ULTRA SIERRA NEVADA

V dňoch 12.-14. júla 2019 sa v prostredí národného parku Sierra Nevada a jeho okolia budú konať preteky, ktoré organizuje TerraIncognita Sport S.L. a patria medzi najobľúbenejšie na Pyrenejskom polostrove. ULTRA SIERRA NEVADA, Španielsko.

Preteky sa konali po prvý raz v roku 2014, vtedy s jedinou trasou dlhou 83 kilometrov. O rok neskôr už boli na výber dve trasy (ULTRA a TRAIL), tretia - MARATÓN - pribudla v treťom ročníku podujatia. Preteky, ktoré sú náročné hlavnou stokilometrovej trasou šplhajúcou až do nadmorskej výšky 3031 metrov nad morom, jej profilom s najvýraznejším stúpaním v druhej polovici, ale aj podnebím, privítajú v lete bežcov na svojom 5. ročníku.

Poďme sa pozrieť bližšie na jednotlivé trasy (klikni na obrázok pre jeho zväčšenie).

ULTRA SIERRA NEVADA je ultra trail s trasou dlhou 100 km, ktorá vás povedie po chodníkoch z Granady do lyžiarskeho strediska Pradollano, ktoré sa nachádza pod vrcholom Veleta (3100 m). O polnoci medzi 12. a 13. júlom preteky na 100 km trase odštartujú v monumentálnom stredovekom komplexe palácov a pevností Alhambra v južnom Španielsku. S celkovým stúpaním 6060 metrov a 25 hodinami časového limitu prestavujú náročnú výzvu. Od CP6 k najvyššie položenému biodu je to cca 2100 metrov stúpania, pričom záverečný 12 kilometrov dlhá pasáž trasy tvorí výstup na samotný vrchol Veleta a následný tisícmetrový zostup do cieľa v spomínanom lyžiarskom stredisku. Počet účastníkov je obmedzený na 450. S trasou certifikovanou ITRA patrí medzi kvalifikačné preteky s 5 bodmi. Ak by ste chceli prekonať traťový rekord minuloročného víťaza (Miguel Heras), museli by ste trasu ULTRA prebehnúť pod 12:06:45.

Kratšou verziou je TRAIL SIERRA NEVADA. Trasa aj kontrolné body sú rovnaké ako 62 km dlhý úsek z Beas de Granada do Pradollana v rámci stokilometrovej trate. Cieľ je teda spoločný pre obidve trasy. Trasa ponúka laternatívu s menšou náročnosťou a miernejším časovým limitom pre tých, ktorí chcú byť súčasťou celého eventu. Štart tejto trasy je 13. júla o 05.00 hod. z Beas de Granada. S celkovým stúpaním 3750 metrov ide stále o veľmi náročnú trasu. Limit na jej zdolanie je 15 hodín. K dispozícii je rovnako ako u najdlhšej trasy 450 štartivných čísiel. Trasa je certifikovaná ITRA (3 body). Rekordný čas 06:30:26 zabehol Miguel A. Sánchez v roku 2016.

MARATÓN SIERRA NEVADA opäť prebieha po trase najdlhšej vzdialensoti, ide konkrétne o 40 km dlhý úsek Quéntar (štart 13. júla o 07.00 hod.) - Pradollano. Trať s celkovým stúpaním 2400 metrov je potrebné absolvovať do 10 hodín. V cieli čakajú na účastníkov aj 2 ITRA body. Trťový rekord stanovený v tomto roku Robertom herasom je 03:50:21.

Trasy budú vyznačené vlastným značením pretekov. Bežci na trase môžu počítať s občerstvovačkami, ktorých je na najdlhšej trase až 10 (na kratších trasách ich je 6 resp. 4). V ponuke okrem klasického občerstvenie a nápojov sú aj cestoviny. K dispozícii je služba prevozu dropbagov na CP6 v Güejar Sierra. Samozrejmosťou je predpísaná  povinná výbava kontrolovaná aj počas pretekov. Štartovné balíčky si bežci môžu vyzvihnúť aj v na mieste štartu (Granada, Paseo del Salón) aj na mieste cieľa (Pradollano), kde v sobotu o 20.00 hod. prebehne aj slávnostné vyhlásenie víťazov.

Registrácia: https://www.ultrasierranevada.com/copia-de-inscripciones

Facebook fanpage: https://www.facebook.com/ultrasierranevada

Fotky z roku 2018

Video z roku 2018:

SÚŤAŽ O ŠTARTOVNÉ NA ULTRA SIERRA NEVADA 2019

V spolupráci s organizátormi pretekov prinášame súťaž o voľnú registráciu (100 km trasa ULTRA alebo 62 km trasa TRAIL). Odpovedzte správne na otázky, ktorú nájdete vo formulári, a budete zaradení do žrebovania o možnosť štartovať zadarmo na Ultra Sierra Nevada 2019.

::: SÚŤAŽNÝ FORMULÁR :::

Súťaž bude prebiehať do pondelka 31. decembra 2018 do 22:00 hod., následne vyhodnotíme jej výsledky (štartovné je neprenosné, v prípade, že výherca ohlási, že o štartovné nemá záujem, nasleduje žrebovanie ďalšieho čísla).

Naši mediálni partneri: