ULTRA TOUR MONTE ROSA 2023

Jedna trasa. Tri vzdialenosti. Štvorica pretekov. Vyberte si svoju výzvu. Ultra Tour Monte Rosa sa bude konať počas 6.-9. septembra 2023.

Ultra Tour Monte Rosa je ideou známej ultrabežkyne Lizzy Hawker. "Toto sú miesta, kde som zvykla behať svoje ťažké tréningové behy a táto trasa predstavuje preteky, ktoré by som bola rada bežala." Poďme sa teda pozrieť na miesta, o ktoré sa Lizzy vo svojich pretekoch pod druhou najvyššou horou Álp rozhodla podeliť. Príbeh UTMR v angličtine nájdete TU.

170 KM ULTRA TOUR

Dĺžka: 171 km, celkové stúpanie: +11600 m, štart 7. septembra 2023 o 04:00, Grächen. Divoké scenérie obkolesené štvortisícovkami, osamelé chodníky - to sú miesta, kde Lizzy Hawker trénovala na UTMB a ďalšie preteky. A spôsob, ako trénovala? Obehnúť Monte Rosu počas dvoch dlhých dní a pritom stráviť čas s priateľmi v chatách alebo dedinách po ceste. Je to krásna, no veľmi náročná trasa (údajne náročnejšia ako UTMB), s vysokou nadmorskou výškou (za 50. kilometrom vystúpa až do 3300-metrovej nadmorskej výšky) a navyše s veľkou technickou obtiažnosťou (pozri profil trasy). Predpokladom sú skúsenosti alebo lepšie povedané veľké skúsenosti s horským ultrabehom. 

Trasa ULTRA TOUR sa začína v malej dedinke Grächen uprostred alpských pastvín. V údolí Mattertal kopíruje chodník Europaweg a predtým, ako zbehnete do Zermattu, prejdete sa po najdlhšom závesnom moste v Európe dlhom takmer pol kilometra, možno aj s výhľdom na štvortisícovku Weisshorn pri východe slnka. Trasa ďalej stúpa pod ikonickú horu Matterhorn, kým sa stočí smerom na východ. Horská draha plná strmých stúpaní a klesaní okolo masívu Monte Rosy vedie po vysoko položených horských chodníkoch - za Zermattom je napríklad veľké stúpanie do sedla Theodulpass (3295 m). Potrvá veľa hodín a kilometrov, kým sa bežci vrátia späť do Švajčiarska a dostanú sa ku klenotu celej trasy - Saas Fee Höhenweg. Ten je čerešničkou na torte pred zostupom do cieľa pretekov v obci Grächen. Limit na dokončenie trasy, na ktorej sa nachádza 14 občerstvovacích staníc, je 60 hodín. Asfalt tvorí iba dve percentá z  celkovej vzdialenosti.

Podmienky pre záujemcov o 171 km trasu ULTRA TOUR sú striktné: dokončenie 100 alebo viacmíľového horského preteku s minimálnym celkovým stúpaním 7000 m od 1. januára 2019. Alebo jednoducho presvedčiť organizátorov UTMR, že ste schopní POHODLNE absolvovať celú trasu, vysporiadať sa s nástrahami terénu a počasia a popritom si stále užiť nejakú zábavu :-) Limit počtu bežcov je 300.

Štartovné na 170 KM ULTRA TOUR vo výške 298 EUR zahŕňa štartovný balíček s čipom, GPS tracking, kvalitné tričko, občerstvenie na trase, možnosť uloženia batožiny v mieste štartu v Grächen, možnosť prevozu dropbagov na štyri miesta na trase (Zermatt, Gressoney, Alagna a Macugnaga), jedlo v cieli a darček pre finisherov.

UTMR STAGE RACE

Trasa je síce parametrami podobná ULTRA TOUR - má spolu 171 km a s 11600 metrami stúpania, no ide o úplne odlišný štýl. Môžete si užiť beh v horách počas štyroch dní a večery stráviť so spolubežcami a spoznať tak skvelých ľudí. Od tých, ktorí bojujú o stupne víťazov až po tých, ktorí preteky berú ako výzvu. A pri tom všetkom je to hlavne parádna zábava. Zábava pre bežcov, ktorá sa začne 6. septembra 2023 o 06:30 štartom prvej etapy v Grächen. Aké úseky čakajú na účastníkov etapového behu?

  • Streda 6. septembra (Grächen - Zermatt): 36,6 km / +3020 m
  • Štvrtok 7. septembra (Zermatt - Gressoney la Trinité): 42,9 km / +3055 m
  • Piatok 8. septembra (Gressoney la Trinité - Macugnaga): 46 km / +3724 m
  • Sobota 9. septembra (Macugnaga - Grächen): 43,8 km / +3469 m

Trasa prechádza územím Švajčiarska a Talianska. Ide o náročný horský trail s množstvom technických resp. vysoko položených úsekov. Bežci by mali mať absolvovaný pred prihlásením na etapové preteky UTMR aspoň jedny viacetapové pretreky v horskom teréne, alebo dokončený horský maratón s minimálne 2000 metrami stúpania do 8 hodín, a samozrejme skúsenosti s pohybom v horskom teréne.

Štartovné 800 EUR zahŕňa 3 nocľahy v cieľoch prvých troch etáp (Zermatt, Gressoney a Macugnaga) s večerou a raňajkami, prevoz batožiny do cieľa každej z etáp (vrátane 65-litrového odolného transportného vaku), štartovný balíček, kvalitné tričko, GPS tracking, občerstvenie na trase, občerstvenie v cieli a darček pre finisherov. Limit počtu bežcov je 200.

MISCHABEL 100 KM

Dĺžka: 105 km, celkové stúpanie: 6743 metrov, štart 8. septembra 2023 o 10:00, Gressoney-la-Trinité

Parametre trasy MISCHABEL 100 KM už nehrozia 5-ciferným stúpaním, ale stále ide o poriadnu pecku na krásnych alpských chodníkoch pre 150 bežcov. Trasa vedie chodníkmi Gsponer Höhenweg a Balfrin Höhenweg, zavedie vás do údolia Rhone a Saastal. Vysoko položený alpský terén, borovicové lesy, tradičné dedinky aj horské chaty, to všetko tvorí scenériu Mischabel 100. Časový limit na dokončenie stovky, na ktorej sa nachádza 9 občerstvovacích staníc, je 30 hodín. Predpokladom pre registráciu na Mischabel 100 je dokončenie aspoň 60-km behu v horskom teréne počas posledných 5 rokov, alebo dokončenie etapového preteku UTMR.

Štartovné vo výške 192 EUR zahŕňa štartovný balíček s čipom, GPS tracking, kvalitné tričko, občerstvenie na trase, prevoz batožiny z miesta štartu do cieľa, možnosť prevozu dropbagu na jedno miesto na trase (52. km), darček pre finisherov.

MISCHABEL 60 KM

Dĺžka: 63 km, celkové stúpanie: 4445 metrov, štart 9. septembra 2023 o 04:00, Gressoney-la-Trinité

Najkratšia z ultra vzdialeností na UTMR je Mischabel 60. Vedie po dvoch krásnych a vysoko položených chodníkoch - Gsponer Höhenweg a Balfrin Höhenweg, pričom ten druhý je viac exponovaný a technickejší. Na trase si užijete aj 1200-metrové stúpanie, alpský terén a dostanete sa do nadmorskej výšky viac ako 2500 metrov. Občerstvenie bude k dispozícii na piatich miestach. Určite nejde o trasu vhodnú pre začínajúcich ultrabežcov. Tí, ktorí sú dobre pripravení, si tu užijú krásny a náročný pretek.

Štartovné vo výške 125 EUR zahŕňa štartovný balíček s čipom, GPS tracking, kvalitné tričko, občerstvenie na trase, darček pre finisherov.

Ak teda netúžite po tisíckach ľudí v Chamonix, ale po minimálne rovnako veľkej ak nie ešte väčšej výzve, UTMR je možným cieľom, ktorý sa môže stať mimoriadnym bežeckým zážitkom. Majestátne hory, vysoko položené sedlá, horskú údolia, odľahlé chaty a tradičné dediny, beh cez lúky aj lesy, náročné stúpania a dychberúce zostupy, míle a míle horských chodníkov - UTMR sľubuje výlet do úžasne pestrej krajiny v regióne s bohatou históriou, kultúrou a tradíciami. Pre-registrácia na UTMR 2023 prebieha od 30. januára na tejto webstránke.

SLOVAK ULTRA TRAIL TEAM NA UTMR

V roku 2023 bude mať SLOVAK ULTRA TRAIL TEAM zastúpenie na 170 km dlhej trase ULTRA TOUR. Na štart stomíľovky sa postaví Majo Priadka, ktorý sa po jeho prvej účasti na UTMR spojenej so zranením pokúsi o reparát. Držíme mu palce!

Veríme, že k Majovi sa pripoja aj ďalší bežci zo Slovenska, či už na stomíľovku, na stovku alebo na etapový beh :-)

Foto: Ultra Tour Monte Rosa

Naši mediálni partneri: