TRANSYLVANIA 100 2020

The Transylvania One Hundred (Transylvania 100) sľubuje skutočne nevšedné preteky v Rumunsku a nezabudnuteľný zážitok z behu scenériami podobnými tým alpským, avšak vo vidieckej Transylvánii. Náročné trasy Vás dovedú na miesta, o ktorých by ste si nikdy nemysleli, že sa tam môžete pri ultrabehu dostať. Prinášame vám informácie o tomto podujatí, na ktorom sa už počas jeho minulých ročníkov predstavil slušný počet slovenských bežcov.

7. ročník Transylvania 100 sa bude konať 16. mája 2020, registrácia pre všetky ponúkané trasy je už samozrejme v otvorená. Čo Vás v rumunských horách očakáva? Štart pod hradom Bran (150 km severozápadne od Bukurešti), ktorý je rumunskou národnou pamiatkou, kľukatiace sa úzke chodníky a prastaré lesné cestičky, horská planina a vetrom ošľahané hrebene sa spoja do jedného veľkého prechodu pohorím Bucegi s mnoho tisíc metrami stúpaní a klesaní.

Transylvania 100 zahŕňa päť rôznych pretekov, medzi ktorými sú ultra trasy 100 km s celkovým stúpaním +6444 m v kráľovskom preteku, 80 km (+4910 m) a 50 km (+3320 m), ako aj náročný skyrace na 30 km (+2365 m) a polmaratón so stúpaním 1230 metrov. Horské ultratraily križujú jeden z najkrajších a najtajomnejších regiónov východnej Európy a stúpajú až do nadmorskej výšky 2500 metrov. Všetky trasy majú podobu okruhu so štartom a cieľom pod hradom Bran. Ak máte radi hory a chcete dôkladne otestovať svoje schopnosti, potom je Transylvania 100 to pravé podujatie pre Vás. Transylvania 100 sľubuje prekrásne scenérie, náročné podmienky a trasu nedotknutou prírodou.

TRANSYLVANIA 100K

Kulisou pre tento náročný ultrabeh je horské pásmo Bucegi a údolie Bran. Štart pretekov je 16. mája o 05:00 hod. ráno spod hradu Bran. Na trase s časovým limitom 31 hodín je umiestnených 11 kontrolných stanovíšť, najvyššie položené je Omu v 2505 metroch. Na ôsmich miestach na trase stovky bude možnosť doplniť energiu na občerstvovačkách.

TRANSYLVANIA 80K

Osemdesiat kilometrov, ale takmer päťtisíc metrov stúpania a veľmi náročný profil a k tomu 24-hodinový časový limit. To je druhá najdlhšia vzdialenosť podujatia, na ktorú bežci vyrazia rovnako ako na stovku 16. mája o 05:00 hod. ráno spod hradu Bran. Na trase bude 9 kontrolných stanovíšť, sedem z nich bude zároveň občerstvovačkami. Trasa má rovnako ako stovka podobu okruhu s cieľom tam, odkiaľ sa vybieha.

TRANSYLVANIA 50K

Treťou ultra trasou je päťdesiatka - náročný okruh s celkovým stúpaním 3320 metrov. Štart je 16. mája o siedmej hodine ráno spod hradu Bran, na zdolanie trasy je určený limit 15 hodín. Na trase bude 5 kontrolných stanovíšť, z nich tri budú ponúkať jedlo a nápoje.

Súčasťou podujatia Transylvania 100 sú aj dve kratšie trasy - 30 km a 20 km.

Registrácia na Transylvania 100 je otvorená, registrovať sa môžete iba ako jednotlivci, čo platí pre všetky preteky v rámci podujatia. K dispozícii je po 300 miest pre 100 km trasu, 200 miest pre 80 km trasu, 400 miest pre 50 km trasu (ďalšie miesta ponúkajú dve kratšie trasy). Preteky v rámci Transylvania 100 sú kvalifikačnými pretekmi pre UTMB, kde môžete získať v závislosti od absolvovanej trasy 1, 2, 3, 4 alebo 5 ITRA bodov.

Netreba zabudnúť na povinnú výbavu, ktorá okrem ďalších položiek obsahuje buzolu a GPS, mobilný telefón, izotermickú fóliu a základné potreby pre poskytnutie prvej pomoci pre prípad núdze v podmienkach rumunských hôr, ktoré neradno podceniť. Drsné počasie vysokých hôr a povrch trate, kde sneh nie je žiadnou zvláštnosťou, sú faktormi, na ktoré pri zvažovaní účasti na týchto pretekoch treba určite netreba zabúdať. Viac informácii o pretekoch Transylvania 100 a oich pravidlách nájdete na oficiálnej stránke https://www.transylvania100k.com.

V tomto roku nás potešili úspechy slovenských bežcov, ktoré dosiahli na tratiach Transylvania 100. Majo Priadka tvíťazil na najdlhšej trati s časom 09:26:59 (stovka bola v tomto roku skrátená kvôli podmienkam). Dalibor Dvorštiak na rovnkej trati dobehol do cieľa na 12. priečke a Lucia Dobrucká bola šiestou ženou v cieli. Denisa Kušnierová bola treťou najrýchlejšou ženou na 50 km trase, pričom vo vekovej kategórii jej patrilo s časom 07:48:07 prvé miesto (celkovo 13. v cieli).

Facebook fanpage: https://www.facebook.com/transylvania100k

 

Naši mediálni partneri: