výhľady a zážitky."

CHCETE TO ZAŽIŤ?

Veríme, že aj v roku 2020 sa nájde dvojica bežcov zo Slovenska, ktorá sa pustí do tejto výzvy. Pomôcť k tomu môže možnosť voľnej (gratis) registrácie pre jeden slovenský tím na hlavné preteky TAR. Ak by ste mali so svojím parťákom či parťáčkou záujem, napíšte nám prostredníctvom tohoto formulára. Z obdržaných odpovedí 31. januára o 20.00 hod. vzíde jeden tím, ktorý sa v tomto roku bude mať možnosť zúčastniť Transalpine Run. Ponúkame samotné štartovné v hodnote 1800 EUR pre jeden tím (t.j. všetky ostatné náklady, ktoré nie sú uvedené v balíčku na webstránke https://transalpine-run.com/en/registration/, ako napr. cestu a ubytovanie, si účastníci hradia sami).

Bolo to nenormálne. Úžasné. Od organizácie preteku cez ubytovania, jedlo, ľudí až po tie krásne výhľady a zážitky.

Viac tu: https://www.slovakultratrail.sk/news/transalpine-run2/
Bolo to nenormálne. Úžasné. Od organizácie preteku cez ubytovania, jedlo, ľudí až po tie krásne výhľady a zážitky.

Viac tu: https://www.slovakultratrail.sk/news/transalpine-run2/

Foto: TRANSALPINE RUN, harald Wisthaler, Andi Frank

Naši mediálni partneri: