Transalpine Run 2021

Osem dní, tri krajiny, dvaja bežci a jeden sen! Predstavujeme vám etapové trailrunningové preteky TRANSALPINE RUN, ktorých trasa prepája Rakúsko, Švajčiarsko a Taliansko. V tomto roku na začiatku septembra konajú už po šestnásty raz.

Už od svojej premiéry v roku 2005 je TRANSALPINE RUN (TAR) každoročne magnetom pre trailových bežcov. Je považovaný za jedny z najťažších a zároveň najprestížnejších a najveľkolepejších trailových bežeckých pretekov na svete. Zážitok z behu cez Alpy je ešte umocnený skutočnosťou, že preteky sa bežia v dvojčlenných tímoch.

Preteky od roku 2005 vyrástli na jeden z najvýznamnejších etapových behov s každoročnou účasťou bežcov z viac ako 40 krajín a silným obsadením štartovnej listiny, ako aj s výraznou mediálnou odozvou. Za pretekmi stojí spoločnosť PLAN B, z ktorej dielne vychádzajú aj ďalšie známe podujatia, ako sú napríklad Zugspitz Ultratrail či Stubai Ultratrail.

V tomto roku to bude 4. september, kedy štartovný výstrel v obci Hirschegg vyšle bežcov na trasu cez Alpy - s atraktívnymi horskými chodníkmi, fantastickými výhľadmi a náročným behom cez vysoko položené horské sedlá. Ich bežecké dobrodružstvo o osem dní neskôr a po prebehnutí trasy v ďalších dvoch krajinách - Rakúsku a Taliansku - skončí na cieľovej čiare v Prad am Stilfserjoch v severnom Taliansku. Približne 300 tímov si vyskúša trasu dlhú 263 km s celkovým stúpaním 15320 m!

Popri hlavnom osemdňovom evente si svoje miesto v TAR našiel aj dvojdňový etapový beh RUN2, v rámci ktorého ďalších 150 tímov má možnosť na prvých dvoch etapách TAR zažiť jeho atmosféru a priblížiť sa možno aj takto k svojmu snu prebehnutia cez Alpy.

TRANSALPINE RUN

TAR začína svoju úvodnú etapu v rakúskej obci Hirschegg a končí tú záverečnú v talianskom Prad am Stilfserjoch. Medzi týmito dvomi miestami leží trasa vedúca územím troch krajín, na ktorej bežci zdolajú spolu 263 km s celkovým stúpaním 15320 m. Celý popis trasy v angličtine nájdete na webstránke pretekov. Počet štartujúcich tímov na TAR je limitovaný na 300.

V prvej etape na bežcov čaká 31 km so stúpaním 1900 metrov. Oproti minulému ročníku je to teda o dosť kratší a menej vertikálny úvod. Zahrievacia etapa vedie údolím Gemsteltal do sedla Gemstelpass (1971 m) a k chate Widdersteinhütte. Nasleduje krátky strmý zosup (sedlo Hochtannbergpass), ďalej trasa vedie krásnymi trailmi k jazeru Körbersee a pokračuje dole údolím. Nasleduje druhé stúpanie okolo Butzensee do sedla Mohnenfluhscharte (2313 m), najvyššie položenému bodu tejto etapy. Strmý zostup do Oberlech a obce Lech am Arlberg (1431) končí prvý deň TAR.

V druhej etape bežci absolvujú niečo cez 28 kilometrov, avšak s takmer 1640 metrami stúpania. Na začiatku sa bežci zahreje výstup z Lechu na Rüfikopf (2335 m). Okolo jazera Monazabon See sa zbehne do Zürs (1718 m), o kus ďalej je občerstvpvačka v sedle Flexenpass. Trasa pkračuje cez Hölltobel, Flexenmulde a Alpe Rauz. Ďalej nasleduje dlhý výstup na chatu Ulmer Hütte (2253 m). Záver etapy tvorí zbeh údolím Steißbachtal do obce St. Anton (1299 m).

Tretí deň s 34 kilometrami a 2450 metrami stúpania sa začína v St. Anton am Arlberg Cez údolie Moostal bežci vystúpajú na chatu Darmstädter Hütte (2386 m). Nasleduje vyššie položená pasáž cez Kuchenhöchli (2730 m) a Schafbichlhöchli (2637 m) na chatu Friedrichhafener Hütte (2131 m), odkiaľ už vuidieť dedinu Galtür, cieľ tejto etapy.

Štvrtý deň je v znamení horského maratónu - 42 km s o stúpaním 2030 metrov. Z obce Galtür po najprv pohodlnými chodníkmi Silvretta Hochalpenstraßeje vystúpa na Bieler Höhe (2030 m) a ďalej už podstatne náročnejšie na križovatku chodníkov Hochmadererjoch (2505 m). Vysoko položeným trailom sa bežci dostanú na chatu Tübinger Hütte a po občerstvení zahája ďalšie stúpanie - na Carnäirajoch (2489 m). Tu hore prekročia hranicu s Švajčiarskom. Nasleduje zostup do údolia Schlappintal. Záverečný výstup vedie k najvyššie položenému bodu tejto etapy - Älpeltijoch (2539 m), odkiaľ je vidieť cieľ etapy - Klosters. Len k nemu dobehnúť cez veľmi náročný technický zostup (cca 400 m) a potom malebné alpské lúky.

Piata etapa sa nazýva Klosters Mountain Uphill. Ide o špeciálnu etapu s dĺžkou 8,5 km a 810 metrami hore. Po zahievacej prvej polovici nasleduje nekompromisný stupák. Cieľom je Madrisa (1894 m).

Šiesty deň čaká bežcov ultra - 46 km so stúpaním 2300 metrov. Ide o najdlhšiu etapu v rámci TAR 2021. Začína sa v Klosters. Popri rieke Landquart a potoku Vereinabach sa bežci vydajú hore k chate Berghaus Vereina. Pomedzi trojtisícové štíy chodník pokračuje údolím Vernela Tal až k najvyššie ploženému bodu etapy - Fuorcla Zadrell (2759 m). Nasleduje kamenistý zbeh na Chamanna Marangun (2021 m) a pokračovanie opusteným údolím Val Lavinuoz a panoramatickými trailmi na úpätí Piz Buin. Po doplnení energie v Bos-Cha (1662 m) sa beží krásnymi alpskými lúkami a cez dedinky s výhľadmi na trojtisícovky. Dlhá etapa sa končí v Scuol.

Predposledná etapa má dĺžku 44 km s 2290 metrami stúpania. Začína sa zostra - stúpaním zo Scuol (1208 m) na chatu Lischan Hütte (2500 m). Stúpanie a však nekončí, pokračuje až do najvyššie položeného bodu celého TAR 2021 - Fuorcla da Rims (2975 m). Vysoko položeným alpským terénom sa začína lesať smerom k hranici s Talianskom. Ešte niekoľko kilometrov, a bežci sa dostanú na druhé stanovište dňa na Sesvenna Hütte (2258 m). Nasleduje zbeh cez Schlinig a údolie Schliniger Tal do Latsch v menej ako 1000-metreovej nadmorskej výške. Poslednú časť etapy tvoria fantastické single-traily, ktoré bežcov dovedú do Prad am Stilfserjoch.

Posledná - ôsma - etapa - je už o niečo ľahšia, do cieľa TAR ostáva ešte 28 km so stúpaním 1900 metrov. Má podobu okruhu so začiatkom a koncom v Prade. Po výstupe na Bergeralm (2045), kde bežcov čaká občerstvenie, ešte posledný raz potiahnu hore - na Piz Cavalatsch (2736 m). Odtiaľ už to s výnimkou krátkeho stúpania ide iba dole - do cieľa Transalpine Run v Prade.

Krátky popis však určite nedokáže vystihnúť, čo všetko v sebe trasa skrýva. Treba ju zažiť. Dlhé, náročné a krásne s množstvom zážitkov a emócii. Také boli predošlé ročníky TAR a tento rok to určite nebude žiadna výnimka. Slovami 15-násobného účastníka TAR, Holgera Schulze... "každý jeden pretek bol jedinečný čo sa týka parťáka v tíme, účastníkov, trás, miest, cez ktoré viedli, počasia, ubytovaní, neočakávaných problémov či umiestnenia vo výsledkoch. Ale všetky ročníky TAR mali niečo spoločné: po veľmi intenzívnom týždni plnom výborných momentov aj ťažkých chvíľ, všetkých 15 ročníkov sa končilo veľmi emocionálnym záverom a neopísateľným pocitom šťastia. Niekedy si to musíte skrátka prežiť ako bežec. TAR vás urobí šťastnými, hrdými a mentálne tak silnými, že výzvy doma či v práci po dokončení TAR nevyzerajú už také neprekonateľné."

Držíme palce trom česko-slovenským tímom, ktoré TAR tento rok pobežia (Lucie Rúžičková a Michal Špak, Radek Civiš a Linda Beniačová, Tomáš Horochovský a Martina Mikulcová)!

RUN2

Preteky RUN2 (skrátene RUN2) budú v programe TAR už po tretí raz. Počas dvoch dní zažijú bežci zo 150 tímov atmosféru pretekov na prvých dvoch etapách trasy TAR (Hirschegg - Lech am Arlberg, Lech am Arlberg - St. Anton am Arlberg). Takmer 60 km behu je ochutnávkou toho, čo sa dá zažiť na hlavnej trase TAR. Tak isto ako pri hlavných pretekoch TAR sa môžu bežci zúčastniť vrámci dvojčlenných tímov v kategóriách muži, ženy a mixy.

Web: www.transalpine-run.com

Viac fotiek nájdete v galériách na: https://transalpine-run.com/en/impressionen/

V roku 2019 sa hlavných pretekov TAR úspešne zúčastnila dvojica Vanda Jenejová - Majo Koniar, ktorí tu reprezentovali SLOVAK ULTRA TRAIL TEAM. V mixoch skončila Vanda s Majom na výbornom 6. mieste, z troch stoviek štartujúcich tímov (všetky kategórie) sa umiestnili na 61. priečke. Reportáž od Vandy popisujúca ich zážitok z behu Alpami si môžete prečítať tu. Na záver len niekoľko slov od Vandy:

"Bolo to nenormálne. Úžasné. Od organizácie preteku cez ubytovania, jedlo, ľudí až po tie krásne výhľady a zážitky."

Bolo to nenormálne. Úžasné. Od organizácie preteku cez ubytovania, jedlo, ľudí až po tie krásne výhľady a zážitky.

Viac tu: https://www.slovakultratrail.sk/news/transalpine-run2/
Bolo to nenormálne. Úžasné. Od organizácie preteku cez ubytovania, jedlo, ľudí až po tie krásne výhľady a zážitky.

Viac tu: https://www.slovakultratrail.sk/news/transalpine-run2/

Foto: TRANSALPINE RUN, harald Wisthaler, Andi Frank

Naši mediálni partneri: