NUTS Ylläs Pallas 2020

Ďaleko na severe Fínska, za polárnym kruhom, v nekonečnej scenérii divokej severskej prírody, sa odohrávajú bežecké preteky, ktoré priťahujú nadšencov trailového behu a ultrabehu z celého sveta. Výnimočný zážitok v Laponsku, ktorý môžete zažiť 10.-11. júla 2020. NUTS Ylläs Pallas.

Tentokrát za krásami ultrabehu pod polnočným slnkom pocestujeme do národného parku Pallas-Yllästunturi, tretieho najväčšieho a zároveň najznámejšieho národného parku na území Fínska. Severne od Rovaniemi sa tiahne takmer 100 km dlhé pásmo vresovísk s najvyšším vrcholom Taivaskero (807 m). Veľká časť národného parku je tvorená prastarými lesmi a močariskami. V roku 2016 bola podľa meraní táto oblasť označená ako miesto s najčistejším ovzduším na našej planéte.

 

Národný park križujú viaceré turistické trasy. Najznámejšie sú 55 km dlhý Hetta-Pallas Trail, ktorý pretína predovšetkým oblasť vresovísk, Pallas-Ylläs Trail (69 km) and Ylläs-Levi Trail (50 km). Viac o samotnom národnom parku sa v prípade záujmu dočítate na webstránke https://www.nationalparks.fi/en/pallas-yllastunturinp. My sa už ale poďme pozrieť, čo ponúkajú preteky NUTS Ylläs Pallas a tiež, akú cestu majú za sebou od svojho začiatku.

Podobne, ako NUTS Karhunkierros, úvod histórie NUTS Ylläs Pallas bol skromný. V roku 2013 sa na štarte zišlo 6 mužov a jediná žena. O rok neskôr už k 55 km dlhej trati (tá už bola súčasťou BUFF® Trail Tour Finland) pribudla aj 125 km dlhá trasa, ktorá prilákala 17 odvážlivcov (na tej kratšej už bolo takmer 140 bežcov). V roku 2015 už sa počet účastníkov vyšplhal na tri stovky. Do programu pribudol novozaradený 23 km dlhý trailový beh. Rok 2016 priniesol ďalší rast pretekov, ale aj kilometráže na najdhšej trati, ktorá vzrástla už na 134 km. Prelomový bol rok 2017 - 134 km trasa sa stala súčasťou Discovery série Ultra-Trail World Tour. Viac ako 700 bežcov v tom roku vybehla na trasy 134 km, 55 km a 30 km. Preskočme na rok 2019. Vyše tisíc bežcov sa postavilo na štart štyroch trás - 160 km, 105 km, 55 km a 37 km, pričom stomíľovka patrila do Discovery série UTWT (link pre UTWT).

Za sedem rokov existencie zaznamenala teda bežecká táto akcia obrovský posun vpred a spolu s májovým NUTS Karhunkierros a NUTS Pyhä (augustové preteky s maratónskou a kratšími trasami) vytvára podstatnú časť fínskej ultra- a trailrunningovej scény. Registrácia na ôsmy ročník NUTS Ylläs Pallas je otvorená už od konca novembra.

Trasa 160 km

Druhá výzva v rámci Ultra Trail Tour Finland a jediná stomíľovka vo Fínsku s "neopakujúcou" sa trasou vás zavedie do kraja medzy Hetta a Äkäslompolo. Zažijete na nej vresoviská, arktické lesy, krásne chodníky a jedinečnú skúsenosť z behu počas noci, avšak za svetla. Preteky sa začínajú v piatok 10. júla 2020 o 12.00 hod. v dedine Hetta. Na trase čaká bežcov osem občerstvovacích staníc plus ďalšie dve s vodou. Dve z občerstvovačiek (55. a 101. kilometer) sú označené značkou dropbag. Na zdolanie stomíľovky s celkovým stúpaním 4180 metrov je vymedzený časový limit 36 hodín. Trasa je certifikovaná ITRA za 6 bodov, na jej prebehnutie potreboval najrýchlejší bežec posledného ročníka - Tuomas Maisala - 18 hodín a 55 minút

Trasa 107 km

Ak túžite po viac ako sto kilometroch behu severskou prírodou, no stomíľovka je predsa len trochu veľa, táto trasa je to pravé. S necelými 3000 metrami stúpania vedie z Pallas do Äkäslompolo (centrum pretekov, kde prebieha aj prezentácia bežcov) a ukazuje to najkrajšie z prírody národného parku. Štart je o polnoci z piatku na sobotu. Na trase čaká bežcov päť občerstvovacích staníc plus ďalšie dve s vodou. Na 46. kilometer je možné nechať si previezť svoj dropbag. Limit na stovku je klasický - 24 hodín. Tak isto zisk ITRA bodov je pre tento typ trasy obvyklý - 4 body. Antti Lepistö, víťaz ročníka 2019, túto trasu dal za 11 hodín a 33 minút.

Trasa 58 km

Táto trať pretekov sleduje klasickú turistickú trasu Hetta - Pallas s niečo málo cez 1500 metrov stúpania (3 ITRA body). Preteky sa konajú počas popoludnia, večera a v noci, vďaka polárnemu dňu však nehrozí čiernočierna tma :-) Štartuje sa v piatok o 14.00 hod., na trase čakajú bežcov dve občerstvovačky. V cieli v Pallas je možnosť občerstvenia a tiež odvozu do centra pretekov do Äkäslompolo, kde je cieľ dlhších trás. Na dokončenie tejto trasy je určený limit 12 hodín. Pri 55-km verzii v roku 2019 to Juho Ylinen zvládol ako víťaz do cieľa za 5 hodín a 5 minút.

Trasa 37 km

Trail Tour Finland má v svojom kalendári najkrašiu trať  NUTS Ylläs Pallas - 37 km dlhý okruh so štartom a cieľom v dedine Äkäslompolo (celkové stúpanie 1060 m). Trasa, na ktorú bežci vyrazia v sobotu na obed, ich zavedie do typickej severskej zvlnenej krajiny v oblasti vresovísk Yllästunturi. Populárny beh sa začína v sobotu na obed a má limit 12 hodín.

 Okrem kvalifikácie pre UTMB prináša NUTS Ylläs Pallas 2020 aj možnosť zisku lístkov do lotérie pre Western States Endurance Run pre rok 2021. Podmienkou je dokončenie stomíľovky do 36 hodín alebo kratšej stovky do 22 hodín.

Okrem samozrejmostí ako časomiera, občerstvenie na trase a v cieli (polievka a slané občerstvenie) či možnosť prepravy na miesto štartu (miestami odchodu sú Ylläsjärvi Lapland Hotel Saaga, Lapland Hotels Äkäshotelli a Äkäslompolo Jounin Kauppakeskus) či z Pallas do cieľa (táto sa týka 58 km trasy), je na pretekoch dropbag servis na 160 km a 107 km trase, ako aj možnosť prevozu vecí zo štartu do cieľa pre tri dlhšie trasy. Sprchy a sauna sú k dispozícii v cieli v hoteli Äkäshotelli.

Je jasné, že tento rok na štartových čiarach NUTS Ylläs Pallas budú stáť už aj bežci zo Slovenska. Vďaka tomu budeme môcť priniesť z pretekov ďalšie informácie a fotky, ktoré budú, ako dúfame, spojené aj s peknými zážitkami z ultra na severe Európy.

Webstránka pretekov: https://nutsyllaspallas.com/en/

FB event na rok 2020: https://www.facebook.com/events/481256859353545/

Webstránka NUTS Trail Running: https://nuts.fi/en/

Video NUTS Ylläs Pallas z roku 2019:

Foto: NUTS Trail Running, Lluìs Toll Riera, Wikipedia

Naši mediálni partneri: