ZÁZRIFSKÉ POBEHAŇÄ

Jednou z dvoch noviniek v Slovenskej Ultratrailovej Lige pre tento rok sú preteky, ktoré už majú niečo "odbehané". Nie je nič vítanejšie, ako (ultra)trail s veľmi priateľskou atmosférou, ktorý zavedie bežcov do krásnych a pre mnohých zrejme aj nových miest v Kysuckej vrchovine a Oravskej Magure. Predstavujeme vám Zázrifské Pobehaňä.

Zázrifské Pobehaňä - toto podujatie možno poznáte zo Zázrivej z minulých ročníkov pod názvom Jogošíkovô Pobehaňä. Jeho usporiadatelia - zanietení horskí bežci, ktorí pred niekoľkými rokmi utiekli z mesta žiť do Zázrivej a stále sa nevedia nabažiť krásy jej okolia, majú zásluhu na tom, že ultrabežci môžu v rámci pretekov objavovať nové zákutia a prírodné krásy. Myšlienka organizovať bežecké preteky a podeliť sa o tú krásu s ostatnými bežcami vznikla veľmi rýchlo po prvých objavovacích behoch, no ich sen sa stal skutočnosťou až v momente, keď sme boli oslovení, organizovať takýto pretek v rámci Zázrivskej Inverzie 2017.

V tomto roku sa Zázrifské Pobehaňä koná v sobotu 29. augusta. Termínovo to vychádza veľmi dobre - atraktívna a náročná horská päťdesiatka Pobehaňä 56 totiž výborne zapadá do programu Slovenskej Ultratrailovej Ligy medzi akciou 100 Míľ Krajom Malých Karpát (kde si na dvestovke aj kratších trasách Malých Karpát užijete až až ;-) ) a tradičnou Ponitrianskou stovkou.

Poďme sa pozrieť na jednotlivé trasy, ktoré vás prevedú skrytými pokladmi lesov a grúňov, kade sa kedysi premávala Jánošíkova banda a kde sa dnes okrem nás dvoch premáva stále dostatok divej zveri a málo turistov. Všetky trasy sú bohaté na rôznorodý terén – lesné cestičky, lúky, zvážnice – a nádherné výhľady.

ULTRAPOBEHAŇÄ 56

Ultrapobehaňä 56 je najdlhšou z ponúkaných trás. 56 km dlhá trasa Pobehaňä sa skladá z dvoch krásnych okruhov. Jeden vedie okolo málo navštevovaného kopca Pupov (1096 m) ležiaceho medzi Zázrivským a Terchovským chotárom (ide o najvyšší vrch Kysuckej vrchoviny) a zavedie vás až na lazy nad Terchovou, ktoré sú rodiskom Jánošíka a k pätám Malého Rozsutca. Druhý okruh vás prevedie takmer celým hrebeňom Oravskej Magury - málo dotknutého pohoria plného divočiny a nádherných výhľadov. Nazbierate pritom celkovo 2600 výškových metrov, 90 percent trasy tvorí trail. Oba okruhy sa stretajú v centre Zázrivej, kde sa v malebnom amfiteátri nachádza štart, cieľ i stredová veľká občerstvovačka s limitom, a kde po celý deň vládne príjemná zábava. Na kvalifikáciu je potrebné do cieľa v Zázrivej dobehnúť do 11 hodín od ranného štartu.

  • Parametre trasy: 56 km / +2600 m
  • Štart: 29. augusta o 07:00 hod.
  • Časový limit: 11 hodín
  • Občerstvovacie stanice: 4 (Jánošíkovci - 14. km, Zázrivá - 26. km, Vasiľovská hoľa - 38. km, Sedlo Hoľa - 45. km)
  • Štartovné: 28 EUR (do 15. júna 2020)

PÚPOVSKÁ 26-KA

Týmto pestrým trailom obehnete okolo málo navštevovaného kopca Púpov, ktorý sa rozprestiera medzi Zázrivským a Terchovským chotárom. Trasa vás prevedie cez grúne nad obcou Zázrivá, následne vybehnete na úpätie kopca Púpov, odkiaľ sa vám naskytnú nádherné výhľady na okolité dolinky a vrcholky Malej Fatry. Potom vás trail zavedie do lesov pod Púpovom a privedie vás až na lazy nad Terchovou. Tam zbehnete pomedzi ovečky do malebnej dedinky Šípková a následne opäť hore k Jánošíkovcom – do rodiska Juraja Jánošíka. Tu sa ešte pokocháte výhľadmi na Terchovú a koniec Oravskej Magury a opäť vybehnete do divočiny, prebehnete cez niekoľko nádherných lúk s dokonalým výhľadom na Rozsutce a o chvíľu sa už priblížite Malému Rozsutcu až k pätám.

  • Parametre trasy: 26 km / +1200 m
  • Štart: 29. augusta o 09:00 hod.
  • Časový limit: 5 hodín
  • Občerstvovacie stanice: 3 (Grúň - 5. km, Jánošíkovci - 14. km, Nad Petrovou - 21. km)
  • Štartovné: 15 EUR (do 15. júna 2020)

JOGOŠÍKOVA 10-KA

Pobežíte tým najkrajším, čo Zázrivá bežeckej duši ponúka – zakvitnuté lúky, výhľady na Malú Fatru, dokonca aj okolo krásnych pôvodných Zázrivských zvoníc. Zaujímavé je, že pri dobrom počasí máte výhľad na celý okruh takmer po celú časť trasy. Pre túto trasu nie je vymedzený časový limit a môžu sa jej zúčastniť aj bežci s vekom od 15 rokov.

  • Parametre trasy: 10 km / +350 m
  • Štart: 29. augusta o 10:00 hod.
  • Občerstvovacie stanice: 1 (Grúň - 5. km)
  • Štartovné: 10 EUR (do 15. júna 2020)
 

Všetky trasy pretekov štartujú spod pódia amfiteátra v Zázrivej. Trasy (pokiaľ pre niektorú organizátori neuvedú inak) budú značené vlastným značením. Časy na pretekoch budú merané pomocou elektronickej časomiery s online zverejňovaním výsledkov v reálnom čase. V jednotlivých behoch sú vždy kategórie mužov a žien 18 - 45 rokov a potom kategórie mužov a žien s vekom nad 45 rokov. Pre bežcov budú k dispozícii šatne, sprchy, WC aj úschovňa vecí (šatne sú otvorené do 21:00 hod.). Okrem občerstvovačiekm bude pre bežcov pripravené aj občerstvenie v cieli s polievkou a nápojom, chýbať nebudú ani tradičné Zázrivské syrové nitky :-)

Pozývame všetkých trailových bežcov zabehnúť si 29. augusta 2020 či už 56 km trasu Ultrapobehaňä alebo jednu z kratších trás trailového bežeckého festivalíku Zázrifské Pobehaňä, spoznať krásu okolia Zázrivej, zabaviť sa a spoločne s rovnako naladenými ľuďmi stráviť príjemný deň v horách. Pre viac info, čo zaujímavé v okolí vidieť a vyskúšať, zájdite na krásnu stránku Zázrivej: https://www.mojazazriva.sk/ a sledujte aj FB organizátov.

Registrácia na Zázrifské Pobehaňä prebieha už od februára a už viac ako 150 bežcov sa prihlásilo na jednu z troch ponúkaných trás! Registrácia so zľavnenými cenami štartovného bude prebiehať do 15. júna resp. do vypredania miest v štartovke.

Webstránka pretekov Zázrivské Pobehaňä: https://zazrifskepobehana.wordpress.com/

Registrácia: https://ultraregistracia.sk/pobehana/

Facebook event: https://www.facebook.com/events/423718924991835/

Ak by ste sa chceli zapojiť a pomôcť ako dobrovoľníci, všetky informácie o dobrovoľníctve na týchto pretekoch nájdete TU.

Foto: Zázrifské Pobehaňä

Naši mediálni partneri: