TRANSYLVANIA 100

The Transylvania One Hundred (Transylvania 100) sľubuje zaujímavé preteky v Rumunsku a nezabudnuteľný zážitok z behu scenériami podobnými tým alpským, avšak vo vidieckej Transylvánii. Náročné trasy Vás dovedú na miesta, o ktorých by ste si nikdy nemysleli, že sa tam môžete pri ultrabehu dostať. V spolupráci s organizátormi podujatia Transylvania 100 vám prinášame informácie o tomto podujatí.

6. ročník Transylvania 100 sa bude konať 18. mája 2019, registrácia naň prebieha už od polovice júna tohto roku. Čo Vás v rumunských horách očakáva? Štart pod hradom Bran, ktorý je rumunskou národnou pamiatkou, kľukatiace sa úzke chodníky a prastaré lesné cestičky, horská planina a vetrom ošľahané hrebene sa spoja do jedného veľkého prechodu pohorím Bucegi s mnoho tisíc metrami stúpaní a klesaní.

Transylvania 100 zahŕňa päť rôznych pretekov, medzi ktorými sú ultra trasy 102 km s celkovým stúpaním +6486 m v kráľovskom preteku, 82 km (+4979 m) a 50 km (+3328 m), ako aj náročný skyrace na 30 km (+2542 m) a polmaratón so stúpaním 1241 metrov. Horské ultratraily križujú jeden z najkrajších a najtajomnejších regiónov východnej Európy a stúpajú až do nadmorskej výšky 2500 metrov. Všetky trasy majú podobu okruhu so štartom a cieľom pod hradom Bran.

Ak máte radi hory a chcete dôkladne otestovať svoje schopnosti, potom je Transylvania 100 to pravé podujatie pre Vás. Transylvania 100 sľubuje prekrásne scenérie, náročné podmienky a trasu nedotknutou prírodou, kde nebudete rušení výdobytkami modernej civilizácie v podobe lanoviek, či množstvom turistov.

Je dôležité, aby ste si na štart pretekov 18. mája v dedine Bran (150 km severozápadne od Bukurešti) nezabudli priniesť povinnú výbavu, ktorá okrem ďalších položiek obsahuje buzolu a GPS, mobilný telefón, izotermickú fóliu a základné potreby pre poskytnutie prvej pomoci pre prípad núdze v podmienkach rumunských hôr, ktoré neradno podceniť. Drsné počasie vysokých hôr a povrch trate, kde sneh nie je žiadnou zvláštnosťou, sú faktormi, na ktoré pri zvažovaní účasti na týchto pretekoch treba určite netreba zabúdať.

Registrácia na Transylvania 100 je otvorená do 16. júna, registrovať sa môžete iba ako jednotlivci, čo platí pre všetky preteky v rámci podujatia. K dispozícii je po 250 miest pre 102 km a 82 km dlhé trasy a 400 miest pre 50 km trasu (ďalšie miesta ponúkajú dve kratšie trasy). Preteky v rámci Transylvania 100 sú kvalifikačnými pretekmi pre UTMB, kde môžete získať v závislosti od absolvovanej trasy 1, 2, 3, 4 alebo 5 ITRA bodov.

Viac informácii o pretekoch Transylvania 100 nájdete na oficiálnej stránke https://www.transylvania100k.com.

Facebook fanpage: https://www.facebook.com/transylvania100k

Prinášame vám rozhovor s Ľubošom Gelčinským, ktorý úspešne absolvoval preteky Transylvania 100 v roku 2018. S časom 22:07:07 sa Ľuboš umiestnil celkovo 22., pričom vo svojej kategórii bol trinásty. Ľuboš počas týchto pretekov natočil video, ktoré si môžete pozrieť na úvod rozhovoru:

Ľuboš, ako si sa k pretekom Transylvania 100 dostal?

Prvý krát som sa o týchto pretekoch dopočul cez SLOVAK ULTRA TRAIL, keď vyhlásili súťaž o voľnú registráciu.

Čím Ťa tieto preteky upútali?

Ešte nikdy som nebol v Rumunsku a Transylvánia ma vždy lákala, tak som si povedal, že by to mohla byť výborná príležitosť, ako vidieť kus tejto krajiny. Takisto to bola pre mňa aj výzva vyskúšať si preteky s takým veľkým prevýšením (+6700 m).

Rumunsko je destináciou, ktorú ultra komunita začala spoznávať až nedávno. Aké si mal očakávania?

Očakával som, že si prejdem veľkú časť turisticky nedotknutých miest Transylvánie. Športové očakávania som nemal, chcel som si trasu najmä prejsť celú. Už z predchádzajúcich ročníkov som videl, že počasie tu dokáže byť naozaj nevyspytateľné, čo aj skutočne bolo. Zažili sme všetky druhy počasia - od búrky cez krúpy, sneženie, dážď aj slnko.

Štartovalo sa spod hradu Bran v skorých ranných hodinách. Aká tam bola atmosféra?

Okrem stovkárov štartovali zároveň aj pretekári na 80-kilometrovej trati. Na štarte bolo približne 400 ľudí. Okrem domácich pretekárov bolo počuť aj veľa pretekárov z iných krajín - aj zo Slovenska a Čiech. Preteky boli viac medzinárodné, ako bývajú tie na Slovensku. Nálada bola veľmi pozitívna, ľudia sa naozaj tešili na to, čo v ten deň a mnohí aj v ten ďalší zažijú. Už na štarte však organizátori avizovali, že možno trasu skrátia na 80 km kvôli hrozbe búrok a bleskov na hrebeni. Možno to mohlo byť pre niektorých trochu sklamanie.

Po štarte nasledoval hneď poriadny výšľap. Ako prebiehal úvod pretekov pre Teba?

Prvé tri kilometre viedli cez dedinu s miernym stúpaním, za ktorým nasledovalo stúpanie zo 700 do 2200 m n.m. na zhruba piatich kilometroch. Počas stúpania som niekoľkokrát zastavoval a v duchu som si hovoril, že čo tu vlastne robím. Spomínal som na Slavovu Lazovku :-) Po tom výšľape sa začali objavovať nádherné výhľady na krajinu, trasa potom hneď klesala ku prvej kontrole v nadmorskej výške 1600 metrov.

Ako mali rumunskí organizátori riešené kontroly a aké boli občerstvovačky?

Kontroly boli s elektronickou časomierou.

A občerstvovačky?

Ja som dosť rozmaznaný z občerstvovačiek na Slovensku. Keďže je štartovné asi tak dvojnásobne vyššie, ako na väčšine slovenských akcii, tak som očakával minimálne rovnakú úroveň občerstvenia. V Rumunsku okrem štandardného občerstvebia typu voda, ionťáky, slaných a sladkých pochutín na každej občerstvovačke boli tradičné miestne slané syry. V čase, keď som ja prechádzal občerstvovačkami, jedla bol dostatok. Jeden z pretekárov sa však sťažoval, že na občerstvovačkách nie sú ohrievače, pri ktorých by sa mohol zohriať :D

Inak - iba na okraj čo som sa dopočul - preteky Transylvania 100 organizuje Brit žijúci v Rumunsku, takže na občerstvovačkách nebol problém sa dohodnúť aj v tomto jazyku.

Najvyššie partie trasy prechádzajú nadmorskou výškou až 2500 metrov. Aké tam boli podmienky?

Oproti minulým dvom rokom si myslím, že podmienky boli tento rok asi najlepšie. Nebolo toľko snehu a tak veľká zima. Bola však hustá hmla. Po dosiahnutí najvyššiehu vrcholu Omu nasleduje dlhší behateľný úsek, kde som si musel dávať pozor, aby som nezablúdil. Aby nám to nebolo ľúto, na tento vrchol sa ide hneď dvakrát - raz na úplnom začiatku trasy a potom približne v jej tretine. Výhodou dlhších trás na tomto podujatí je to, že počas pretekov je možné prejsť aj na kratšiu trasu, ak sa na dlhšiu necítiš.

Ty si mal za sebou úvodné náročné stúpanie. Ako prebiehal Tvoj beh ďalej?

Neviem, či sa to dá nazvať behom, pretože na úsekoch, kde som očakával, že sa to zrýchli a budem môcť už behať, boli veľmi strmé klesania so suťovitým povrchom, pri ktorom som najmä dával pozor, aby som sa nezranil. Neskôr som už bežal s jednou sestričkou zo Švédska, ktorá už bežala aj Spartathlon. Nechcela ísť nocou sama. V Rumunsku je dosť veľa medveďov a organizátori odporúčali, aby sme počas nočných úsekov išli v skupinkách alebo minimálne v dvojiciach.

Medvede sa na vaše tempo nechytali. Dobehli ste do cieľa spolu?

Áno, dobehli sme spolu. Tesne pred cieľom nás stihol predbehnúť ešte jeden Slovák - Fero Kaňa :-)

Aké boli pocity v cieli Transylvania 100?

Najmä radosť, že už je koniec. Posledných 20 kilometrov som sa tešil, ako si dám v cieli pivo, ale bola mi taká zima, že som si odpil asi tri hlty a išiel som do postele. Po sprche tesne pred spaním som začali začal spomínať na krásne zážitky, ktoré som prežil na trase. Ráno o deviatej bolo oficiálne vyhlásenie výsledkov, počas ktorého ešte dobiehali bežci. A tí zožali asi najväčší aplauz z nás všetkých :-)

Aké by boli Tvoje odporúčania pre bežcov, ktorí by sa chceli na tieto preteky vybrať?

Mne veľmi pomohlo, že som si so sebou zobral palice, najmä kvôli bezpečnosti, pretože veľa stúpaní sa išlo v snehu po vyšľapaných stopách. Pri pošmyknutí by hrozil aj niekoľko stometrový pád. Treba sa pripraviť na to, že povinná výbava je oveľa rozsiahlejšie, ako býva u nás. Vyžaduje sa kompas, nepremokavá bunda s podlepenými švami, nepremokavé nohavice a náhradné batérie do čelovky a iné veci.

Transylvaniu 100 máš úspešne za sebou. Aké ďalšie preteky máš vyhliadnuté?

Okrem tradičných slovenských akcii, ako je Maratón Pohronským Inovcom, na ktorý som sa pred hodinou zaregistroval, je to Ponitrianska stovka organizovaná SLOVAK ULTRA TRAIL, ktorá bola mojou prvou stovkou okrem tej Trnavskej. Prevčerom som mal slabú chvíľku, počas ktorej som sa zaregistroval na 100 Miles of Istria a na ultra štafetu na STEFANIK TRAIL 140. Tak isto idem aj na Lavaredo Ultra Trail v Taliansku.

To sú parádne plány pre ďalší rok. Držím palce, aby sa TI darilo k Tvojej spokojnosti :-)

Naši mediálni partneri: