K24 ULTRA-TRAIL v Slovinsku s víťazstvom Maja Priadku

K24 ULTRA-TRAIL v Slovinsku mal svoju premiéru 9.-11. augusta 2019. Preteky lákali krásnymi fotkami z hôr, zaujímavými trasami a priaznivými cenami štartovného. Navyše vďaka ochote slovinských organizátorov viacerí slovenskí bežci mali možnosť štartovať na pretekoch ako ich hostia, za čo im patrí veľká vďaka.

Počas štvrtka a piatka sa v Črne na Koroškem, mestečku, ktoré je centrom pretekov, zišla početná partia slovenských bežcov. SLOVAK ULTRA TRAIL TEAM zastupovali Majo Priadka a Vendo Bugáň, na stovku sa vybrali Radka Paulínyová, Fero Šmihál, Katka Janurová, Paľo Porubčan, Jakub Vrana, Jiří Horníček, Rasťo Cabala, Dano Neštický, Laco Halász a Rišo Hrubala.

Na 50 km trať v sobotu skoro ráno z Črny na Koroškem vyrazili Silvia Patrjánošová, Peťo Mozsnyak, Marcel Held, Tomáš Dovala, Ľubo Bučko a Rado Harach. Táto trať sa na Smrekovci pripojila k trati dlhej 100 km a cez Uršulju Goru, ktorá bola spolu so Smrekovcom najvýraznejším stúpaním na 50ke, pokračovala do cieľa.

Preteky K24 ULTRA-TRAIL mali skutočne vynikajúcu organizáciu - počínajúc areálom štartu a cieľa, značením tratí, občerstvovacími stanicami a skvelými dobrovoľníkmi nekončiac. Prvý ročník príjemne prekvapil množstvom ľudí, ktorí povzbudzovali na štarte (predovšetkým večerný štart strovky bol vo vynikajúcej atmosfére), na mnohých miestach na trati a v uliciach Črny pri dobehu do cieľa. Trasy boli atraktívne a zároveň poriadne výživné, nechýbala im rôznorodosť a množstvo pekných miest.

Fantastické výhľady, lúky, hlboké lesy, pohodlné lesné chodníky aj technické skalnaté pasáže vysokých vrcholov, to všetko bolo jej súčasťou. Keďže oblasť je úzko spätá s baníctvom, úvodnou atrakciou na stovke bol 6 km dlhý beh cez banské tunely.

Na záver zase organizátori prekvapili úsekom vedúcim po svahu lomu, ktorý spolu s následnými úzkymi singláčmi hlavne v poludňajšom teple poriadne potrápili nejedného účastníka. A kto sa so stovkou K24 (100 km s 5420 m stúpania) vysporiadal najrýchlejšie?

Majo Priadka na preteky do Slovinska vyrazil v skvelej forme. Od začiatku sa držal na predných pozíciach (na všetky kontrolné stanovištia dobehol ako prvý). Svoj náskok na čele postupne zvyšoval a do cieľa dobehol s fantastickým výsledkom - 12:04:01! Druhému bežcovi v cieli - Janovi Božičovi zo Slovinska - nadelil vyše polhodinu. Ďalší super výsledok, ktorý Majo dosiahol v roku 2019. Výsledky stovky nájdete tu.

Vynikajúco sa darilo aj ďalším slovenským bežcom. Paľo Porubčan s časom 14:16:20 obsadil celkovo 6. priečku, pričom v kategórii M35 bol tretí. Vendo Bugáň sa s časom 14:55:03 dostal tiež do top 10, pričom v kategórii M35 bol piaty. Radka Paulínyová sa v kategórii W35 umiestnila s časom 19:46:25 na 6. pozícii. Na 50 km trati medzi ženami zvíťazila Silvia Petrjánošová, ktorá okruh s 2550 metrami stúpania preletela za 06:38:07. Marcel Held z RunningPro tímu skončil na rovnakej trase v kategórii ôsmy.

Celkovo treba povedať, že vďaka skvelej práci organizátorov a srdečnosti miestnych ľudí, ktorí pretekmi skutočne žili, je K24 ULTRA-TRAIL akciou, na ktorú sa určite oplatí vybrať. Napríklad aj za pokusom o prekonanie víťazného času Maja Priadku na stovke :-)

Na záver zdieľame aj oficiálne video z prvého ročníka K24, ktoré výborne zachytáva atmosféru pretekov.

Foto. Tomo Jeseničnik, Radovan Harach, Miran Žlebnik, Sašo Vidmar

Naši mediálni partneri: