ULTRA-TRAIL CAPE TOWN 2019

Zaujímavými ultra pretekmi doslova nabitá sezóna 2019 vygraduje 30. novembra na samom juhu Afrického kontinentu. Ultra-Trail Cape Town (UTCT) zavedie tisícku bežcov na Kapský polostrov v Juhoafrickej republike s horami na pomedzí Atlantiku a Indického oceánu, kde kulisou bude ikonická Stolová hora - jeden zo siedmych prírodných divov sveta.

Foto: Ultra-Trail Cape Town

UTCT nie je iba o jedinej vzdialenosti, ponuka od organizátorov je oveľa bohatšia. Okrem 100 km dlhého ultra sú súčasťou UTCT aj 65 km, 35 km a 21 km dlhé trasy, ktoré ponúkajú rovnako krásne scenérie a vyznačujú sa strmými stúpaniami a klesaniami s technickým terénom. Dôležitým faktorom v hre UTCT je počasie, ktoré sa môže dramaticky meniť od teplôt pod nulou pri rannom behu na vrchole Stolovej hory až k 30-stupňovému teplu v neskorších denných hodinách.

Foto: Xavier Briel (Ultra-Trail Cape Town)

100 km dlhá trasa ULTRA-TRAIL s celkovým stúpaním 4300 metrov, ktorá je súčasťou Ultra-Trail World Tour, v sebe ukýva technický terén, traverzy a beh po horských hrebeňoch, úseky na pobreží, lesy, vinice a aj známe pamiatky Kapského Mesta. Prvú polovicu trasy tvoria dve veľké stúpania a členité, technicky náročné chodníky Stolovej hory a hory Karbonkelberg. Druhá polovica trasy je sa tej prvej vyrovná svojim celkovým stúpaním, ktoré je však rozložené medzi viacero kopcov.

Foto: Craig Koleski (Ultra-Trail Cape Town)

Preteky sa začínajú ešte za tmy o 4 hodine ráno. Po štarte čaká bežcov výstup z mesta na kopec Signal Hill, s prvými lúčmi slnka môžu zažiť pohľady na hladinu Atlantického oceánu. Ráno je v znamení strmého výstupu na Stolovú horu severnou stenou (Platteklip Gorge) s úsekmi so strmosťou cez 35 stupňov - najťažšie vertikálne stúpanie na trase. Na prvých 25 km nohy dostanú zabrať 1700 metrami stúpania. Nasleduje beh po hrebeni Stolovej hory a po 10 km jej traverz s 800 metrami klesania. Ďalej sa už profil trasy vyrovnáva od Orangekloof k občerstvovačke Llandudno (44,5 km) a pobrežnými úsekmi vedie k Oude Schip.

Foto: Nick Muzik (Ultra-Trail Cape Town)

Druhé výrazné stúpanie je Suther peak a traverz hory Karbonkelberg k zátoke Hout Bay (občerstvovačka na 60. km). Práve v tejto vzdialenej časti trasy denné teploty často dosahujú svoj vrchol a robia ju vyčerpávajúcou. V ďalších 10 km bežci bežia údolím vrátane viníc a zelene na okraji mesta, aby sa dostali k chodníku Alphen Trail s lesnatými technickými úsekmi a strmým zostupom až do areálu univerzity a k poslednej občerstvovačke na 89. kilometri.

Foto: Nick Muzik (Ultra-Trail Cape Town)

Posledné kilometre sú často sprevádzané obávaným protivetrom so strmým stúpaním a traverzom hory Devil's Peak. Po dosiahnutí tohto miesta budú odmenou neuveriteľné výhľady na Kapské Mesto, Atlantický oceán, Stolovú horu a Lions Head a záverečné kroky do cieľa. Časový limit UTCT je pomerne prísny - na zvládnutie 100 km trasy majú bežci 17 hodín, pričom na trase sú časové brány. Aj keď parametre trasy nie sú od slovenských stoviek až tak galakticky vzdialené, ako alpské či iné mordovačky, trasa celkovo je veľmi náročná so špecifickým terénom a poriadnou dávkou technických záludností. Organizátori na webstránke uvádzajú aj príklad - typickými finishermi UTCT sú bežci, ktorí na ultra pretekoch s podobnou vzdialenosťou, stúpaním a stupňon technickej náročnosti končia v prvej tretine výsledkovej listiny.

Foto: Xavier Briel (Ultra-Trail Cape Town)

Pre koho je 100 km príliš veľa, môže zažiť rovnako krásne scenérie na 65 km dlhej trase ULTRA s výstupom na Stolovú horu či Devil's Peak (celkovo 3100 metrov stúpania). Aj časový limit je k bežcom milosrdnejší - 15 hodín a 30 minút. Trailoví rýchlici si prídu na svoje na trasách 35 km (TRAIL) a 21 km.

Foto: Craig Koleski (Ultra-Trail Cape Town)

Registrácia na 6. ročník UTCT prebieha cez e-maily na info@ultratrailcapetown.com. Štartovné na 100 km dlhú trasu stojí na UTCT 3850 ZAR, (podľa aktuálneho kurzu cca 240 EUR), na 65 km dlhej trase ULTRA je to 2930 ZAR. Preteky sú zabezpečené na úrovni zodpovedajúcej Ultra-Trail World Tour (napr. na 100 km dlhej trase sa nachádza 7 občerstvovacích staníc).

Foto: Xavier Briel (Ultra-Trail Cape Town)

Reportáž z minuloročného UTCT od Erika nájdete na: https://www.slovakultratrail.sk/news/zapisky-z-ciest-tri-slzy-pre-afriku/

Parádnu atmosféru pretekov aj rôznorodosť prírodných (aj mestských) scenérii si môžete pozrieť v oficiálnom videu UTCT z roku 2018:

Webová stránka UTCT: www.ultratrailcapetown.com

FB fanpage UTCT: https://www.facebook.com/ultratrailcapetown/

Kontakt: info@ultratrailcapetown.com

ULTRA-TRAIL WORLD TOUR info: https://www.ultratrail-worldtour.com/

SÚŤAŽ S ULTRA-TRAIL CAPE TOWN

Vďaka organizátormi Ultra-trail Cape Town vám okrem informácii o týchto pretekoch môžeme priniesť súťaž, do ktorej organizátori venovali dve voľnú registráciu na 100 km dlhú trasu. Odpovedzte správne na súťažné otázky, ktoré nájdete vo formulári, a budete zaradení do žrebovania o voľný štart na Ultra-trail Cape Town 2019 (100 km dlhá trasa).

::: SÚŤAŽNÝ FORMULÁR :::

Súťažný formulár bude otvorený do 19. mája 2019 do 12.00 hod. Zo správnych odpovedí následne vyžrebujeme jedného výhercu (štartovné je neprenosné, ak výherca ohlási, že o štartovné nemá záujem, nasleduje žrebovanie ďalšieho čísla).

Foto: Craig Koleski (Ultra-Trail Cape Town)

Naši mediálni partneri: