TRAUNSEE BERGMARATHON

Ak hľadáte horský beh, ktorý v sebe spája náročnú, nie extrémne dlhú, no čiastočne exponovanú trasu a technický terén, krásnu prírodu, famózne výhľady a tri desaťročia tradície, potom jedným z miest, kde určite uspejete, je okolie jazera Traunsee v Rakúsku. 6. júla 2019 sa tu bude konať už 31. ročník podujatia Traunsee Bergmarathon.

Na počiatku bola idea výstupu na všetky vrcholy obkolesujúce jazero Traunsee počas 24 hodín, s ktoru prišiel už zosnulý vytrvalostný športovec a extrémny horolezec J. Willi Buchinger. V roku 1989 s podporou rodiny a priateľov po mnohých prípravách, meraniach vzdialeností či času na trase ohlásil oficiálny začiatok tohto horského dobrodružstva. Po týždennom odklade kvôli počasiu mal maratón premiéru 10. júna. Na trase, ktorej dominoval výstup na Traunstein, zo 42 účastníkov vyše polovica vzdala. Do cieľa sa ako prví dostali Wolfgang Kölblinger a Alois Leitner za 8 hodín a 55 minút, čím poriadne prekvapili organizátorov, ktorí prvých vytrvalcov čakali v cieli až po 16 hodinách. V ďalšom roku bol potom doplnený vrchol Feuerkogel, pričom trasa bola dokonca označená jedným z účastníkov za bezkonkurenčne najťažší horský beh v Nemecku a Rakúsku. V roku 1993 počet účastníkov po prvý raz prekročil stovku. V roku 2004 sa štart a cieľ behu presunul do centra mestečka Gmunden. Pri 20. výročí už na štarte stálo 364 bežcov a po prvý raz bol do programu zaradený aj detský maratón. Rekord už v tej dobe bol hlboko pod hranicou 8 hodín. V roku 2013 sa hlavným organizátorom akcie stal Harald Buchinger, ktorý na čele podujatia stojí aj v súčasnosti, kedy na štartovných čiarach troch trás počas akcie stálo až 851 bežcov!

Traunsee Bergmarathon je v regióne Salzkammergut veľkou športovou udalosťou leta, o čom svedčí aj štartovná listina na rok 2019. V jeho programe sú okrem troch trás aj detský beh a benefičný výlet. Poďme sa pozrieť na najdlhšiu z trás, horský maratón, na ktorom dostanú zabrať nielen nohy.

Bergmarathon Gmunden - Gmunden štartuje 6. júla 2019 na radničnom námestí na brehu jazera Traunsee (03:00 hod.). Trasa je dlhá 70 km a celkové stúpanie dosahuje 4500 metrov. Na jej zdolanie je vymedzený čas do 21:00 hod., pričom okrem občerstvovačiek je na trase niekoľko časových brán s limitmi. Značená trasa bežcov cez most Traunbrücke a Ortnersteig na Grünberg. Ďalej pokračuje lesným náučným chodníkom a lesnými cestami k nástupu do Naturfreundesteig, čo je ľahká ferrata s úsekmi obtiažnosti A/B, ktorá končí pri chate Traunsteinhaus v nadmorskej výške 1580 metrov. Cez Mair-Alm-Steig trasa klesá k miestu s názvukm Kaisertisch, ďalej pokračuje lesnými cestami po východnom brehu jazera k ďalšej technickej pasáži - Daxnersteig. Tá vás vyvedie hore na Spitzelsteinalm, odkiaľ po turistických chodníkoch zostúpite do obce Rindbach. Cez radničné námestie v Ebensee a kalváriu sa dostanete hore k chate Kranabethhütte na Feuerkogel vo výške 1530 metrov. Z náhornej plošiny tejto hory sa zostupuje smerom na sever do údolia Langbathtal a pokračuje sa v smere Hochsteinalm a Mühlbach. Cez Grasberg a Gmundnerberg po turistických chodníkoch nakoniec trasa dovedie bežcov späť do Gmundenu, kde sa nachádza jej cieľ.

Halb-Bergmarathon Gmunden - Ebensee predstavuje polovičnú trasu s parametrami 34 km / +2500 metrov. Štartuje sa 6. júla 2019 o piatej hodine z Gmundenu a cieľ v Ebensee privíta bežcov do 15:00 hod. Druhou polovicou okruhu okolo jazera prevedie bežcov Halb-Bergmarathon Ebensee - Gmunden s trasou 34 km / +2000 metrov, ktorý štartuje o 08:30 z mestečka Ebensee.

Okrem občerstvovačiek a cieľového občerstvenia sú súčasťou služieb aj raňajky pre bežcov v Gmundene, gratis odvoz (shuttle) Gmunden - Ebensee a Ebensee - Gmunden. Do Ebensee je môžné si nechať previezť aj dropbag. Svoju výbavu môžete dokonca odľahčiť aj o čelovku, ktorú je možné odovzdať pri pamätníku na hore Traunstein. Na občerstvovačke v Ebensee a v cieli bude možné využiť služby športových masérov. Samozrejmosťou v cieli sú sprchy.

Webstránka: www.bergmarathon.at

Facebook: https://www.facebook.com/bergmarathon

SÚŤAŽ S TRAUNSEE BERGMARATHON

V spolupráci s organizátormi Traunsee Bergmarathon Vám prinášame súťaž o dve voľné registrácie na 70 km dlhú trasu. Odpovedzte správne na otázky, ktorú nájdete vo formulári, a budete zaradení do žrebovania o možnosť štartovať zadarmo na Traunsee Bergmarathon 2019.

::: SÚŤAŽNÝ FORMULÁR :::

Súťaž bude prebiehať do piatku 14. decembra 2018 do 22:00 hod., následne vyhodnotíme jej výsledky (štartovné je neprenosné, v prípade, že výherca ohlási, že o štartovné nemá záujem, nasleduje žrebovanie ďalšieho čísla).

Foto: Sportograf.com / Traunsee Bergmarathon

Naši mediálni partneri: