TRANSALPINE RUN

Štyri krajiny, dvaja bežci, jeden týždeň a jeden sen! Predstavujeme vám etapové trailrunningové preteky TRANSALPINE RUN, ktorých trasa prepája Nemecko, Rakúsko, Švajčiarsko a Taliansko, ktoré v tomto roku na prelome augusta a septembra oslávia svoje 15. narodeniny.

Už od svojej premiéry v roku 2005 je TRANSALPINE RUN (TAR) každoročne magnetom pre trailových bežcov. Je považovaný za jedny z najťažších a zároveň najprestížnejších a najveľkolepejších trailových bežeckých pretekov na svete. Zážitok z behu cez Alpy je ešte umocnený skutočnosťou, že preteky sa bežia v dvojčlenných tímoch.

Preteky od roku 2005 vyrástli na jeden z najvýznamnejších etapových behov sveta s každoročnou účasťou bežcov z viac ako 40 krajín a silným obsadením štartovnej listiny, ako aj výraznou mediálnou odozvou. Za pretekmi stojí spoločnosť PLAN B, z ktorej dielne vychádzajú aj ďalšie známe podujatia, ako sú napríklad Zugspitz Ultratrail či Stubai Ultratrail.

V tomto roku to bude 31. august, kedy štartovný výstrel v nemeckom Oberstdorfe vyšle bežcov z viac ako 250 tímov na tzv. Západnú trasu s atraktívnymi horskými chodníkmi, fantastickýmii výhľadmi a náročným behom cez vysoko položené horské sedlá. Ich bežecké dobrodružstvo o sedem dní neskôr a po prebehnutí trasy v ďalších dvoch krajinách - Rakúsku a Švajčiarsku - skončí na cieľovej čiare v talianskom Suldene.

Popri hlavnom 7-dňovom evente si svoje miesto v TAR našiel aj dvojdňový etapový beh RUN2, v rámci ktorého ďalších 200 tímov má možnosť na prvých dvoch etapách TAR zažiť jeho atmosféru a priblížiť sa možno aj takto k svojmu snu prebehnutia cez Alpy.

TRANSALPINE RUN

TAR začína svoju úvodnú etapu v nemeckom Oberstdorfe a končí o sedem dní neskôr v talianskom Suldene v Taliansku. Medzi týmito dvomi miestami leží trasa vedúca územím štyroch krajín, na ktorej bežci zdolajú spolu 272 km so 16162 metrami stúpania. Celý popis trasy v angličtine nájdete na webstránke pretekov.

Prvú etapu ukončia bežci v rakúskej obci Lech am Arlberg po zdolaní prvých 36 km so stúpaním 1460 metrov. Zahrievacia etapa má najvyššie položený bod na hranici medzi Nemeckom a Rakúskom v 2040 m n.m. V druhej etape bežci absolvujú niečo cez 26 kilometrov, avšak už s takmer 1800 metrami stúpania. Hneď na začiatku vystúpajú na vrchol Rüfikopf (2339 m), po ďalšej občerstvovačke nasleduje veľmi strmý výstup popri rieke Valfagehr k Ulmer Hütte (2279 m) a záverečný zbeh údolím Steißbachtal do St. Anton.

Tretí deň s 39 kilometrami a takmer 2000 metrov stúpania no takmer 2500 metrov klesania sa končí v meste Landeck, odkiaľ ďalší deň nasleduje najdlhšia - 46-kilometrová etapa s 2895 metrami stúpania. Tá dovedie bežcov až do nadmorskej výšky 2787 metrov (Ochsenscharte) a cez chatu Stierhütte a cez hranicu so Švajčiarskom do mestečka Samnaun. Piata etapa je najkratšia - necelých 8 kilometrov so stúpaním 834 m vedie k horskej stanici Alp Trider, teda beh do kopca. Štart 6. etapy je opäť v Samnaun - 40 kilometrov s dvomi výstupmi nad 2700 metrov dovedie bežcov do cieľa v Scuol.

Predposledná etapa má dĺžku takmer 45 km, no s 1700 metrami stúpania patrí k tým najvyššie položeným. Kaňon Uinaschlucht a priesmyk Schlinigpass, potom už sa bežci ocitnú na území Talianska, kde ich pozdraví výhľad na ikonickú horu Ortler. Etapa končí v Prade. Odtiaľto už nasleduje posledných 31 kilometrov okorenených takmer 2600-metrovým stúpaním - posledná skúška pred cieľom. Finále tvorí úsek z chaty Tabarettahütte do cieľa TAR v talianskom Suldene. Krátky popis nedokáže vystihnúť, čo všetko v sebe trasa skrýva. Treba ju zažiť.

Dlhé, náročné a krásne s množstvom zážitkov a emócii. Také boli predošlé ročníky TAR a tento rok to určite nebude žiadna výnimka. “Tajomstvo úspechu je v tímovej práci. Tá zahŕňa aj porozumenie a akceptovanie partnerových slabších stránok“, povedala Anette Hanssum z organizačného tímu na prezentácii o TAR. “Spoločný beh a znášanie útrap počas siedmich dní vytvára neuveriteľné puto. Tento silný tímový duch robí TAR takým jedinečným. Každý rok je fascinujúce vidieť, aké silné emócie vládnu na posledných metroch pred cieľovou čiarou a v cieli".

Počet štartujúcich tímov na TAR je limitovaný na 250. Viac informácii nájdete na: https://transalpine-run.com/en/registration/

RUN2

Novinkou minuloročného TAR bol RUN2 (skrátene RUN2). Počas dvoch dní zažijú bežci z 200 tímov atmosféru pretekov na prvých dvoch etapách trasy TAR (Oberstdorf - Lech am Arlberg a Lech am Arleberg - St. Anton am Arlberg). 62 kilometrov s takmer 4000 metrami stúpania a s cieľom v St. Antone je ochutnávkou toho, čo sa dá zažiť na hlavnej trase TAR. Tak isto ako pri sedemdňových pretekoch sa môžu bežci zúčastniť vrámci dvojčlenných tímov v kategóriách muži, ženy a mixy.

Web: www.transalpine-run.com

Facebook: https://www.facebook.com/transalpinerun/

Foto: TRANSALPINE RUN, Wisthaler, Andi Frank

Naši mediálni partneri: