LAZYRUN

Dnes v uponáhľanej dobe chcú byť všetci bežci rýchli. Vyhrávať. Niekedy až príliš. Pretekáme sa v práci a aj vo chvíľach určených len pre seba samého, vo svojom voľnom čase. Bolia kolená, kĺby a strácame motiváciu. Cieľom LazyRun je upokojenie mysle, bežať pre radosť, prestať merať tepy a časy. Nepretekať. Počúvať telo. Užívať si to. Spoznávať prírodu, spoznávať seba.

Behať a dosiahnuť svoj cieľ – zmysel pohybu. O tom je lenivý „lazy“ beh na Lazoch.  Spoznáš nový rozmer behu. Nový rozmer aktivít medzi behaním. Lenivý beh je ten beh, ktorým vieš byť ultra. Vymeníš asfalt za javornícke lúky a lesy. Prebehnúť vzdialenosť dlhšiu ako maratón je možno pre teba zatiaľ nereálna predstava, ale len pokiaľ ťa hlava obmedzuje.

To sú slová, ktoré vítajú návštevníkov webstránky LazyRun. Ak vás zaujali rovnako, ako nás, poďme sa spoločne na lenivý „lazy“ beh na Lazoch v roku 2020 pozrieť bližšie.

Na úvod prinášame niekoľko slov od Bresťa (Peťa Brestovanského) o tom, ako to celé vzniklo a kto za LazyRun stojí:

Myšlienka vznikla na lazoch, keď som bežal na Makytu. Využiť chalupu, ktorú mám a využiť ju pre bežcov, ktorí by radi začali s trailovým behom, ale skúsiť dostať do lesa aj bežcov, ktorí v lese nebehávajú a priblížiť im ultra a trailový beh. Detaily sa mi uležali keď som bežal sólo Od Tatier k Dunaju a Seko ma sprevádzal na bicykli alebo behom.

Nie je to len môj projekt. Martin Sekér (Seko), ktorého poznám už viac ako 20 rokov a prežil som s ním veľa v horách a Linda Beniačová, trénerka a ultrabežkyňa, ktorú som spoznal v jej domovských horách na Malofatranskej stovke. Nebolo treba dlhé predstavovanie, vedel som, že Linda bude ideálnym členom nášho tímu.

Podľa zamerania akcií, ktoré pre ľudí robíme, potom prizývame aj ďalších ludi. Pripravujeme pre ľudí bežecké kempy, niektoré aj formou teambuildingu. Okrem samotného behu sa na nich venujeme strave (aj počas pretekov), kompenzačným cvičeniam, robíme videorozbor (najmä zo zbehov), učíme orientácií v teréne aj podľa mapy a buzoly, približujeme ľuďom, ako sa pripraviť na dlhý beh.

LazyRun od roku 2017 priniesol množstvo zážitkov a skúseností množstvu ľudí na desiatke bežeckých kempoch (nechýbal ani bežecký kemp so SLOVAK ULTRA TRAIL, o ktorom si môžete prečítať v tejto reportáži), ale v neposlednom rade aj na jogových kempoch, power kempoch, akciách pre deti a teambuildingoch. Krásne víkendy strávené v prostredí javorníckych lazov a hôr priniesli radosť, spoznanie a určite aj motiváciu.

Bežecké kempy LazyRun

Je tu rok 2020 a s ním aj ponuka bežeckých kempov LazyRun od jari až do jesene. Tento rok sa nebudú odohrávať iba na samote v rázovitej obci Lazy pod Makytou, kde sa prechodným domovom pre bežcov sa stáva novopostavená drevenica na bočnom hrebeni Javorníkov s krásnym výhľadom vzdialená od Makyty 5 km, ale aj na menej či viac vzdialených miestach. Aké sú bežecké kempy LazyRun?

Nekonečné lúky, úzke chodníčky, strmé zrázy a dlhé hrebene, lesné rezervácie, kde sa tešíš keď človeka stretneš. Bežíš len kvôli radosti a nie kvôli času a ani umiestneniu. Prekonanie strachu z neznámeho a vykročenie mimo komfortnej zóny. S pokorou. Vždy so zaujímavým hosťom a s testovaním noviniek. So zabezpečenou logistikou a vždy s prítomnosťou niekoho z nás, bežcov so skúsenosťami v horách. Vždy so zaujímavým hosťom a s testovaním noviniek.  Okrem samotného behania vás čaká: strečing, bežecká abeceda, SM systém, testovanie tenisiek a čeloviek, povieme si niečo o strave a pití počas dlhého behu a aj mimo neho, niečo o doplnkových športoch a o regenerácii, zopakujeme si navigáciu podľa buzoly a mapy, ochutnáme čaro nočného behania, naučíme sa zvládnuť nočnú únavu, budeme analyzovať a opravovať najčastejšie bežecké chyby, ako sa vyhnúť zraneniam, tráviacim ťažkostiam, povieme si niečo mentálnej príprave na dlhé behy. Vyrobíme si energetické gély a jedlo na dlhé behy. Urobíme dychové cvičenia a schladíme si nohy alebo celé telo v jazere alebo v mrazáku. Popracujeme so strachom z neznámeho. Čo si zbaliť na dlhý beh? Aké tenisky si obuť? Čo si obliecť? Mám si zobrať paličky? Dostanete na všetko odpoveď. Kemp je tiež ideálnou prípravou pre tých, ktorých lákajú behy s prívlastkom ultra a pre tých čo chcú vymeniť asfalt za les.

Jogové kempy LazyRun

Ide o projekt troch ľudí. Martin Sekér, ktorého poznám už 20 rokov a prežil som s ním veľa v horách a Linda Beniačová, ultrabežkyňa, ktorú nepoznám až tak dlho. S Lindou som sa spoznal na Malofatranskej stovke. Podľa zamerania akcií, ktoré pre ľudí robíme, potom prizývame aj ďalších ludi.

Viac tu: https://www.slovakultratrail.sk/news/lazyrun/
 

Jogové kempy pod vedením Kataríny Brestovanskej majú pevné miesto v kalendári LazyRun. Na rok 2020 sú zatiaľ dva termíny - 15.-17. máj (jogový a “body work” kemp zameraný na prácu s chrbticou, jej mobilizáciu, odblokovanie, ako ju kvalitne a zdravo ohýbať v toku ásan, energetické cvičenia, uvoľňovacie techniky, dýchacie cvičenia, objavovanie a nachádzanie sily panvového dna a panvového centra v kontakte s chodidlami a ich prepojenia na jogové ásany.) a 25.-27. september (jogový kemp je zameraný na posilnenie panvového centra).

Aj tento rok sme otázky o LazyRun položili Bresťovi. V nasledujúcich riadkoch si môžete prečítať o novinkách, skúsenostiach, ale aj o rešpekte a úcte:

LazyRun každý rok prináša nové zážitky. Aké novinky máte pripravené (nie len) pre bežcov v tomto roku?

Kempy pre začiatočníkov (pozn. tie v apríli a v októbri sú už naplnené) sme rozšírili aj pre pokročilých - máme v pláne v máji prebehnúť etapovo na ľahko so sprievodným vozidlom a s prespaním po ceste hlavným hrebeňom Javorníkov (70 km za dva dni) a v júni hlavným hrebeňom Nízkych Tatier (100 km za dva dni). Radi by sme každý rok bežcom priblížili nový kus Slovenska, resp. trasy jednotlivých ultrabehov. Ideálna možnosť sa oboznámiť s trasou pre niekoho, kto sa ešte na 100 km naraz "necíti".

Okrem známych hrebeňov by sme radi predstavili bežcom aj iné naše projekty - KLINGER (Klin nad Bodrogom - Gerlach) Z najnižšieho bodu na Slovensku na najvyšší aj s výstupom na Gerlach s horským vodcom. Lázeňský švihák (beh cez 4 kúpeľné mestá aj s prespaním), behy s výkladom histórie v Malých Karpatoch a po zaujímavých miestach... Možno v budúcnosti sa s kempami pozrieme aj do zahraničia (GR20 Korzika).

Ak sa pozrieš na tie roky, ktoré má Lazy Run za sebou - čo ti to prinieslo a v čom vidíš najväčší prínos pre ľudi?

Teším sa, keď dokážeme niekoho "naštarovať" a a vybudovať mu dôveru v samého seba. Keď nám bežci, čo u nás boli na kempe mi píšu akú stovku alebo iný dlhý beh si zabehli a akú majú z toho radosť. Teším sa, keď mi píšu a pýtajú sa na ďalšie recepty Sekových jedál. Teším sa, že okrem behu ich v zime zaujíma aj skialpinizmus. A hlavne sa teším, keď ich niekedy stretnem v Karpatoch.

Prečo je dôležité, aby ľudia pristupovali k trailovému behu a hlavne ultrabehu s rešpektom a postupne?

Rešpekt a úcta je dôležitá vo všetkom čo robíme. Pokiaľ budeme aj k behu takto pristupovať tak vieme niečo dokázať, niekam sa posunúť. Treba začať viac počúvať seba ako tréningové tabuľky a snahu dohnať výsledky na facebookových profiloch často virtuálnych priateľov. Hlavne mať z toho radosť. Teraz som vo fáze, že chcem o trase, resp. oblasti kde behám vedieť čo najviac, dáva to iný rozmer, ako napr. https://lazyrun.sk/zur-na-devinskej-kobyle/

Pripravujete aj niečo, čo by bolo späté s obcou Lazy pod Makytou?

V Lazoch pod Makytou po minulé roky sa na výročie SNP organizoval turistický pochod Mladoňovská 25 (obec Mladoňov bola počas vojny vyvraždená fašistami). Keďže už to v Lazoch nemá kto organizovať tak sa chcem na to podujať ja aj s tým, že by sme to spojili s behom priateľov LazyRun po najkrajších miestach Javorníkov bez štartového čísla. Bolo by to na výročie SNP 29.8. aj s programom, ktorý organizuje obec a s priemietaním filmu Kroky na Hrane.

Čo by si chcel bežcom do tejto ultrasezóny odkázať?

Čo chcem odkázať ? Nech si ide každý za svojim snom, nech si ho nedajú nikým zobrať. Či to je pretek alebo akýkoľvek iný projekt a nemusí byť len bežecký, vždy ho začínať s tým, že ten projekt je môj a nikoho iného a ja ho idem dokončiť a nie len skúsiť. "Naša schopnosť vyrovnať sa s výzvami nie je definovaná našimi schopnosťami ale našim mentálnym nastavením".

Samostatnou kapitolou je jedlo, ktoré pripravujú Bresťo a Seko. Vynikajúce, pre vegánov aj nevegánov. To treba zažiť :-)

Množstvo pozitívnych ohlasov na víkendy strávené s LazyRun nájdete na samotnej webstránke. Za všetky prinášame jeden krátky príspevok od Erika:

Prostredie tamojších lazov je ako stvorené pre vybláznenie sa v teniskách, myslím, že každý si vedel nájsť tú svoju nirvánu na miestnych lesných cestičkách a chodníkoch. Nezameniteľná atmosféra chaty zmiešaná s bezchybnou partiou ľudí vytvorili esenciu tých najlepších pocitov. Ťažko si predstaviť lepšieho hostiteľa a organizátora ako je Bresťo. Poriadne prekvapil aj znalosťou miestnej histórie a miestopisu, podľa mňa toho vie omnoho viac, ako trištvrte rodených lazovčanov :) Z toho je poznať jeho úprimnosť a bezprostrednosť a s presne rovnakým prístupom sa staral aj o náš komfort. Nemuseli sme rozmýšľať nad ničím, len ako behať, cvičiť, relaxovať a jesť. Apropo jedlo, nie veľakrát sa mi stáva, že sa už počas behu teším na to, čo dobré si dám na chate a podľa slov členov skupiny, som nebol zďaleka sám :). To jedlo bolo famózne, tak, ako celý víkend.

Článok zakončíme citátom z úvodnej strany webu LazyRun.

Beh je tvoj príbeh
„Jediný spôsob ako nájsť svoje limity je ísť za ne.“

Arthur C. Clarke

Foto a video: LazyRun, Radovan Harach

Naši mediálni partneri: