ULTRA-TRAIL VIPAVA VALLEY 2020

Pri našej púti ultratrailovou Európou zavítame opäť do Slovinska. V dňoch 15.-17. mája 2020 sa tu bude konať už šiesty ročník pretekov s názvom Ultra-Trail Vipava Valley, ktoré ponúkajú trasy od 8 km až po sto míľ. Ak hľadáte trailový beh v čistej prírode, strmých horách s očarujúcimi výhľadmi a na konci aj dobré jedlo či víno, na UTVV ste správne. V spolupráci s organizátormi týchto pretekov vám prinášame nielen informácie, ale aj súťaž o voľnú registráciu, ktorú nájdete na konci nášho článku.

UTVV, ktoré je členom ITRA a kvalifikačným pretekom pre UTMB sa koná na jar a je už viac, ako len skúškou pred letnými ultra pretekmi. S dobrou dostupnosťou, bohatým programom nie len pre bežcov, ale aj pre ich sprievod či deti ide o jeden z top bežeckých eventov v Slovinsku. V roku 2020 navštívi UTVV napríklad aj Pau Capell!

Registrácia na UTVV 2020 prebieha už od leta minulého roku, infomácie nájdete na webovej stránke UTVV. Ceny štartovného do 1. marca 2020 sú: 130 EUR (UTVV160), 95 EUR (UTVV100), 65 EUR (UTVV50), 45 EUR (UTVV30), 30 EUR na 15 km beh a 25 EUR na "leháro" trasu s ochutnávkou miestnych jedál a vín.

V roku 2019 bola novinkou stomíľovka, ktorá je v programe UTVV zaradená aj tento rok. V ponuke aktuálneho ročníka UTVV pre zmenu pribudli dve najkratšie trasy, ktoré organizátori pomenovali podľa známych postavičiek z komiksov René Gosicnnyho a Alberta Uderza, ktoré dávali pravidelne na frak všetkým hodnostiam, podľa ktorých sú pomenované dlhšie trasy UTVV. Začnime však s tou najdlhšou trasou - stomíľovkou Emperor.

EMPEROR - UTVV160

  • Štart: piatok 15. mája 2020 o 18:00 hod., Ajdovščina
  • Parametre trasy: 160 km / +7000 m
  • Časový limit: 46 hodín
  • ITRA body: 6
  • Kvalifikácia na WSER 2021
  • Štartovné: 135 EUR
Ak hľadáta na mape oblasť, kde organizátori UTVV naplánovali svoje preteky, treba sa pozrieť do blízkosti taliansko-slovinských hraníc severovýchodne od prístavného Terstu. Minimálne pri názvoch ultra trás priklonili k symbolike súvisiacej s históriou tejto oblasti - trasa stomíľovky vedie miestami, kde v roku 394 prebiehala bitka pri rieke Frigidus.
 
Na trase sa nachádza viacero občerstvovacích staníc a kontrolných stanovíšť, z ktorých štyri majú časové limity (Vitovlje - 12 hodín od štartu, Miren - 22 hodín od štartu, Štjak - 37 hodín od štartu).
 
 
 
  • Štart: sobota 16. mája 2020 o 00:00 hod., Ajdovščina
  • Parametre trasy: 106 km / +4710 m
  • Časový limit: 35 hodín
  • ITRA body: 5
  • Kvalifikácia na WSER 2021
  • Štartovné: 95 EUR
Trasa 100 Ultra-Trail Vipava Valley štartuje v Ajdovščine v nadmorskej výške 106 m. Prvou výzvou je výstup na Kovk (961 m). Trasa pokračuje cez vyhliadkový bod Gora a stúpa k jej najvyššiemu vrcholu - Mali Golak (1496 m n.m.) a ďalej okolo horskej chaty na Čaven (1242 m) a Kucelj (1237 m) a následne zostupuje do údolia, kde križuje južné svahy s vinicami (Preserje – Sveti Martin – Erzelj – Goče – Socerb). V Podnaros začína posledné stúpanie na okraj planiny Nanos a na vrch Pleša (1262 m). Lesnými úsekmi sa bežci dostanú a do cieľa. Časové brány sú na 41. kilometri (Vitovlje - 10 hodín od štartu) a 78. kilometri (Štjak - 21 hodín od štartu).
 
 

GLADIATOR - UTVV 50

  • Štart: sobota 16. mája 2020 o 08:00 hod., Vipavski Križ
  • Parametre trasy: 51 km / +2300 m
  • Časový limit: 15 hodín
  • ITRA body: 3
  • Štartovné: 65 EUR
50 kilometrov dlhá trasa štartuje v malej dedine Vipavski Križ a zo začiatku križuje vinice na južných svahoch a dediny na úseku z Velike Žablje do Erzelj, Goče a Socerb. V Podnanos sa začína stúpanie na okraj planiny Nanos a na najvyšší bod Pleša (1262 m) a následne zostup do údolia do cieľa, ktorý sa nachádza na rovnakom mieste, ako cieľ 100 km trasy. Časový limit je iba v cieli (15 hodín).
 
 

LEGIONAR - UTVV 30

  •  Štart: sobota 16. mája 2020 o 10:00 hod., Vipava
  • Parametre trasy: 32 km / +1350 m
  • ITRA body: 2
  • Štartovné: 45 EUR
Trasa UTVV30 štartuje vo Vipave. Po nespevnených cestách vedie okolo dedín Manče a Podraga do Podnanos, kde sa začína strmé stúpanie na okraj planiny Nanos a na najvyšší bod trasy - Pleša (1262 m). Lesom v srdci planiny Nanos bežci pokračujú až ku zostupu do údolia a do cieľa, ktorý je v obci Gradišče pri Vipavi.
 
 

ASTERIX (15 KM)

  • Štart: sobota 16. mája 2020 o 17:00 hod., Vipava
  • Parametre trasy: 15 km / +300 m
  • Štartovné: 30 EUR
Trasa ASTERIX štartuje v sobotu podvečer vo Vipave, križuje rieku Vipavu a pokračuje po nenáročných makadamových cestách do dediny Slap. Odtiaľto pokračuje beh cez vinice do Lože, kde sa nakrátko pripája k trasám najdlhších tratí UTVV. Nasleduje beh do malebnej dedinky Goča, kde sa trasa stočí späť do Vipavy. Cieľ sa nachádza na rovnakom mieste, ako cieľ dlhých trás UTVV.
 
 
 
Organizátori ponúkajú ešte jednu trasu - OBELIX :-) 8 kilometrová nesúťažná prechádzka vedie do kopcov a viníc v okolí Vipavy, kde si na svoje prídu milovníci dobrého jedla a samozrejme aj vína. Práve lokálne vína a miestne gastronomické pochúťky budú v ponuke pre tých, ktorí sa chcú prejsť a užiť si krásy okolia Vipavy. V cene je aj obed vo Vipave s pivkom ;-)
 
Súčasťou programu UTVV okrem samotných behov je aj trailrunning camp a EXPO.
 
 
REPORTÁŽE Z UTVV OD SLOVENSKÝCH BEŽCOV
 
Ak si chcete prečítať o UTVV reportáž, potom určite odporúčame tú, ktorú napísal po úspešnom absolvovaní stokilometrovej trasy v máji v roku 2018 Jirko Horníček :-) https://littlerunningsoul.blogspot.com/2018/05/.
 
Postrehy z UTVV z roku 2019 od Vandy a Erika nájdete v článku v sekcii SLOVAK ULTRA TRAIL TEAM: https://sk-ultra-trail.cms.webnode.sk/news/ultra-trail-vipava-valley/.
 
Odozva od bežcov zo Slovenska aj Českej republiky na tieto preteky bola pozitívna, i keď terén občas prekvapil. V tom je však čaro ultra, každé preteky sú odlišné.
 
 
Facebook fanpage UTVV nájdete na https://www.facebook.com/utvvslovenia/. Zdieľame aj oficiálne video z roku 2019:
 
 

SÚŤAŽ S ULTRA-TRAIL VIPAVA VALLEY

V spolupráci s organizátormi pretekov Ultra-Trail Vipava Valley vám okrem informácii o pretekoch môžeme priniesť aj súťaž, do ktorej organizátori venovali voľnú registrácie na jednu z ultra trás. Odpovedzte správne na súťažné otázky, ktoré nájdete vo formulári, a budete zaradení do žrebovania o možnosť štartovať zadarmo na májových pretekoch Ultra-Trail Vipava Valley 2020 v Slovinsku.

::: SÚŤAŽNÝ FORMULÁR :::

Súťažný formulár bude otvorený do stredy 5. februára 2020 do 12:00 hod., kedy vyžrebujeme zo správnych odpovedí výhercu voľnej registrácie na UTVV. Štartovné je neprenosné, v prípade, že výherca ohlási, že o štartovné nemá záujem, nasleduje žrebovanie ďalšieho čísla.

Foto: Ultra-Trail Vipava Valley

Naši mediálni partneri: