PIRIN ULTRA 2022

Krajinou, ktorú sme na našich ultratrailových potulkách svetom navštívili po prvý raz v roku 2019, je Bulharsko. Krajina bohatá na hory, z ktorých najvyššie sú v pohoriach Rila a Pirin, je domovom ultratrailových pretekov, ktorých trasa svojou náročnosťou môže smelo súperiť s alpskými akciami. Vitajte v srdci národného parku Pirin, na Pirin Ultra.

Foto: Martin Angelov

Prostredie národného parku Pirin je súčasťou svetového dedičstva UNESCO a ponúka vynikajúce terény pre skyrunning a horský ultrabeh. Tradícia ultra pretekov tu vznikla pomerne nedávno - v septembri roku 2016 sa konal prvý ročník Pirin Ultra. No už o tri roky neskôr sa 66 kilometrov dlhá trasa stala súčasťou svetovej skyrunningovej série Skyrunner World Series v disciplíne Sky Extra! To pritiahlo do Bulharska skyrunningovú elitu, aby si zmerala sily v krásnom prostredí tohto pohoria, ktorého najvyšší vrchol - Vihren - sa vypína do nadmorskej výšky 2914 metrov.

Foto: Martin Angelov

Pirin Ultra sa bude najbližšie konať 23.-25. septembra 2022. Do bulharských hôr opäť prinesie preteky svetovej skyrunningovej série, o silnú zostavu v štartovnej listine teda bude postarané aj na 6. ročníku podujatia. O tom, že Pirin Ultra nie je iba o skyrunningu, ale hlavne o ultra, sa dočítate v ďalšom texte. 

TRASA B (66 KM REVERSE)

Trasa B v roku 2021 opustila Skyrunner World Series v prospech svojej kratšej sestričky. Aj tak je stále o čom! Na štarte trasy B sa v septembri roku 2021 zišlo takmer 70 bežcov. Preverila ich technicky mimoriadne náročná línia s celkovým stúpaním 4400 metrov (profil trasy). 

Foto: Martin Angelov

Spomedzi mužov bol v roku 2021 najrýchlejší Daniel Issing z Nemecka (10 hodín a 28 minút), medzi ženami zvíťazila Valentyna Horban z Ukrajiny (12 hodín a 11 minút). Ako druhá zo žien dobehla v minulom roku Lucia Dančišinová z tímu SLOVAK ULTRA TRAIL TEAM. Jej reportáž z Pirinu nájdete TU.

Foto: Yanne Golev

V roku 2022 sa preteky v kalendári posúvajú do druhej polovice septembra. Štartuje sa 24. septembra o ôsmej hodine ráno z mesta Bansko. Parametre sa jemne menia - pre rok 2022 je to 66 km s celkovým stúpaním zaujímavých 4200 metrov. Trasa sa vyšplhá až do nadmorskej výšky 2686 metrov! Čas vymedzený na dokončenie okruhu s cieľom v meste Bansko je stanovený na 20 hodín. Trasa je certifikovaná ITRA (4 body). 

TRASA A (160 KM REVERSE)

Pirin Ultra organizovaný klubom XCoClub” Extreme Sports Club, to nie je iba skyrunningový ošiaľ. Najdlhšia trasa A s parametrami ultra - to je stomíľovka. So 160 kilometrami, celkovým stúpaním 11000 metrov (profil trasy) a s najvyššie položeným bodom v 2665 metroch nad morom je veľkou výzvou pre skúsených ultrabežcov, ktorí na jej zdolanie majú 50 hodín. Trasa je extrémne technicky náročná, vyskytuje sa aj slovo "brutálna".

Foto: Yanne Golev

V roku 2019 tu vynikajúce výkony podala dvojica slovenských účastníkov - známych to mien slovenskej ultrabežeckej scény. Patrik Hrotek vybojoval tretiu priečku (33:47:26) a potvrdil, že extrémne trasy mu sedia. Ako štvrtý trasu dokončil spolu s francúzom Ludovicom Maillardom ďalší slovenský bežec - Tomáš Kačmarčík (34:51:48). V roku 2021 zvíťazil Hallvard Schjolberg z Nórska za 30 hodín a 32 minút, medzi ženami víťazstvo putovalo do Českej republiky zásluhou Petry Mückovej (jej reportáž nájdete TU).

Foto: Pirin Ultra

Reportáž od Tomáša Kačmarčíka zo stomíľovky z roku 2019 si môžete prečítať TU. A nie je jediná - o púti pohorím Pirin napísal reportáž aj Laco Halász. Pozornosť si určite zaslúži Lacov záverečný slogan: “Keď chceš vedieť, čo je drina, zabehni si do Pirina!” :-)

Stomíľovka, ktorá je kvalifikáciou pre Hard Rock 100, štartuje 23. septembra o 08.00 hod. z mesta Bansko. Časový limit na jej dokončenie je okrúhlych 50 hodín. Trasa je certifikovaná ITRA - ako inak, za 6 bodov. Podmienkou na účasť na 160 km dlhej trase je mať dokončené aspoň jedny preteky za 4 ITRA body v roku 2019, 2020, 2021 alebo 2022.

Foto: Martin Angelov

TRASA C

Treťou a najkratšou trasou v ponuke bulharských organizátorov je 38 km dlhá trasa C (profil trasy). Od roku 2021 je uvádzaná pod novým názvom PIRIN EXTREME. Aj v roku 2022 bude dejiskom pretekov svetovej skyrunningovej série. Trasa šplhá až do nadmorskej výšky 2914 metrov - na vrchol Vihren (celkové stúpanie je 3300 metrov) a je mimoriadne technicky náročná! 

Foto: Aleksander Valchev

Časový limit pre dokončenie okruhu so štartom a cieľom v meste Bansko je 14 hodín. V sobotu 24. septembra o 07.00 hod. teda skyrunneri hodia tehlu na plyn práve na úpätí pohoria Pirin.

Foto: Yanne Golev

Registrácia prebieha na stránke https://basecamp.tours/en/adventures/races-pirin-ultra/ (samozrejme so zvyšujúcou sa cenou štartovného).

Web: https://www.en.pirinultra.com/

Facebook: https://www.facebook.com/pirinultra

Foto: Rus Vakrilov

Naši mediálni partneri: