ĽUDOVA 50

Ľudova 50 je zimný horský ultramaratón a turistický diaľkový pochod, ktorý prechádza krásnym pohorím Strážovských vrchov. Organizátorom podujatia je o.z. SLOVAK ULTRA TRAIL.

Strečnianska mašľa je beh turistický prechod okolo Strečna. Trasa prechádza po turisticky značených chodníkoch. Okruh krivánskou Malou Fatrou vedie chránenými územiami Národného parku Malá Fatra, kde poprosíme o dodržiavanie pohybu po označenom chodníku.
 

Po nultom ročníku v roku 2022 sa prvý ročník Ľudovej 50 konal v januári 2023 s výbornou účasťou - na rannom štarte na Námestí Ľ. Štúra sa ziško 174 bežcov.

Trasa Ľudovej 50 začína a aj končí v obci Uhrovec, ktorý je rodiskom a domovom Ľudovíta Štúra. Štart sa nachádza symbolicky pri rodnom dome osobnosti, podľa ktorej sú preteky pomenované.

Foto: Peter Mečiar

Zo štartu po červenej značke vedie zahrievacie stúpanie na Jankov vŕšok a odtiaľ na Holý vrch. Po modrej a zelenej značke vedie trasa na Uhrovský hrad, kde sa nachádza prvá občerstvovačka. Nasleduje krkolomné stúpanie po zelenej smerom na Kňažinove lúky a odtiaľ už dlhý úsek po červenej značke cez najvyššie položené miesta na trase - Rokoš, Košútovu Skalu, Čierny vrch a Suchý vrch. Tesne pred polovicou trasy na chate pod Čiernym vrchom sa nachádza druhá občerstvovačka. Za Demovcom je trasa podstatne ľahšia - nasleduje dlhý zbeh po modrej na Kajtárové s treťou občerstvovačkou a potom ešte nejaké tie húpačky cez Vozore, Dráhy, Zlatné a cez Zelený údol. Po prebehnutí posledného malého kopca už uvidíte Uhrovec, v ktorom sa nachádza cieľ (areál základnej školy). 

Foto: Peter Mečiar

Trasa Ľudovej 50 je náročná podmienkami (ak sa zima zadarí) a najmä tým, že v jej prvej polovici je nakoncentrovaná väčšina z celkových 2600 metrov hore kopcom. 

Ľudova 50 je súčasťou 10. ročníka Slovenskej Ultratrailovej Ligy. Trasa Ľudovej 50 je certifikovaná ITRA (3 body), je zaradená medzi preteky ITRA National League. 

ZÁKLADNÉ INFORMÁCIE
Druh podujatia   Horský ultramaratón a diaľkový pochod
Organizátor          O.z. SLOVAK ULTRA TRAIL
Ročník 2.
Termín 27. január 2024
Pohorie Strážovské vrchy
Parametre trasy 51 km / +2600 m
Miesto štartu Uhrovec, Námestie Ľ. Štúra
Čas štartu 07.00 hod.
Trasa Informácie o trase nájdete na webstránke podujatia
Občerstvovačky 3
Cieľ Uhrovec, areál ZŠ Uhrovec
Časový limit 14 hodín
Web https://ludova50.com/
Facebook Link
Instagram Link
E-mail ludova50ka@gmail.com

Foto: Richard Pouš

Naši mediálni partneri: