ULTRA SIERRA NEVADA 2020

V dňoch 10.-11. júla 2020 sa v prostredí národného parku Sierra Nevada a jeho okolia budú konať preteky, ktoré organizuje TerraIncognita Sport S.L. a patria medzi tie najobľúbenejšie na Pyrenejskom polostrove. ULTRA SIERRA NEVADA, Španielsko.

Tieto preteky sa konali po prvý raz v roku 2014, vtedy len s jedinou trasou dlhou 83 kilometrov. O rok neskôr už boli na výber dve trasy (ULTRA a TRAIL). Tá tretia - MARATÓN - pribudla v treťom ročníku podujatia. Preteky, ktoré sú náročné hlavnou stokilometrovej trasou šplhajúcou až do nadmorskej výšky 3031 metrov nad morom, jej profilom s najvýraznejším stúpaním v druhej polovici, ale aj podnebím, privítajú v lete bežcov na svojom už 6. ročníku.

Poďme sa pozrieť bližšie na jednotlivé trasy, ktoré podujatie Ultra Sierra Nevada ponúka (klikni na obrázok pre jeho zväčšenie). Vyberú si trailoví rýchlici obľubujúci vzdialenosti okolo tej maratónskej (dokonca tu je presne tá pravá a originálna ;-)), ultrabežci preferujúci kratšie trate aj vyznávači ultra na 100 km.

ULTRA SIERRA NEVADA je ultra trail s trasou dlhou 100 km, ktorý vás povedie po chodníkoch z Granady do lyžiarskeho strediska Pradollano, ktoré sa nachádza pod vrcholom Veleta (3100 m). V piatok 10. júla preteky na 100 km trase odštartujú o 23.00 hod. v monumentálnom stredovekom komplexe palácov a pevností Alhambra v južnom Španielsku. S celkovým stúpaním 6060 metrov a 25 hodinami časového limitu prestavujú náročnú výzvu.

Od CP6 k najvyššie položenému bodu je to cca 2100 metrov stúpania, pričom záverečnú 12 kilometrov dlhú časť trasy tvorí výstup na samotný vrchol Veleta a následný tisícmetrový zostup do cieľa v už spomínanom lyžiarskom stredisku. Počet účastníkov je obmedzený na 450. S trasou certifikovanou ITRA patrí medzi kvalifikačné preteky s 5 bodmi. Ak by ste chceli prekonať traťový rekord víťaza z roku 2018 (Miguel Heras), museli by ste trasu ULTRA prebehnúť pod 12:06:45.

Kratšou verziou je TRAIL SIERRA NEVADA. Trasa aj kontrolné body sú rovnaké ako 62 km dlhý úsek z Beas de Granada do Pradollana v rámci stokilometrovej trate. Cieľ je teda spoločný pre obidve trasy. Trasa ponúka laternatívu s menšou náročnosťou a miernejším časovým limitom pre tých, ktorí chcú byť súčasťou celého eventu. Štart tejto trasy je 11. júla o 05.00 hod. z Beas de Granada. S celkovým stúpaním 3750 metrov ide stále o veľmi náročnú trasu. Limit na jej zdolanie je 15 hodín. K dispozícii je rovnako ako u najdlhšej trasy 450 štartovných čísiel. Trasa je certifikovaná ITRA (3 body). Rekordný čas 06:25:10 na 62 km vzdialenosti zabehol Mario Olmedo Sancha v tomto roku.

MARATÓN SIERRA NEVADA opäť prebieha po trase najdlhšej vzdialenosti, ide konkrétne o 40 km dlhý úsek Quéntar (štart 11. júla o 07.00 hod.) - Pradollano. Trať s celkovým stúpaním 2400 metrov je potrebné absolvovať do 10 hodín. V cieli čakajú na účastníkov aj 2 ITRA body. Traťový rekord stanovený v minulom roku Robertom Herasom je 03:50:21.

Trasy budú vyznačené vlastným značením pretekov. Bežci na trase môžu počítať s občerstvovačkami, ktorých je na najdlhšej trase až 10 (na kratších trasách ich je 6 resp. 4). V ponuke okrem klasického občerstvenie a nápojov sú aj cestoviny. K dispozícii je služba prevozu dropbagov na CP6 v Güejar Sierra. Samozrejmosťou je predpísaná  povinná výbava kontrolovaná aj počas pretekov. Štartovné balíčky si bežci môžu vyzvihnúť aj v na mieste štartu (Granada, Paseo del Salón) aj na mieste cieľa (Pradollano), kde v sobotu o 20.00 hod. prebehne aj slávnostné vyhlásenie víťazov.

Preteky už nie sú až takou novinkou pre slovenskú ultrabežeckú komunitu. Predstavili sme ich už v minulom roku a treba dodať, že bežci, ktorí sa sem vybrali, tu dokázali dosiahnuť vynikajúce výsledky. Marián Priadka sa svojím fantastickým výkonom dostal do cieľa na spoločnom prvom mieste s Miguelom Angelom Herasom. S časom 12:21:47 nadelili tretiemu bežcovi takmer trištvrtehodinu.

Matej Páleník zdolal rovnakú 100 km dlhú trasu za 15:43:40 a skončil na 12. priečke. Peťa Mücková si rovnako vybrala stovku a spomedzi žien do cieľa dobehla na 5. mieste, pričom v svojej kategórii bola druhá. Jej reportáž si môžete prečítať TU. Určite odporúčame pozrieť si aj oficiálne video z roku 2019, ktoré zachytáva atmosféru týchto pretekov.

Registrácia: https://www.ultrasierranevada.com/copia-de-inscripciones

Facebook fanpage: https://www.facebook.com/ultrasierranevada

Fotky z roku 2019

SÚŤAŽ O ŠTARTOVNÉ NA ULTRA SIERRA NEVADA 2020

V spolupráci s organizátormi pretekov prinášame súťaž o dve voľné registrácie na Ultra Sierra Nevada 2020 (100 km trasa ULTRA alebo 62 km trasa TRAIL podľa vlastného výberu). Odpovedzte správne na otázky, ktorú nájdete vo formulári, a budete zaradení do žrebovania o možnosť štartovať zadarmo na Ultra Sierra Nevada 2020.

::: SÚŤAŽNÝ FORMULÁR :::

Súťaž bude prebiehať do piatku 6. decembra 2019 do 13:00 hod., následne vyhodnotíme jej výsledky. Štartovné je neprenosné, v prípade, že výherca ohlási, že o štartovné nemá záujem, nasleduje žrebovanie ďalšieho čísla. Veríme však, že tieto preteky a ich atmosféra bude dostatočne neodotaleľným lákadlom ;-)

Naši mediálni partneri: