TUSCANY CROSSING 2024

Bežať ultramaratón vo vlniacich sa kopcoch Toskánska...sen! A aké lepšie miesto by na to mohlo byť ako Val d'Orcia - stále sa meniace scenérie, na prvý pohľad nenáročné terény, čo však môže byť pre vaše nohy klamlivé. Cesty, ktoré túto oblasť križujú, majú svoj pôvod v rímskych časoch - spájali Rím s druhou stranou Álp. Lemujú ich svedkovia dávnych časov - opevnenia, hrady a stredoveké kostoly. Vitajte v Taliansku a v kraji, ktorým vedú preteky Tuscany Crossing.

Na úpätí vrcholu Amiata, najvyššej vyhasnutej sopky Talianska, tečie rieka Orcia a krajina pri nej je tvorená miernymi kopcami s farbami meniacimi sa podľa ročného obdobia. Krajina vetra, ktorej opustenosť môže vzbudiť nielen pocit harmónie, ale aj osamelosti a úzkosti, ale ktorá vždy vie zaujať. Aj keď ste túto krajinu videli už vo filmoch alebo na obrázkoch, vždy vás dokáže prekvapiť. Je to krajina, kde vďaka pretrvávajúcemu poľnohospodárstvu môžete zažiť celý svet chutí, či už ide o známe vína, alebo syry. A samozrejme miestnych ľudí s ich pohostinnosťou. Organizátori pretekov Tuscany Crossing pri zostavovaní trás mysleli na cesty dávnych pútnikov touto krajinou a snažili sa preniesť niečo z ich pocitov aj do súčasnosti.

Pobežíte cez stredoveké dediny v lokalite zaradenej do svetového dedičstva UNESCO už od roku 2004. Ak si vyberiete stomíľovku, vyrazíte so zapadajúcim slnkom a zbehnete do údolia rieky Orcia, v ústrety cyprusom v údolí Triboli (najotografovanejším na svete). Cez Torrenieri, starovekú poštovú stanicu, zamierite do stredovekej dediny Montalcino známej vínom "Brunello". Cez opátstvo Sant'Antimo sa vrátite k rieke Orcia a k Castiglione d'Orcia - prvej "life base" na 60. km trasy. Po prebehnutí popod pevnosť Rocca di Tentennano, ktorá bude pre vás "majákom" počas celých pretekov, zídete do starovenkých kúpeľov Bagno Vignoni znýmych bazénom v strede dediny. 

Odtiaľto vystúpate do historického mesta San Quirico d'Orcia nachádzajúceho sa na ceste Via Francigena. Pobežíte krajinou, ktorá bola scénou pre film Gladiátor do mesta Pienza, ktoré je súčastou kultúrneho dedičstva UNESCO. Cez Monticchiello známe svojím divadlom a Via Agnone s kruhovými výhľadmi na krajinu sa dostanete opäť k rieke a do miest, kde sa začína najcharakteristickejšia časť trasy. Začnete stúpať do mestečka Campiglia d'Orcia, ktoré obkolesuje zvonicu na kopci dominujúcu údoliu, kde sa nachádza druhá "life base". Zostúpite do Bagni San Filippo známe "Bielou veľrybou" - veľkolepou vápencovou formáciou, ktorá vznikla vďaka termálnym prameňom, a potom už začín stúpanie k Vivo d'Orcia - s 1050 nad morom najvyššie položenému bodu trasy. Zostup na občerstvovačku Poggio Rosa vás dovedie až nanajnižšie položený bod pretekov (207 m nad morom), ale tým sa ešte kopce nekončia. Pred dobehom do cieľa vás čaká ešte séria klesaní a stúpaní. 

Nápad zorganizovať ultrabeh v Toskánsku vznikol v roku 2012 vďaka dvojici ultrabežcov a organizátorov pretekov, ktorými sú Aurelio Michelangeli a Roberto Amaddii. A aké lepšie miesto na to  mohli nájsť ako Val d'Orcia zaradené do dedičstva UNESCO od roku 2004. Tak sa začala veľká výzva: Roberto, znalec územia, ktorý sa tam narodil a žil, začal prechádzať trasy a hľadal mies miesto vhodné ako centrum pretekv. Nakoniec bolo vybrané v Castiglione d'Orcia, centrálnom mieste vo Valdorcii, ktoré sa so svojou pevnosťou stalo symbolom pretekov.

Podujatie Tuscany Crossing nie je iba o stomíľovke, ponúka aj kratšie trasy - 103 km a 53 km. Všetky trasy sú certifikované ITRA (stomíľovka za 6 bodov, stovka za 4 body a najkratšia ultra trasa za 2). Poďe sa pozrieť na jednotlivé trasy podujatia.

TUSCANY CROSSING TC100M

Trasa má dĺžku 161 kilometrov s celkovým stúpaním 5220 mestrov (ITRA 6). Začína sa aj končí v Castiglione d'Orcia. Štart je v piatok 19. apríla 2024 o 17.15 hod. Na zdolanie trasy, na ktorej sa nachádza 14 občerstvovačiek, majú účastníci 32 hodín. Asfalt tvorí 16 percent z povrchu, väčšia časť z neho je v mestečkách a dedinách, cez ktoré sa prebieha. Trasa je zaradená medzi kvalifikačné preteky pre Western States Endurance Run 2025.

TUSCANY CROSSING TC103K

Stiovka s dĺžkou 103 kilometrov a celkovým stúpaním 3500 metrov (ITRA 4) má svoj štart aj cieľ v Castiglione d'Orcia. Začína sa v sobotu 20. apríla o 5.15 hod. Na zdolanie trasy s deviatimi občerstvovačkami je vymedzený časový limit 22 hodín (o jednu hodinku menej pre získanie lístku do kvalifikácie Western States Endurance Run 2025). 

TUSCANY CROSSING TC53K

Najkratšia z trojice ultra trás má dĺžku 53 km, do kopca je to nenáročných 1550 metrov (ITRA 2). Štartuje sa v sobotu 20. apríla o šiestej hodine ráno, do cieľa sa treba dostať do 10 hodín od štartu. Po ceste stretnete aj štyri miesta, kde sa bude dať občerstviť.

Registrácia na ultra preteky Tuscany Crossing 2024 prebieha na REGISTER HERE | Tuscany Crossing. Vďaka ústretovosti talianskych organizátorov bude v roku 2024 hosťom pretekov na trase TC103K ultrabežec zo Slovak Ultra Trail teamu.

 

Naši mediálni partneri: