ULTRA TOUR MONTE ROSA 2021

Jedna trasa. Dve vzdialenosti. Tri preteky. 170 km etapový pretek a Ultra Tour predstavujú impozantný okruh okolo masívu Monte Rosy. Dopĺňa ich 100 km dlhá trasa Ultra 3 Passes medzi Talianskom a Švajčiarskom. Vyberte si svoju výzvu. Najbližšie Ultra Tour Monte Rosa štartuje 1. septembra 2021.

Registrácia na ročník 2021 odvážneho, krásneho a brutálneho Ultra Tour Monte Rosa je otvorená

Ročník 2021 tohto 170 km horského ultramaratónu sa uskutoční na začiatku septembra. Ultra Tour Monte Rosa je ideou známej ultrabežkyne Lizzy Hawker. "Toto sú miesta, kde som zvykla behať svoje ťažké tréningové behy a táto trasa predstavuje preteky, ktoré by som bola rada bežala." Poďme sa teda pozrieť na miesta, o ktoré sa Lizzy vo svojich pretekoch pod druhou najvyššou horou Álp rozhodla podeliť. Príbeh UTMR v angličtine nájdete TU.

Ako mnoho udalostí, aj UTMR muselo byť v roku 2020 zrušené. Ale riaditeľka preteku Lizzy Hawker dúfa v rok 2021, „Strašná pandémia samozrejme stále pokračuje. Máme však nádej a tvrdo pracujeme na prípravách na budúci september, aby sme mohli ponúknuť výborný ročník pretekov.“ Dodala: „Minulý september sme úspešne zorganizovali malé preteky Grächen Berglauf, so všetkými potrebnými opatreniami proti Covid-19, takže veríme, že zorganizovať menšie preteky ako UTMR je v roku 2021 veľmi reálne.“

Registrácia na všetky preteky bola otvorená 1. januára 2021.

Čím je UTMR iný? „Preteky sú krásne, je to osobné, nie príliš veľa ľudí,“ povedala Corinne Kagerer, švajčiarska víťazka skrátenej 170 km Ultra Tour v 2019. Mužský víťaz, Damian Hall z UK povedal: „UTMR má viac stúpania, technickejší terén, väčšiu nadmorskú výšku, viac ľadovcových prechodov a viac krásy ako UTMB. Určite sa vrátim.“

Prečo ďalšie ultra? „Toto sú preteky na ktorých som chcela pretekať.“, hovorí Lizzy Hawker, vytrvalostná atlétka a päťnásobná víťazka Ultra Trail du Mont Blanc. „Trénovala som tu na UTMB. Milujem túto trasu – je odvážna, veľmi krásna a rozhodne brutálna“, hovorí Hawker.

Miesta sú limitované na 450 pre ultra a 250 pre etapové preteky.

170 KM ULTRA TOUR

Dĺžka: 171 km, celkové stúpanie: +11600 m, štart 1. septembra 2021 o 04:00, Grächen. Divoké scenérie obkolesené štvortisícovkami, osamelé chodníky - to sú miesta, kde Lizzy Hawker trénovala na UTMB a ďalšie preteky. A spôsob, ako trénovala? Obehnúť Monte Rosu počas dvoch dlhých dní a pritom stráviť čas s priateľmi v chatách alebo dedinách po ceste. Je to veľmi náročná trasa (údajne náročnejšia ako UTMB), s vysokou nadmorskou výškou a navyše s veľkou technickou obtiažnosťou a nevšednou krásou. Predpokladom sú skúsenosti alebo lepšie povedané veľké skúsenosti s horským ultrabehom.

Trasa sa začína v malej dedinke Grächen uprostred alpských pastvín. V údolí Mattertal trasa UTMR kopíruje chodník Europaweg a predtým, ako zbehnete do Zermattu, prejdete sa po najdlhšom závesnom moste v Európe dlhom takmer pol kilometra. Obávať sa netreba, vraj precízna švajčiarska práca :-) Trasa ďalej stúpa pod ikonickú horu Matterhorn, kým sa stočí smerom na východ. Horská draha strmých stúpaní a klesaní okolo masívu Monte Rosy po vysoko položených horských chodníkoch potrvá mnoho hodín a kilometrov, kým sa bežci vrátia späť do Švajčiarska a dostanú sa ku klenotu celej trasy - Saas Fee Höhenweg. Ten je čerešničkou na torte pred zostupom do cieľa v obci Grächen.

Podmienky pre záujemcov o 450 miest sú striktné: dokončenie 100- alebo viacmíľového horského preteku od 1. januára 2017 podobnému napríklad...UTMB, Hardrock, Tor des Geants, Ronda dels Cims, Diagonale des Fous, Transgrancanaria a podobných extrémov (od januára 2016). Alebo jednoducho presvedčiť organizátorov UTMR, že ste schopní POHODLNE absolvovať celú trasu, vysporiadať sa s nástrahami terénu a počasia a popritom si stále užiť nejakú zábavu :-)

UTMR STAGE RACE

Tá istá trasa, no úplne odlišný štýl. Môžete si užiť beh v horách počas štyroch dní a večery stráviť so spolubežcami a spoznať skvelých ľudí. Od tých, ktorí bojujú o stupne víťazov až po tých, ktorí preteky berú ako výzvu. A pri tom všetkom je to hlavne parádna zábava. Zábava pre 300 bežcov, ktorá sa začne 1. septembra 2021 v Grächen.

ULTRA 3 PASSES

Dĺžka: 97,4 km, celkové stúpanie: 6530 metrov, štart 3. septembra 2021 o 09:00, Gressoney-la-Trinité

Parametre trasy už nehrozia 5-ciferným stúpaním, ale stále ide o poriadnu pecku na krásnych alpských chodníkoch pre 450 bežcov. Predpokladom je dokončenie aspoň 80-km behu v horskom teréne s aspoň 6 hodinami nočného behu od 1. januára 2017, alebo dokončenie etapového preteku UTMR v kombinácii s podmienkou nočného zážitku z ultra.

Ak teda netúžite po tisíckach ľudí v Chamonix, ale po minimálne rovnako veľkej ak nie ešte väčšej výzve, UTMR je možným cieľom, ktorý sa môže stať mimoriadnym bežeckým zážitkom. Majestátne hory, vysoko položené sedlá, horskú údolia, odľahlé chaty a tradičné dediny, beh cez lúky aj lesy, náročné stúpania a dychberúce zostupy, míle a míle horských chodníkov - UTMR sľubuje výlet do úžasne pestrej krajiny v regióne s bohatou históriou, kultúrou a tradíciami.

Pre-registrácia prebieha na: https://www.ultratourmonterosa.com/pre-registration-options/

Použité foto: Ultra Tour Monte Rosa / https://www.ultratourmonterosa.com/

Naši mediálni partneri: