Ultra Fatra 2020

Prečo je Ultra Fatra moja srdcovka? A prečo bol jej 5. ročník ešte väčšia paráda ako tie predchádzajúce?

Zhrniem to len v pár bodoch ... ale zato obšírnych ;)

Veľkofatranský hrebeň bol stvorený pre tenisky ...

Ešte budem musieť natočiť veľa kilometrov, aby som mohla bez výčitiek vyhlásiť, že mám obehanú väčšinu slovenských kopcov, pohorí a hrebeňov ale za vyššie uvedeným výrokom si napriek tomu stojím. Keď sa človek po nekonečnom stúpaní zo Starých Hôr napokon ocitne na úrovni vysielača na Krížnej (a omylom nezačne plný nadšenia klesať na Kráľovú studňu), naskytne sa mu pohľad, ktorý donúti rozbehnúť sa každého. Možno aj tých, ktorí si po výšľape chceli ešte trochu oddýchnuť. Uzučký hlinený chodník vedúci cez vlniacu sa horskú lúku až donekonečna ... spájajúci blízke, vzdialenejšie, malé aj väčšie kopce, obklopený výhľadmi na susediace údolia a pohoria ... Ak si tam už bežal, vieš! Ak nie, tak poď, neobanuješ!

Aj búrka má svoje čaro, ale bez búrky je to ešte čarovnejšie ...

Na horách som zatiaľ zažila búrku len párkrát. Nanešťastie to vždy bolo počas Ultra Fatry. Bilancia pred jej 5. ročníkom bola – 2 účasti, 3 búrky. A tak som sa veľmi bála, aké mraky prinesie môj tretí štart. Našťastie nás počas tohto ročníka všetky kumuly obišli a celý deň bolo ideálne bežecké počko. Teplota, vietor aj viditeľnosť. Jednoducho dokonalosť sama!

Do hôr človek chodí aby bol sám v tichu prírody ...

... ale stretnúť na trati pár kamarátov, ktorí nadšene vykrikujú vaše meno už z diaľky, napriek tomu, že ste zablatený až za ušami, po tvári máte škvrny nevedno z čoho (únava, gél, nutela, určite nie make-up) a ani zďaleka nebežíte v prvej 10ke štartového poľa, tiež nie je najhoršie strávený deň v horách ;) A tento rok sa takýchto oddaných fanúšikov našlo naozaj veľa. Dokonca niektorí z nich vytasili aj fotoaparáty. To síce nebolo úplne ideálne, vzhľadom na tie vyššie spomínané nedokonalosti, ale retušovali skôr ako zverejňovali ... takže to boli naozaj kamaráti! Som vďačná za každého z nich!

A čerešničkou na torte je ...

... Sidorovo!

Pre tých, ktorí sa stále nerozhodli budúci rok Ultra Fatru bežať, ide o ikonický kopček nad Ružomberkom, približne 6 km pred cieľom, kde človek dostúpa posledných takmer 300 výškových metrov na necelom kilometri. Ak by sa niekto po predchádzajúcich 50-tich kilometroch náhodou stále cítil príliš svieži, nevybehaný či málo zadýchaný ...

Super organizácia, geniálna atmosféra, výborné jedlo

Je k tomu nutný ďalší komentár? Ak áno, tak Ultra Fatra je síce takmer celá neznačená, ale skoro stále sa beží po turistických značkách, na kritických úsekoch môžete vidieť fáborky, na štart vás odvezú pohodlným autobusom, veci do cieľa vám prevezú, na 4 občerstvovačkách vás čakajú švédske stoly s milou „obsluhou“ (niečo ako raňajky v Kempinski ale open-air), v cieli kopa vysmiatych organizátorov, fanúšikov a spolubežcov, ale aj sprcha, pivko, kofola, na večeru výber zo 4 rôznych fajnotiek a celú idylku dotvára DJ s naozaj dobrým hudobným vkusom ...

Ďakujem všetkým, ktorí spravili poslednú júlovu sobotu tohto roka takú geniálnu - organizátorom, dobrovoľníkom, bežcom, fanúšikom, kamarátom, Hošovi a Lenke ... budem si ju pamätať ešte dlho! A ak dobre zálohujem tento súbor, tak možno aj navždy ;)

Ultra Fatra 2021 sa blíži!

Vanda

Naši mediálni partneri: