Pirin Ultra 2023

Krajinou, ktorú sme na našich ultratrailových potulkách svetom navštívili po prvý raz v roku 2019, je Bulharsko. Krajina bohatá na hory, z ktorých najvyššie sú v pohoriach Rila a Pirin, je domovom ultratrailových pretekov, ktorých trasa svojou náročnosťou môže smelo súperiť s alpskými akciami. Vitajte v srdci národného parku Pirin, na Pirin Ultra.

Foto: Martin Angelov

Prostredie národného parku Pirin je súčasťou svetového dedičstva UNESCO a ponúka vynikajúce terény pre skyrunning a horský ultrabeh. Tradícia ultra pretekov tu vznikla pomerne nedávno - v septembri roku 2016 sa konal prvý ročník Pirin Ultra. No už o tri roky neskôr sa 66 kilometrov dlhá trasa stala súčasťou svetovej skyrunningovej série Skyrunner Wor ld Series v disciplíne Sky Extra! To pritiahlo do Bulharska skyrunningovú elitu, aby si zmerala sily v krásnom prostredí tohto pohoria, ktorého najvyšší vrchol - Vihren - sa vypína do nadmorskej výšky 2914 metrov.  V roku 2021 trasa 66 km opustila Skyrunner World Series v prospech svojej kratšej sestričky, organizátori však rozloženie pretekov na svojom podujatí zachovali a ostali mu verní aj pre nasledujúci ročník.

Foto: Yanne Golev

Pirin Ultra sa bude najbližšie konať 8.-10. septembra 2023. Aj v budúcom roku organizátori ponúkajú trojicu trás, z ktorých dve patria do kategórie ultra.

TRASA A (160 KM)

Pirin Ultra organizovaný klubom XCoClub” Extreme Sports Club, ponúka v prvom rade jednu z najnáročnejších stomíloviek. So 160 kilometrami, celkovým stúpaním 11000 metrov (profil trasy) a s najvyššie položeným bodom v 2662 metroch nad morom je veľkou výzvou pre skúsených ultrabežcov, ktorí na jej zdolanie majú 50 hodín. Trasa je extrémne technicky náročná, vyskytuje sa aj slovo "brutálna". Nakoniec, je aj kvalifikáciou na Hardrock 100!

Foto: Rus Vakrilov

Stomíľovka štartuje 8. septembra o 08.00 hod. z mesta Bansko. Časový limit na jej dokončenie je okrúhlych 50 hodín. Trasa je certifikovaná ITRA - ako inak, za 6 bodov. 

V roku 2019 tu vynikajúce výkony podala dvojica slovenských účastníkov - známych to mien slovenskej ultrabežeckej scény. Patrik Hrotek vybojoval tretiu priečku (33:47:26) a potvrdil, že extrémne trasy mu sedia. Ako štvrtý trasu dokončil spolu s francúzom Ludovicom Maillardom ďalší slovenský bežec - Tomáš Kačmarčík (34:51:48). Reportáž od Tomáša Kačmarčíka zo stomíľovky z roku 2019 si môžete prečítať TU. A nie je jediná - o púti pohorím Pirin napísal reportáž aj Laco Halász. Pozornosť si určite zaslúži Lacov záverečný slogan: “Keď chceš vedieť, čo je drina, zabehni si do Pirina!” :-)

Foto: Rus Vakrilov

V roku 2021 víťazstvo medzi ženami víťazstvo putovalo do Českej republiky zásluhou Petry Mückovej (jej reportáž nájdete TU). V roku 2022 sa na štart postavila Lenka Sentkerestiová a podarilo sa jej po parádnom výkone dobehnúť do cieľa na druhej pozícii (jej reportáž nájdete TU).

Foto: Martin Angelov

TRASA B (66 KM)

Aj u trasy B ide o poriadnu horskú výzvu, hlavne vďaka 4200 metrom celkového stúpania a nadmorskej výške. Trasa sa vyšplhá až do 2662 metrov (profil trasy)! Čas vymedzený na dokončenie okruhu s cieľom v meste Bansko je stanovený na 20 hodín. Trasa je certifikovaná ITRA (4 body). 

Foto: Martin Angelov

Na štarte trasy B sa v septembri roku 2022 zišlo 50 bežcov, medzi nimi aj viacerí slovenskí účastníci. Timotej Šály tu s časom 09:39:35 obsadil 3. miesto. Jeho reportáž z Pirinu si môžete prečítať TU. V roku 2021 na rovnakej trase ako druhá zo žien dobehla Lucia Dančišinová z tímu SLOVAK ULTRA TRAIL TEAM. Jej reportáž z Pirinu nájdete TU.

Foto: Martin Angelov

TRASA C

Treťou a najkratšou trasou v ponuke bulharských organizátorov je 38 km dlhá trasa C (profil trasy). Od roku 2021 je uvádzaná pod novým názvom PIRIN EXTREME. Trasa šplhá až do nadmorskej výšky 2914 metrov - na vrchol Vihren (celkové stúpanie je 3300 metrov) a je mimoriadne technicky náročná! 

Foto: Yanne Golev

Časový limit pre dokončenie okruhu so štartom a cieľom v meste Bansko je 14 hodín. V sobotu 9. septembra o 06.00 hod. teda skyrunneri hodia tehlu na plyn práve na úpätí pohoria Pirin.

Foto: Rus Vakrilov

Registrácia prebieha na stránke https://basecamp.tours/en/adventures/races-pirin-ultra/ (samozrejme so zvyšujúcou sa cenou štartovného).

Web: https://www.en.pirinultra.com/

Facebook: https://www.facebook.com/pirinultra

Foto: Rus Vakrilov

Naši mediálni partneri: